Sport

košarka, ht premijer liga

Veliki preokret u posljednjoj četvrtini za pobjedu Zadra nad Cibonom i slavlje na tribinama

Veliki preokret u posljednjoj četvrtini za pobjedu Zadra nad Cibonom i slavlje na tribinama
Mate Krezić

Na tribinama Višnjika napokon i gledatelji. Istina, nije ih bilo onoliko koliko bi najveći hrvatski derbi inače privukao, no i ovih 600-tinjak navijača raduje! A kako ljepše proslaviti povratak na tribine nego pobjedom nad najvećim rivalom?

Pred početak utakmice mala svečanost u Krešinoj dvorani. Naime, pod svodove dvorane spuštena je zastava osvajača Kupa Krešimira Ćosića iz prošle sezone. Prisutni navijači to su dakako popratili glasnim aplauzom i još se jednom prisjetili velikog slavlja prošle veljače. Inače, to je 17. slavljenička zastava u bogatoj klupskoj povijesti.

Na početku utakmica Cibona je u obrani bila nevjerojatno borbena i raspoložena, dok im napad i nije najbolje funkcionirao. S druge strane, Zadrani su se gadno mučili ne bi li prišli protivničkom košu i gotovo svaki napad im je bio na rubu isteka vremena. Rezultat je stoga nakon gotovo 5 minuta glasio 3-3.

Trener Mršić uto je napravio nekoliko rotacija pa su Mavra, Gilbert i Darko Planinić završili na klupi, dok su na parket izašli Worku, Palokaj i Galloway. Posljedica? Vodstvo Cibone 14-6. Tek za kraj četvrtine Mršić je u igru vratio Planinića i Mavru, no ni oni nisu bogzna kako odigrali pa je nakon 10 minuta gostujuća momčad imala prednost 19-10.

Cibona je i u drugoj dionici nastavila s agresivnom obranom što ju je dovelo do iskorištenog bonusa na isteku 2. minute, no nije ih to puno zabrinjavalo budući da su dotad već vodili 24-10.

Ulaskom Junakovića, zadarska je igra dobila na živosti pa je na polovici druge četvrtine zaostatak domaćina smanjena na 21-26, a odnos snaga na terenu je postao nešto ravnopravniji. I ostalo bi tih 5 koševa zaostatka na poluvremenu da Moore nije pogodio sa zvukom sirene za vodstvo Cibone 37-30. Međutim, Mršić može biti zahvalan i na tom rezultatu jer nakon što je isprobao Mavru i Workua kao razigravače, tek mu je Junaković donio željeni efekt, a u igru ga je uveo tek nakon 12 minuta kada je zaostatak već bio pozamašan.

Zahvaljujući Brali, Mavri i Vukoviću Zadar je početkom drugog poluvremena smanjio na 38-42, no niti u jednom trenutku nije izgledao spremno da prelomi rezultat. Ali uz tek dva raspoložena igrača u nastavku, Junakovića i Bralu, više se nije moglo ni očekivati. 

Međutim, opet je domaćin mogao dočekati kraj četvrtine s prihvatljivim zaostatkom od 5 poena, no u posljednjem napadu gostiju Novačić je pogodio tricu za ukupnih 49-57 nakon 30 minuta igre.

Nakon dvije minute igre u odlučujućoj dionici Zadar je opet došao na onih 'čarobnih' minus 4 (56-60) i to se definitivno učinilo kao posljednja šansa za pozitivan ishod u večerašnjem susretu.

I uspio je Vuković tricom smanjiti na samo pola koša zaostatka, što se konačno početkom 35. minute pretvorilo u prvo večerašnje vodstvo Zadra košem Workua za 63-62. Slobodnim bacanjima Gilberta pa Planinića narasla je zadarska prednost i do 67-62 točno 3 minute pred kraj susreta.

Uslijedilo je polaganje Workua uz koje je izborio i slobodno bacanje, a Ciboninu nemoć potvrdio je Bundović tehničkom pogreškom. Po  jedno slobodno bacanje iskoristili su Mavra i Worku pa je domaćin stigao i do 71-62, a do zvuka sirene je ostalo točno 2 minute i 15 sekundi.

Ostatak vremena Zadrani su trebali mirno privesti kraju, no nakon jedne izgubljene lopte tehničku je pogrešku dobila klupa Zadra pri vodstvu 73-66. Srećom, ta se nervoza nije u tolikoj mjeri prenijela na teren i domaćin je uspio proslaviti povratak navijača na tribine s pobjedom 73-70!

Valja međutim priznati kako veći dio utakmice Zadar nije dobro izgledao. Trener Mršić pokušavao je s raznim varijantama petorke na terenu, dok konačno nije pronašao dobitnu kombinaciju, s tzv. četiri mala. Petorka, uz manje povremene izmjene, koja je donijela preokret bila je Mavra - Worku - Palokaj - Gilbert - Vuković. A osim njih, pohvalu svakako zaslužuje i Brala koji je u nekoliko navrata pokazao zašto ga se smatra jednim od najtalentiranijih igrača zadarske košarkaške škole te Junaković koji je u trenucima kada jednostsavno nije išlo, znao razbiti Cibonin obrambeni ritam.

Mršić itekako ima na čemu raditi i pred njim je puno posla da bi se ova momčad uigrala i pokazala da zaslužuje nositi dres Zadra.

KK Zadar – KK Cibona 73-70 (10-19, 20-18, 19-20, 24-13)

KK Zadar: Paponja, D.Planinić 6, Palokaj 4, Brala 9, Vuković 14, Bursać 2, Junaković 15, Worku 9, Mavra 9, Galloway, J.Planinić, Gilbert 5.

KK Cibona: Nakić, Bilinovac 7, Radovčić 7, Marić 2, Bundović 5, Krajina 2, Novačić 11, Prkačin 12, Gnjidić, Drežnjak 12, Moore 10.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Reci što misliš!