Sport

navijački izgredi

FIFA razmatra kazne za Mađarsku i Albaniju

FIFA razmatra kazne za Mađarsku i Albaniju
AP Images

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) analizira izvještaje s dvije utakmice kvalifikacija za SP 2022. godine na kojima je došlo do navijačkih izgreda osudivši nerede u kojma su sudjelovali mađarski i albanski navijači.

Do izgreda navijača je došlo na utakmicama između Engleske i Mađarske u Londonu, te Albanije i Poljske u Tirani.

U susretu igranom na Wembleyju mađarski navijači su rasistički vrijeđali tamnopute redare. Kada je policija pokušala uhititi izgrednike, došlo je do naguravanja i tučnjave. Red je uspostavljen kada se na tribini pojavila specijalna policija s palicama, a privedena su petorica gostujućih navijača. Dodajmo kako je susret završio 1-1.

FIFA je u već u rujnu kaznila Mađarski nogometni savez (MLSZ) zbog "rasističkih incidenata" na utakmici protiv Engleske početkom rujna u Budimpešti. Mađari su tada kažnjeni s dvije utakmice bez gledatelja (druga će biti bez gledatelja ako se sličan incident ponovi u sljedeće dvije godine) te sa 200 tisuća švicarskih franaka. Kako se incident ponovio i u Londonu očekuje se nova kazna.

MLSZ je u srpnju dobio kaznu i od Europske nogometne federacije (UEFA). Zbog rasističkih izgreda navijača za vrijeme EURO-a, Mađari su kažnjeni s tri domaće utakmice bez gledatelja, ali samo u natjecanjima pod UEFA-inom kapom.

I u drugom susretu iz ove skupine, ogledu Albanije i Poljske došlo je do nereda. Do izgreda navijača je došlo nakon što je Poljska povela sa 1-0 golom Karola Swiderskog u 78. minuti, a domaći navijači su počeli bacati predmete na travnjak, pa je francuski sudac Clement Turpin prekinuo meč na više od 15 minuta, a rezultat se više nije mijenjao.

"FIFA najoštrije osuđuje incidente u Engleskoj i u Albaniji. Želimo naglasiti kako FIFA ima vrlo jasan stav nulte tolerancije protiv takvog odvratnog ponašanja u nogometu," poručili su iz krovne nogometne organizacije.


Reci što misliš!