Sport

Rukomet, EP 2022

Francuska prejaka za pomlađenu i oslabljenu Hrvatsku

Hrvatska muška rukometna reprezentacija 22-27 (11-13) porazom od Francuske započela je svoj nastup u skupini C na Europskom prvenstvu u Szegedu.

Ivan Čupić sa šest i Tin Lučin sa četiri gola predvodili su Hrvatsku, dok su Hugo Descat sa sedam i Dika Mem sa šest golova bili najefikasniji kod Francuske.

Hrvatska će u 2. kolu u subotu od 20.30 sati igrati protiv Srbije koja je u svom prvom nastupu svladala Ukrajinu sa 31-23.

Hrvatska je već na startu turnira imala najtežeg suparnika u skupini. Bez Domagoja Duvnjaka koji je još uvijek pozitivan, a nisu nastupili niti Luka Cindrić i Marko Mamić, protiv snažne Francuske nije se moglo.

Cindrić i Mamić su jučer bili negativni i odmah su krenuli za Szeged. Međutim, njihov drugi test je bio granično negativan pa je EHF odbio izdati zahtjev za njihov nastup.

Kod Francuske nije bilo Elohima Prandija koji je izboden u novogodišnjoj noći, ali je izvan životne opasnosti, a zbog zljeda nema niti Timotheya N’Guessana, Luke Karabatića i Nedima Remilija.

Francuska je daleko bolje ušla u susret. Važnost utakmice, ugled suparnika, ali i mladost naše ekipe očito su učinili svoje. Francuska je nakon pet minuta igre vodila sa 4-1, a u desetoj minuti i sa 7-2. U prvih 15 minuta naši su rukometaši zabili samo tri gola, dok je suparnik u tom razdoblju zabio sedam.

Do kraja poluvremena, Hrvatska je zaigrala daleko bolje. Zabili smo nekoliko laganih golova, te postali konkretniji i opasniji pokazavši da se možemo nositi s aktualnim olimpijskim prvacima. U 24. minuti odabranici izbornika Hrvoja Horvata su smanjili na dva gola zaostatka (8-10), a s minus dva Hrvatska je otišla i na odmor (11-13). Nažalost, hrvatski rukometaši su u prvom dijelu promašili tri čiste kontre, a da je barem jedna realizirana rezultat bi bio bolji.

U prvom dijelu Čupić je zabio tri gola, dok su dva zabili Mandić i Martinović. Pešić je sakupio pet obrana. Kod Francuske je najbolji bio Descat sa četiri gola, dok je Gerard imao šest obrana.

Francuska je bolje ušla i u nastavak, s dva brza gola pobjegla je na +4 (15-11). Igrom 7-6 Hrvatska je u napadu stvarala probleme Francuzima, no u obrani smo imali velikih problema i suparnik je suviše lagano stizao do pogodak.

U 45. minuti vratili smo se tamo gdje smo bili na poluvremenu, na minus dva (18-20). Nažalost, utakmica je prelomljen u 48. minuti kada je Hrvatska u samo 12 sekundi "zaradila" tri isključenja. Zbog prekršaja je prvo isključen Srna, potom je zbog prigovora dvije minute kazne dobila i hrvatska klupa, a onda je grub prekršaj na Karabatiću napravio Mandić zbog kojeg je kažnjen crvenim kartonom.

Francuska je to iskoristila i pobjegla na 23-19. Nakon toga više se nismo uspjeli vratiti. Pet minuta prije kraja Francuska je ponovo stigla do pet razlike (25-20) što je bio zaostatak kojeg hrvatski rukometaši nisu uspjeli nadoknaditi.

Francusku su do pobjede predvodili Hugo Descat sa sedam i Dika Mem sa šest golova, dok je Vincent Gerard imao 14 obrana. Kod hrvatske Ivan Čupić je zabio šest, a Tin Lučin četiri gola. Pešić je imao sedam obrana.

U prvom susretu iz naše skupine Srbija je u Szegedu pobijedila Ukrajinu sa 31-22.

Usprkos velikim problemima sa koronavirusom i zaraženim igračima, Srbija je uvjerljivo slavila protiv Ukrajine.

Već nakon prvog poluvremenu Srbija je imala šest golova razlike (17-11), a u nastavku je samo povećala prednost.

Srbiju je do pobjede predvodio Lazar Kukić sa sedam golova, Bogdan Radivojević je zabio pet pogodaka, dok je Milan Bomastar imao devet obrana.

U ukrajinskim redovima najefikasniji je bio Dmitro Horiha sa šest golova.

U 2. kolu Hrvatsku 15. siječnja očekuje ogled protiv Srbije, dok će se u drugom susretu sastati Francuska i Ukrajina.

Treće kolo je 17. siječnja, a sastaju se Hrvatska - Ukrajina, te Francuska - Srbija. Dvije najbolje ekipe iz skupine idu dalje.

HRVATSKA - FRANCUSKA 22-27 (11-13)

HRVATSKA: Pešić, Šunjić; Mihić, Gadža 1, Mandić, Ivić, Čupić 6 (5), Mamić, Mandić 2, Lučin 4, Grahovac, Jaganjac, Martinović 3, Šušnja 2, Šipić 3, Glavaš, Srna 1

FRANCUSKA: Gerard, Pardin; Lenne 1, Minne 1, Lagarde, Richardson, Mem 6, Tournat, Karabatić 1, Mahe 3, Fabregas 5, Descat 7 (4), Porte 1, Kounkoud 1, Nahi 1, Konan

Isključenja: Hrvatska 6 minuta; Francuska - 2 minute, Realizacija 7m: Hrvatska 5 / 5, Francuska 4 / 4


Reci što misliš!