Sport

#šah

Saša Martinović zadovoljan otporom koji je pružio Carlsenu

Saša Martinović zadovoljan otporom koji je pružio Carlsenu

U drugom kolu FIDE Svjetskog kupa, koji se igra u ruskom Sočiju, Saša Martinović poražen je od Magnusa Carlsena rezultatom 2:0. I više nego dobar otpor pružio je zadarski velemajstor možda i najboljem igraču svih vremena.

Aktualni svjetski prvak i jedan od najboljih šahista svih vremena opravdao je ulogu favorita protiv zadarskog velemajstora koji nije razočarao, već je pružio vrlo dobar otpor, naročito u drugoj partiji. 

- U prvoj je Magnus doista igrao sjajno i nije mi dao previše šansi. U drugoj sam igrao puno agresivnije, što je urodilo odličnim šansama. Na kraju je došlo do elementarne remi pozicije, koju sam ipak nekako izgubio, vjerojatno zbog pritiska na satu. No, sve u svemu zadovoljan sam pruženim otporom i generalno cjelokupnim iskustvom igranja na Svjetskom kupu - javio nam se Saša iz Sočija nakon druge partije, koja je trajala gotovo pet sati.

Već sam plasman na Svjetski kup za mladog je Zadranina (30 godina napunio je 15.7., upravo na dan prve partije s Carlsenom) bio veliki uspjeh, a prilika da igra protiv jednog od najvećih ikada doista nešto posebno.

 - Ovo je najprestižnije natjecanje na kojemu sam ikada igrao i nadam se da ću se ponovno plasirati u budućnosti. Prolaskom u drugi krug ispunio sam sve ciljeve, a meč sa svjetskim prvakom bio je samo šlag na torti i prilika koja se pruža malo kome. Gušt je bio, ne samo igrati s Magnusom, nego nakon toga i komentirati partije s njim i nadam se da će mi to iskustvo pomoći u daljnjoj karijeri -zaključio je Martinović.