Sport

klupske financije u doba koronavirusa

Predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar: Budžet za iduću sezonu sada je upitan

Predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar: Budžet za iduću sezonu sada je upitan
Z.Kucelin/KK Zadar

U Košarkaškom klubu Zadar polako su počeli sa zbrajanjem i oduzimanjem svega onoga što se događalo u, sada se već može reći, protekloj sezoni s obzirom da se natjecanje u HT Premijer ligi odlukom HKS-a privelo kraju.

Ostalo je za vidjeti još kakvi će se potezi povući iz ABA lige. Tu bi, prema informacijama s kojima raspolažemo, do nekakvih prijedloga koji bi eventualno mogli razriješiti tamošnju situaciju moglo doći u narednih nekoliko dana.

Iz tog razloga u KK Zadar još uvijek važu neke bitne stavke kao što su ugovori prema igračima i radnoj zajednici. Tu se kroz razgovor pokušava doći do rješenja koje bi zadovoljilo obje strane. S igračima se, prema riječima direktora kluba Željka Žilaveca, u ovom trenutku pregovara oko mogućeg smanjenja plaća. Korak je to koji su i prije Zadra poduzeli mnogi sportski kolektivi pa ne bi bilo nerazumno i nepredvidivo da i Zadar učini isto.

Onaj čija će riječ na kraju sigurno biti zadnja jest predsjednik Nadzornog odbora kluba i pročelnik za financije Grada Zadra Ivan Mijolović. On kaže kako još uvijek nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci.

"Mi u svakom slučaju još uvijek nećemo ići s dramatičnim mjerama koje je poduzela Cibona. Stanje je u ovom trenutku stabilno i nema potrebe za drastičnim rezovima. Bliži se kraj sezone pa se samim time bliže kraju i ugovori s igračima i radnom zajednicom. U datom ćemo trenutku sigurno povući mjere, kako ekonomske tako i one stručne koje se tiču boljitka kluba."

Istaknuo je Mijolović i kako nije sve onako crno kako se prikazuje i kako budućnost KK Zadar nije upitna.

"Trenutno smo u fazi pregovora s igračima oko sporazumnog raskida ugovora s obzirom da je sezona završila znatno ranije nego što je trebala. Reakcije igrača su pozitivne i očekujem da ćemo krajem tjedna definirati njihove statuse."

Ono što je svakako izvjesno jest da će se u sljedeću sezonu ući s puno tanjim novčanikom.

"Budžet je u ovom trenutku upitan. Imamo istek ugovora s nekim važnim sponzorima. Pitanje je i u kojem ćemo obujmu kao Grad Zadar moći financirati klub u idućoj sezoni. Ali teško je u ovom trenutku govoriti o budućnosti. Sada je u prvom fokusu borba za zdravlje. Tek onda će uslijediti ona za očuvanjem ekonomije, zdravstva i samog sporta."

Nema sumnje kako će se u borbu oko preživljavanja, kako klubova tako i sporta općenito, morati uključiti i neke više instancije. Jedna od njih je i Središnji državni ured za sport.

"Mi smo već predali zahtjev za sufinanciranjem radne zajednice što je Savez od nas zatražio. Čini se kako je SDUS dao naznake da bi mogao sufinancirati njihove plaće u ova naredna dva-tri mjeseca."

Iako situacija nije ružičasta, Mijolović ne očajava.

"Ono što mogu reći jest kako će KK Zadar sigurno nastaviti funkcionirati. Pitanje je samo s kolikim budžetom. Sada je, kažem, ipak važno da se svi skupa čuvamo i pazimo. Vjerujem kako ćemo se onda iduće sezone opet skupa veseliti i na sportskom i na privatnom planu", za kraj će Mijolović.


Reci što misliš!