Sport

uspomene na suigrača

Jordan o Draženu Petroviću: Naši su dvoboji uvijek bili maksimalni

Jordan o Draženu Petroviću: Naši su dvoboji uvijek bili maksimalni

"Uživao sam igrajući protiv Dražena. Velik igrač. Nije se bojao, do kraja koncentriran. Borben i samouvjeren. Kad god bismo se sučelili, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao. Naši dvoboji su uvijek bili maksimalni, do ruba.

Imali smo nekoliko sjajnih dvoboja, nažalost, bili su to kratki dvoboji. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Europljanima kako mogu uspjeti."

Ovo je Michael Jordan izjavio kad je nakon McDonald'sovog turnira u Parizu 1997. dobio trofej ''Dražen Petrović'' za najboljeg igrača.

Kenny Anderson, odličan igrač s kojim je Petrović sjajno surađivao u Netsima, gdje su igrali od 1991. do Draženove pogibije u ljeto '93., prisjetio se kako je hrvatska zvijezda New Jerseyja najviše voljela igrati protiv Jordanovih Bullsa: "Uvijek bi mi protiv Jordana i Bullsa rekao: 'Kenny, daj mi loptu, vruć sam, sigurno ću mu zabiti.'"

Hit dokumentarac Posljednji ples o legendarnim Jordanovim Bullsima iz 90-ih podsjetio je na mnoge priče vezane uz najvećeg košarkaša, pa tako i na njegovo veliko rivalstvo s Draženom Petrovićem, koje je, kako svjedoče Jordanove riječi u uvodu, preraslo i u njegovo veliko poštovanje prema fanatično borbenom i neustrašivom Europljaninu. 

Američki i hrvatski velemajstor u godinu i pol imali su relativno kratku, ali burnu povijest međusobnih dvoboja, i to na najvišoj razini - NBA ligi i Olimpijskim igrama, jer igrali su na istim pozicijama za Chicago Bullse i SAD, odnosno New Jersey i Hrvatsku, pa su jedan drugog čuvali.

"Bijeli Jordan" Petrović pritom je pravom Jordanu radio sve ono što je Gospodin Zrak radio svojim rivalima, ali što se malo tko usudio raditi njemu: provocirao ga, podbadao verbalno i tjelesno, unosio mu se u lice, igrao obranu na rubu faula, ali i preko toga. Naravno, Petrović je kao i Jordan uživao u trash talku pa se i na tom planu dogodio obračun titana.  

Nedovoljno poznat je onaj iz finala Igara u Barceloni, o kojem svjedoči video ispod ovog pasusa. Jordan je Petroviću rekao da će mu "zabiti u lice", da bi odmah dobio odgovor: "Onda ću ga i ja tebi zabiti u lice!" Obojica su održala obećanje. Jordan je pogodio preko Petrovića, nakon čega je Dražen njemu preko ruke zabio tricu. 

Isti suparnici sreli su se i u skupini olimpijskog turnira. Petrović je tada protiv Jordana izveo još jedan pothvat. Zabio mu je tricu, nakon čega je uzeo loptu i iz kontre opet pogodio iz daljine.

SAD, prvi i jedini košarkaški Dream Team, pobijedio je Hrvatsku u finalu, ali Petrović je s 24 koša bio efikasniji od svog čuvara Jordana, koji je ubacio 22.

 


Reci što misliš!