Sport

Košarka, NBA liga

Preminuo Jerry Sloan, legendarni trener Utah Jazza

Preminuo Jerry Sloan, legendarni trener Utah Jazza

Legendarni trener Utah Jazza Jerry Sloan preminuo je u petak, objavila je NBA momčad za koju danas igra Bojan Bogdanović, a za koju je pod Sloanovim vodstvom tri sezone nastupao bivši hrvatski reprezentativac Gordan Giriček.

"Jerry Sloan će uvijek biti sinonim za Utah Jazz. Zauvijek će biti dio organizacije Utah Jazz, a mi se pridružujemo obitelji i navijačima u tuzi zbog njegovog odlaska", stoji u službenom priopćenju kluba iz Salt Lake Cityja.

"Zahvalni smo za sve što je postigao ovdje i za desetljeća posvećenosti, odanosti i odlučnosti koju je donio našoj momčadi. Poput Stocktona i Malonea kao igrača, Jerry Sloan je savršeni predstavnik našeg kluba. Jako će nam nedostajati."

Sloan je 23 godine bio glavi trener Utah Jazza i u tom razdoblju je momčad 20 puta nastupila u doigravanju. Predvođeni Johnom Stocktonom i Karlom Maloneom dvaput su bili nadomak osvajanju NBA naslova, ali su ih 1997. i 1998. u šest finalnih utakmica pobjeđivali Chicago Bullsi s Michaelom Jordanom u glavnoj ulozi.

Zanimljivo, Sloan je od svojih 11 igračkih sezona, njih 10 proveo u dresu Chicago Bullsa u koje je stigao na ekspanzijskom draftu nakon "rookie" sezone u Baltimore Bulletsima, gdje je stigao kao četvrti izbor na NBA draftu. Bio je članom originalne postave, prve koja je zaigrala u NBA ligi.

Kao igrač je bio poznat po čvrstoj obrani pa je četiri puta bio biran u prvu obrambenu postavu, a dvaput je bio izabran i za nastup na All-Star utakmici. U prosjeku je postizao 14 koševa, a najbolju napadačku sezonu imao je 1970./71., kad je ubacivao 18,3 poena.

Trenersku karijeru je započeo kao pomoćnik u Bullsima, gdje je od 1979. do 1982., dvije godine prije Jordanova dolaska, bio i glavnim trenerom i jednom dohvatio doigravanje. U Utah Jazz je stigao 1985. kao pomoćnik, a od 1989. do kraja trenerske karijere 2011. bio je u ulozi glavnog trenera. Karijeru je završio sa 1221 pobjedom u utakmicama osnovnog dijela. Pod njegovim vodstvom su Bullsi i Jazz odigrali 202 utakmice u doigravanju, a u njima je ostvario 98 pobjeda, što je najviše među trenerima koji nisu uspjeli osvojiti naslov.

Sloan se 2013. godine vratio u Utah Jazz kao savjetnik, a momčad mu je odala počast 2014. godine, kad je pod krov dvorane podignuta zastava s brojem 1223 koji predstavlja broj pobjeda u osnovnom dijelu sezone i doigravanju koje je klub ostvario pod njegovim vodstvom.

Od 2009. Sloan je stanovnik Košarkaške kuće slavnih.

Prije šest godina je objavio da boluje od Parkinsonove bolesti i demencije lewyjevih tjelešca i tom prilikom poručio: "Nisam preplašen".

Sloan je 41 godinu bio oženjen svojom djevojkom iz srednje škole, prije nego što je Bobbye Sloan preminula 2004. godine. Iz prvog braka ima troje djece, a 2006. Sloan se drugi put oženio te sa suprugom Tammy Jessop imao jednog posinka.


Reci što misliš!