Sport

europsko prvenstvo

Defile mažoretkinja u srcu grada

Defile mažoretkinja u srcu grada

U Zadru se od četvrtka 22. rujna do nedjelje 25. rujna održava Europsko prvenstvo u mažoret plesu.

Na prvenstvu nastupa preko 3.000 mažoretkinja iz 210 formacija (grupa) i neformacija (sola, dua i trija), koji će u nekoliko dana boravka ostvariti više od 10.000 noćenja.

Osim natjecatelja i trenera u Zadar u vlastitom aranžmanu dolaze navijači i članovi obitelji, pa se očekuje da će prvenstvo imati veliki učinak na promociju destinacije, ali i broj noćenja u posezoni.

 

Zadarski ugostitelji i hotelijeri bi prema procjeni ostvarenih noćenja i serviranih obroka trebali ostvariti oko 2,3 milijuna kuna.  Uz to će natjecatelji i prateća publika ostaviti značajna sredstva u gradu kroz vanpansionsku potrošnju (barovi, suveniri, parkiranje, gorivo…), pa je procjena da će Zadar ovim prvenstvom zaraditi preko 3 milijuna kuna, istaknula je u prostoru Turističko-informativnog centra u palači Cedulin lokalna organizatorica manifestacije,  predsjednica udruge Zadarske mažoretkinje Željka Vitlov.

Sudionice su mažoretkinje u dobi od 7 do 25 godine iz brojnih europskih zemalja. Uz Hrvatsku kao domaćina zastupljene su Češka, Poljska, Francuska, Srbija, Italija, Rumunjska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina…

Prvenstvo sudi osam licenciranih sudaca iz Francuske, BiH, Poljske, Srbije, Rumunjske, Hrvatske i Češke.

Sva događanja otvorena su za posjetitelje, bilo da se radi o defileima na otvorenom ili izvođenju formacija u dvorani Mocire. Prvi treninzi počinju na Kalelargi i u dvorani Mocire u četvrtak, od 12 do 20 sati.

U petak se na Mocirama odvio neformacijski program, a svečano otvaranje i defile održat će se u subotu ujutro na Narodnom trgu. Kao posebne atrakcije ovog dana ističu se paradni defile u Širokoj ulici (14 sati) i proglašenje pobjednika (18:15 sati).

U nedjelju se natjecatelji vraćaju u dvoranu Mocire, s formacijama statične koreografije i proglašenjem pobjednika u poslijepodnevnim satima. U slučaju lošeg vremena, sva događanja održat će se u dvorani.

Prvenstvo će otvoriti gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić i zadarski župan Božidar Longin, uz nazočnost državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tomislava Družaka. Podršku prvenstvu su dali Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Zadarska županija i veliki broj sponzora. Organizator prvenstva je EMA – European majorettes' associastion te udruga Zadarske mažoretkinje.


Reci što misliš!