Sport

Košarka

Zubac: Dončića ćemo teško zaustaviti ali možemo ga probati usporiti i nadati se najboljem

Zubac: Dončića ćemo teško zaustaviti ali možemo ga probati usporiti i nadati se najboljem
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatske košarkaše u četvrtak (20.15 sati) u ljubljanskoj Areni Stožice čeka pretposljednji dvoboj u prvom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. protiv reprezentacije Slovenije, a dan uoči dvoboja izbornik Damir Mulaomerović odredio je 12 igrača koji će biti prijavljeni za taj dvoboj.

Na put će svih 16 igrača koji su se pripremali u Rijeci i Opatiji za ovaj dvoboj, ali priliku za pobjedu nad reprezentacijom koju predvode Luka Dončić i Goran Dragić imat će: Toni Perković, Goran Filipović, Roko Prkačin, Mario Hezonja, Lovro Gnjidić, Tomislav Zubčić, Dragan Bender, Mateo Drežnjak, Roko Rogić, Ivica Zubac, Ante Toni Žižić i kapetan Bojan Bogdanović.

Nakon dvoboja sa Slovencima, Hrvatska će u posljednjem kolu prvog kruga ugostiti finsku u riječkoj dvorani Zamet, a taj je dvoboj na rasporedu 3. srpnja (20.00 sati).

"Obje su nam pobjede veoma važne jer se prenose bodovi u drugi krug. Nadam se da ćemo odigrati dobro, najprije u Stožicama, a onda i u Rijeci, i probati ostvariti obje pobjede. Veselim se atmosferi u Stožicama, mislim da će biti prava košarkaška", rekao je Bogdanović te dodao:

"Nismo kompletni, nedostaje nam dosta dobrih igrača, posebno igrača na lopti. Nedostaju nam Simon, Krušlin, Šarić se još nije oporavio… Time smo dosta hendikepirani, no i uz te izostanke smo jaki i dosta dobri, dosta je mladih lica tu."

Osim napadačke, Bogdanović bi mogao imati i važnu obrambenu ulogu kako bi se zaustavilo Luku Dončića.

"To je jedan od najboljih igrača na svijetu, tu je i Goran Dragić, jako su dobri u igri na 'pick and rollu' i mislim da ćemo se teško obraniti jedan na jedan, tako da smo pripremili nekoliko timskih obrana koje ćemo probati igrati protiv njih dvojice i ja se nadam da ćemo polučiti rezultate. Ako izađemo s pravom energijom, mislim da imamo tu što tražiti", poručio je najbolji hrvatski košarkaš.

Bogdanović će, baš kao i Ivici Zubcu, ovo biti prvi nastup u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Hrvatska je nedvojbeno u daleko snažnijem sastavu nego što je bila prije četiri mjeseca pa ne čudi optimizam kod centra Los Angeles Clippersa, koji u obje utakmice očekuje pobjede.

"Spremamo se već nekoliko dana, nažalost Bojan i ja nismo imali baš puno vremena, ali pripremali smo se individualno i dobro smo radili ovih par dana. Smatram da, ako se budemo držali onoga što smo radili na treningu, i napadački i obrambeno, imamo šanse uzeti pobjedu."

Zubac je otkrio dio plana za limitiranje Dončićevog doprinosa.

"Plan je otežati mu što je više moguće, biti što agresivniji, natjerati ga da radi u obrani i napasti ga na taj način. Zaustaviti ga nećemo sigurno, možemo ga probati usporiti i nadati se najboljem."

Zubac očekuje da će imati daleko značajniju ulogu nego u prijašnjim reprezentativnim nastupima.

"Mislim da sam dosta napredovao u posljednjih tri-četiri godine, imam više utakmica u nogama i smatram da mogu pomoći malo više nego zadnji put."

Izbornik Damir Mulaomerović smatra da su reprezentativci dali svoj maksimum na ovim pripremama te da u ovim okolnostima dočekuju dvoboje sa Slovenijom i Finskom spremni.

"Jedino mi je žao da nismo imali Bojana i Zubca duže. Dečki su spremni, znamo što nas čeka – velika utakmica, jaka Slovenija, Luka Dončić. Vjerujem u ove dečke, a ono što tražim od njih je da daju svoj maksimum, na tragu  onoga što smo radili u Švedskoj zadnjih dvadeset minuta i dva produžetka, da ostavimo srce na parketu i to je ono što nas može dovesti u pozitivnu situaciju. Već smo tada bili u dosta teškoj situaciji, izvukli smo se, a sad imamo i Bojana i Zubca i Žižu", rekao je izbornik te dodao:

"Možemo se nadati dobroj igri, i što je meni kao treneru bitno, da smo na terenu kompaktni, da defanzivno dobro reagiramo. Sigurno je da i Slovenija ima pritisak pobjede, jer svaka od ovih utakmica može odlučiti o tome tko ide dalje."

Ni Mulaomerović nije mogao pobjeći od pitanja kako limitirati Dončićev učinak.

"Individualnom i timskom obranom pokušat ćemo ga zaustaviti ili prisiliti na što više loših šuteva. Zbog svojeg talenta i svega onoga što on pruža u NBA i u svojoj reprezentaciji, čini sve boljima. Bit će teško, no jako smo motivirani. Možda je i bitnije da ostale njihove igrače ne pustimo da se razigraju, ima tu dosta jakih pojedinaca, tako da ne bih rekao da se treba zaustaviti samo Dončića", zaključio je Mulaomerović.


Reci što misliš!