Sport

#tenis

Čilić u Torontu na Ramosa, Martić u Montrealu čeka Kasatkinu

Čilić u Torontu na Ramosa, Martić u Montrealu čeka Kasatkinu
AP Images

Sljedećeg tjedna će najbolji svjetski tenisači i tenisačice boraviti u Kanadi, gdje ih nije bilo od 2019., kad je održano posljednje izdanje kanadskog Masters 1000 turnira ta tenisače, odnosno WTA 1000 turnira za igračice.

Neparnim godinama tenisači igraju u Torontu, a tenisačice u Montrealu.

U pojedinačnoj konkurenciji kanadskog Mastersa od hrvatskih tenisača je samo Marin Čilić (ATP - 37.) koji je za suparnika u prvom kolu dobio Španjolca Alberta Ramos-Vinolasa (ATP - 48.). Bit će to njihov osmi međusobni dvoboj, a Marin vodi 4-3. Od sedam mečeva pet su ih odigrali na tvrdoj podlozi, na kakvo će igrati i u Torontu, a i tu je hrvatski tenisač u prednosti 3-2.

Posljednji put su igrali u listopadu 2019. na Mastersu u Šangaju, a tada je u dva seta slavio Ramos-Vinolas.

Pobjednik ovog dvoboja u 2. kolu će igrati protiv 6. nositelja, Norvežanina Caspera Ruuda (ATP - 12.) koji je slobodan u prvom kolu.

Najbolje rangirani tenisač u Torontu i prvi nositelj turnira bit će drugi igrač svijeta Rus Danil Medvjedev, a na dnu ždrijeba je treći na ATP ljestvici, Španjolac Rafael Nadal, koji je u ovom tjednu nastupio na turniru serije 500 u Washingtonu, gdje ga je u osmini finala svladao Južnoafrikanac Lloyd Harris. Upravo bi Harris mogao biti Nadalov supanik u 2. kolu Toronta, ako u prvom kolu pobijedi igrača koji će u glavni ždrijeb doći iz kvalifikacija.

Od desetorice najboljih tenisača s aktualne ATP ljestvice, u Torontu nema svjetskog broja 1, Srbina Novaka Đokovića, Nijemca Alexandera Zvereva, Austrijanca Dominica Thiema, Talijana Mattea Berrettinija i Švicarca Rogera Federera.

Tenisači će u Torontu dijeliti nagradni fond od 3,49 milijuna dolara, od čega će pobjednik dobiti 370.290 USD, a pripast će mu i 1000 ATP bodova.

Tenisačice će se za bodove boriti u Montrealu, njih 900 dobit će pobjednica. Nagradni fond turnira je 1,83 milijuna dolara, a pobjednica će zaraditi 221.500 USD.

Hrvatsku će predstavljati Petra Martić (WTA - 33.) i Donna Vekić (WTA - 53.).

Martić je za suparnicu u prvom kolu dobila Ruskinju Dariju Kasatkinu (WTA - 31.) koja će se u nedjelju protiv Amerikanke Danielle Collins boriti za naslov pobjednice na WTA 500 turniru u američkom San Joseu. U dosadašnja tri meča s 24-godišnjom Ruskinjom, Petra je slavila dvaput, ali je izgubila od nje na početku ove sezone u Melbourneu, na jednom od pripremnih turnira uoči Australian Opena. 

Vekić će ime suparnice u prvom kolu doznati po završetku kvalifikacija. U slučaju pobjede u prvom kolu Osječanka će u drugom igrati protiv 4. nositeljice, Čehinje Karoline Pliškove (WTA - 7.).

Od prvih deset tenisačica svijeta u Montrealu neće nastupiti najbolje dvije, Australka Ashleigh Barty i Japanka Naomi Osaka, pa je prva nositeljica Bjeloruskinja Arina Sabalenka. Neće biti ni četvrte tenisačice svijeta, Amerikanke Sofije Kenin, pa je za drugu nositeljicu postavljena domaća predstavnica Bianca Andreescu.