Sport

košarka, aba liga

Zadar u infarktnom produžetku upisao vrijednu pobjedu nad Partizanom

Zadar u infarktnom produžetku upisao vrijednu pobjedu nad Partizanom
Z.Kucelin/KK Zadar

Košarkaši Zadra konačno su upisali i prvu domaću pobjedu u sklopu ABA lige, njihovu šestu ukupno. Prvo slavlje pod svodovima Višnjika Zadranima je donijela pobjeda nad beogradskim Partizanom.

U vrlo izjednačenoj i poprilično borbenoj prvoj četvrtini, Zadrani su u gotovo svakom trenutku bili korak ispred protivnika, a 3 minute i 14 sekundi prije predaha stigli su do vodstva 13-8 i tako goste natjerali na prvu minutu odmora. Budući da je Onuaku prethodno ušao u probleme s osobnim pogreškama, u igru je morao Planinić koji je u posljednjem napadu Zadra, pri vodstvu 17-14, napravio prekršaj u napadu, što je kaznio Perkins tricom sa zvukom sirene za ukupnih 19-17 nakon 10 minuta igre. Inače, od 17 Partizanovih koševa, 15 su postigli iza linije za tri poena!

Nova Perkinsova trica donijela je Partizanu vodstvo 22-21 u 12. minuti susreta, no Justice i Vuković brzo su preokrenuli rezultat. Upravo je potonji, u suradnji s Kraljevićem i Mavrom, bio zaslužan što gosti nisu još jednom prelomili rezultat, a Jordano je tricom donio Zadru vodstvo 39-33, do kraja poluvremena su ostale dvije minute, a gosti su potrošili i drugu minutu odmora.

Tijekom ovoga se tjedna netko 'ušuljao' u dvoranu Krešimira Ćosića te je oskvrnuo ono što je zadarskim košarkaškim zaljubljenicima najsvetije – umirovljene dresove pod svodovima dvorane. Naime, dotični je ukrao dres Pina Giergie! Slučaj je prijavljen policiji i zaštitarskoj službi, potvrdio je direktor ŠC Višnjik Denis Karlović, a pod svod je podignuta replika dresa.

Po povratku na teren, Zadar je imao priliku i povećati vodstvo, no nova napadačka pogreška domaćina dovela je do trice Jaramaza za 39-36, pa je Mršić po prvi put pozvao time-out. Nakon nekoliko obostranih pogrešaka u ostatku druge dionice, Zadrani su mogli biti sasvim zadovoljni s vodstvom 41-37, no ostaje žal za nekoliko uzalud prokockanih prilika za odlazak na dvoznamenkasto vodstvo.

Zadarske je strijelce na poluvremenu predvodio Vuković s 9 koševa, Jordano je dodao 8, a Kraljević 6. Goste je pak predvodio sjajni Perkins sa 14 ubačaja.

Sjajni šut za tri poena goste je pratio i u nastavku susreta, no Zadrani su uspješno odlijevali 'kanonadi', a nakon 4 minute igre Mavra je lijepim prodorom pod koš donio svojoj momčadi vodstvo 52-43, a gostima prvi time-out u drugom poluvremenu. Po povratku na parket Zadrani su konačno došli do dvoznamenkaste prednosti nakon prekrasne akcije Vukovića i Cartera za 56-45.

Nažalost, ostalo je dovoljno vremena da Zadrani kompromitiraju sve dobro što su napravili u prethodnom periodu, pa je rezultat nakon 30 minuta igre glasio 61-55 u korist domaćina i to zahvaljujući polaganju Cartera u samoj završnici. Nažalost, njegove je poene zasjenila ozljeda Zagorca koji je 'stradao' u duelu s Vukovićem zadobivši jaki udarac u vrat.

Trica i dodatno slobodno bacanje Jordana početkom odlučujuće četvrtine vratile su domaćinu dvoznamenkastu prednost, 67-57, no i ono je bilo kratkoga vijeka, a gosti su se polako ali sigurno približili na samo 4 koša zaostatka u 35. minuti, a budući da nevolja ne dolazi sama, Onuaku je morao napustiti igru zbog 5. prekršaja.

Za potpuni šok pobrinuo se Perkins novom tricom 4 minute pred kraj regularnog dijela susreta kojom je rezultat izjednačio na 75-75, a Mršića prisilio na drugu minutu odmora. Novo vodstvo Zadru je donio Mavra tricom od table iz očaja na isteku napada, pa je i gostujuća klupa reagirala time-outom 2 i pol minute pred sirenu. U nastavku su po jednu tricu izmijenili Carter i Jaramaz, da bi Trifunović minutu i 10 sekundi pred istek 40. minute postavio rezultat na 81-80.

Palokaj je u sljedećem napadu promašio tricu s istekom vremena, da bi Perkins na drugoj strani terena napravio grešku u koracima. 40 sekundi pred kraj Zadar je tako stigao do posjeda. Vuković je lijepo pod košem pronašao Palokaja koji je položio za 83-80. Preostale su još 23 sekunde, a gosti su otišli na dogovor s trenerom oko posljednjeg napada. Zadarski se strateg odlučio kako neće raditi prekršaj, a to je kaznio Jaramaz tricom za izjednačenje. Zadru je preostala 1 sekunda u kojoj smo se valjda svi prisjetili legendarne akcije Delaša i Travisa... Mavra je na gotovo identičan način pokušao pronaći Vukovića, no ovaj put to nije prošlo tako da smo dočekali produžetak.

Carter i Justice s linije slobodnih bacanja donijeli su Zadru prednost 88-85 nakon minute i pol igre u produžetku, a taj rezultat ostao nepromijenjen duže od minute kada je Thomas poentirao za 88-87, da bi odmah potom uzvratio Carter. Minutu i pol pred kraj Trifunović je postigao tricu za 90-90, a Mavra ekspresno polaganje za 92-90. Gosti su u sljedećem napadu prokockali posjed, što je kaznio Palokaj novim polaganjem za 4 koša viška u zadarsku korist. Do kraja je ostala 1 minuta.

Thomas je promašio tricu u sljedećem napadu, a na liniju slobodnih bacanja otišao je Mavra te pospremio oba pokušaja za 96-90. Zadar je imao još jednu priliku za povisiti vodstvo, no Carter je promašio šut, što je s druge strane kaznio Radovanović tricom za 96-93. Do kraja je ostalo još samo 8,5 sekundi. Vuković je otišao na liniju slobodnih bacanja 2 sekunde pred kraj te je oba pokušaja promašio. Protekla je samo sekunda, a prekršaj nad Dangubićem je napravio Palokaj.

Dangubić je prvo bacanje pogodio, a drugo namjerno promašio, no taj naum ovaj put nije urodio plodom i Zadrani su konačno mogli odahnuti i na svoj konto upisati nova dva boda i svoju prvu domaću pobjedu sezone...

Strijelce Zadra je s 20 koševa predvodio Mavra, 17 je dodao Carter, 12 Jordano, a Vuković, Justice i Onuaku po 11. Kod gostiju je 24 postigao Thomas, 19 Jaramaz, a 18 Perkins. 

Nakon večerašnje pobjede košarkaši Zadra, po običaju, nemaju puno vremena za slavlje i odmor budući da ih već u nedjelju u 19 sati čeka dvoboj HT Premijer lige protiv Zaboka.