Sport

Tenis

WTA Palermo: Petra Martić u polufinalu

WTA Palermo: Petra Martić u polufinalu
AP Images

Najbolja hrvatska tenisačica Petra Martić (WTA - 15.) izborila je plasman u polufinale WTA turnira u Palermu, gdje je u petak svladala Bjeloruskinju Aliaksandru Sasnovič (WTA - 119.) sa 7-6 (5), 7-6 (3) nakon dva sata i 18 minuta igre.

Martić će za mjesto u finalu prvog WTA turnira nakon petomjesečne stanke izazvane pandemijom Covida-19 igrati protiv pobjednice dvoboja 4. nositeljice Estonke Anett Kontaveit (WTA - 22.) i Talijanke Elisabette Cocciaretto (WTA - 156.) koja je u 1. kolu izbacila Osječanku Donnu Vekić.

Martić je u dvoboj sa 26-godišnjom Bjeloruskinjom ušla s prednošću 3-1 u međusobnim dvobojima (3-0 u mečevima odigranim u glavnom ždrijebu), ali se Sasnovič pokazala vrlo opasnom suparnicom i dobro namučila prvu nositeljicu turnira u Palermu.

Dobrim dijelom prvog seta Bjeloruskinja je bila bolja, ali nije uspjela materijalizirati prednost koju je imala. Sasnovič je do prvog 'breaka' u meču došla u devetom gemu, ali je na servisu za prvi set osvojila samo jedan poen. Kod 5-5 je Martić spasila nove tri 'break-lopte' i nakon propuštene set-lopte u 12. gemu, ipak osvojila prvi set u 'tie-breaku', u kojem je rezultat bio 7-5.

Kad je 15. tenisačica svijeta povela sa 4-1 u drugom setu s dva 'breaka' prednosti, činilo se da kraj dvoboja blizu, ali Bjeloruskinja je smogla snage za povratak. Oduzela je servis 29-godišnjoj Dućanki u šestom gemu i to ponovila u desetom gemu, kad je Martić servirala za pobjedu i propustila tri meč-lopte (40-15 i još jednu prednost).

Petra je novim 'breakom' u sljedećem gemu osigurala novi servis za pobjedu, ali je osvojila svega jedan poen pa je odluka o drugom setu pala u još jednom 'tie-breaku'. I opet je Martić kvalitetnije odigrala odlučujući gem, kao i u prvom setu. Od vodstva 4-3 hrvatska tenisačica je nanizala tri poena, a na četvrtu meč-loptu preciznim i snažnim servisom okončala dvoboj.

Za plasman u polufinale Martić je osvojila osam poena više od svoje suparnice, imala relativno lošu realizaciju prvog servisa (59 %) i bila vrlo dobra u realizaciji na drugom početnom udarcu (55 %). Spasila je sedam od 11 'break' prilika Sasnovič, a iskoristila četiri od sedam prilika za oduzimanje servisa bjeloruskoj tenisačici.

Probivši se u polufinale Petra Martić je osigurala uspon na 14. mjesto pojedinačne WTA ljestvice, čime je izjednačila svoj najbolji renking. U slučaju trijumfa na turniru u Palermu hrvatska tenisačica bi u ponedjeljak osvanula na 13. mjestu WTA ljestvice.

WTA Palermo - četvrtfinale

PETRA MARTIĆ (HRV/1) - Aliaksandra Sasnovič (Bje) 7-6 (5), 7-6 (3)


Reci što misliš!