Sport

Norvežanke su danas bile bolje

Hrvatske rukometašice upisale prvi poraz na Europskom prvenstvu

Hrvatske rukometašice upisale prvi poraz na Europskom prvenstvu
HRS

Norveška reprezentacija zaustavila je pobjednički niz hrvatskih rukometašica na Europskom prvenstvu u Danskoj svladavši ih u subotnjem dvoboju u Koldingu sa 36-25 (15-14), čime su osigurale prvo mjesto u skupini 2 glavne faze i plasman u polufinale.

Hrvatska, koja je ostala na šest bodova, borit će se za drugo mjesto s reprezentacijom Njemačke, koja je u subotu s uvjerljivih 32-25 nadigala Mađarsku. U porazu od Norveške najefikasnija u hrvatskoj reprezentaciji bila je Ćamila MIčijević sa sedam pogodaka, a po pet su postigle Ana Debelić i Valentina Blažević. Norvežanke je sa sedam golova predvodila Henny Reistad. Šest pogodaka postigla je Stine Oftedal, a po pet Nora Mork i Veronica Kristiansen.

Lucija Bešen je imala šest obrana, a branila je cijelu utakmicu, dok je Tea Pijević obranila jedan sedmerac.

Hrvatske rukometašice su zahvaljujući preciznosti Ćamile Mičijević na početku dvoboja držale minimalnu prednost (3-2) nakon četiri minute igre. No, dvije pogreške su bile dovoljne da proradi kontranapad Norvežanki koje su s tri pogotka u manje od 90 sekundi stigle do prvog vodstva. Najbolji strijelac Norveške Nora Mork je s dvije uzastopne realizacije sedmeraca u 12. minuti dovela svoju reprezentaciju do četiri gola prednosti (10-6).

Prepoznatljiva borbenost izabranica Nenada Šoštarića došla je do izražaja u sljedeće četiri minute, kad su s tri uzastopna pogotka hrvatske rukometašice došlo ponovno na samo gol zaostatka (9-10). Ipak, Norvežanke su s dva uzastopna gola opet došle do tri pogotka više (12-9) u 18. minuti, odnosno 14-11 u 22. minuti. No, do kraja poluvremena Hrvatice su Norvežankama dopustile još samo jedan gol, a postigle tri pa je prednost najtrofejnije reprezentacije u povijesti europskih prvenstava nakon 30 minuta bila minimalna (15-14).

Hrvatska je bila konkurentna i na početku drugog dijela, sve do 'bombe' sa devet metara Ćamile Mičijević za 18-18 u 34. minuti. U sljedećih šest i pol minuta Hrvatska je ostala bez pogotka, a nekoliko izgubljenih lopti i obrana Silje Solberg dovelo je do norveške serije 5-0 i prve osjetnije prednosti u 40. minuti (23-18).

Rastrčane Norvežanke i razbranjena Solberg nastavile su istim tempom i u sljedećih deset minuta te je nakon 50 minuta igre i serije 7-0 njihova prednost došla na +11 (31-20). Norvežanke su s tom prednošću, najvećom na utakmici, i završile dvoboj (36-25).   

U drugoj utakmici u skupini 2 Njemačka je s uvjerljivih 32-25 (13-11) nadigrala Mađarsku. Njemice su ovom pobjedom ostale u igri za polufinale, a do trijumfa ih je predvodila Emily Bolk s pet pogodaka. Katrin Gitta Klujber je postigla osam golova za Mađarice koje su ostale bez izgleda za plasman u borbu za odličja.

HRVATSKA - NORVEŠKA (14-15)

Kolding. Sydbank Arena. Sutkinje: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (Francuska).

HRVATSKA: Bešen 6 obrana, Pijević 1 obrana; P. Posavec, Krsnik 2, S. Posavec 1, Mičijević 7, L. Kalaus 2, D. Kalaus, Ježić 2, Japundža 1, Šimara, Debelić 5, Mamić, Vidak, Blažević 5, Prkačin

NORVEŠKA: Solberg 4 obrane, Lunde 6 obrana; Reistad 7, Arntzen 2, Kristiansen 5, Frafjord, Loke 2, Skogrand, Mork 5 (4), Oftedal 6, Aune, Dale 3, Jacobsen 2, Herrem 3, Solberg-Isaksen 1, Breistol

SEDMERCI: Hrvatska -, Norveška 4/5

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Norveška -

Standings provided by SofaScore LiveScore