Sport

15. srpnja zoom prezentacija

Svi putevi vode na Highlander Velebit

Svi putevi vode na Highlander Velebit
Predrag Vučković

Poznata uzrečica: ‘’Svi putevi vode u Rim’’ u Hrvatskoj je malo drugačija te glasi: ‘’Svi putevi vode na Velebit’’. To je slučaj i s HIGHLANDER Velebit Croatia čija ruta od 104 kilometra sudionike vodi najljepšim dijelovima Velebita i kroz čak dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu.

HIGHLANDER Velebit Croatia prava je planinarska avantura za čiji je nastanak zadužen tim rekreativnih planinara i ljubitelja prirode koji su iskonsku ljepotu Hrvatske prepoznali u njenim predivnim, al ii pomalo zastrašujućim, planinama.

Koncept samog događaja vrlo je jednostavan, neustrašivi sudionici svoju avanturu započinju na Zavižanu i prate rutu koja ih vodi kroz 5 obaveznih kontrolnih točaka sve do cilja u Paklenici. HIGHLANDER Velebit ruta koncipirana je tako da ju svatko, uz malo pripreme, može proći.

Sudionici prolaze Premužićevom stazom koja služi kao svojevrsno zagrijavanje jer nakon druge kontrolne točke na Baškim Oštarijama, ruta vodi kroz Ramino korito – pravi planinarski test izdržljivosti. No, sve to se zaboravi uz predivan pogled na Jadransko more u suton koji se pruža s Panosa na kojem je smještena treća kontrolna točka. Posljednja kontrolna točka prije samog cilja nalazi se na Velikom Rujnu gdje sudionici uživaju u jedinstvenom prizoru noćnog neba posutog milijunima zvijezda koje, čini se, kao da navijaju za svakog od njih i daju im posljednje osnaženje za dolazak do cilja i titule HIGHLANDERA.

HIGHLANDER Velebit ove se godine održava po 4. put, a da se radi o zaista posebnom iskustvu govori i činjenica kako se sudionici iz godine u godinu vraćaju i prolaze HIGHLANDER rutu s jednakim oduševljenjem, ali nekim novim avanturama za ispričati prijateljima i obitelji pri povratku u ‘’pravi svijet’’ i uobičajeni život.

Iako će ove godine sudionici uživati u 4. izdanju HIGHLANDER Velebita po prvi će puta imati priliku iskusiti HIGHLANDER55 Velebit. Radi se o jednakoj dozi avanture života, ali u manje kilometara koja je savršena za sve koji se tek žele okušati u planinarenju ili pobjeći od verve grada na jedan vikend. Kao što i sam naziv sugerira HIGHLANDER55 ruta duga je 55 kilometara, a prolazi istim dijelom HIGHLANDER Velebit rute tako da sudionici ne će biti zakinuti za predivne prizore koji se mogu vidjeti samo s Premužićeve staze.

Cilj HIGHLANDER55 avanture života nalazi se na Baškim Oštarijama gdje će sudionici dobiti svoje medalje i priznanja, al ii ono najvažnije – titulu HIGHLANDERA.

Više informacija o samim događajima, rutama i svemu ostalom svi zainteresirani mogu saznati 15. srpnja u 18 sati na online prezentaciji koju će održati članovi organizacije HIGHLANDERa putem Zoom platforme. Pristupni podatci za predavanje dostupni su u službenom Facebook eventu


Reci što misliš!