Sport

Nogomet, Liga prvaka

Dvije asistencije Pašalića u uvjerljivoj pobjedi Atalante protiv Valencije

Dvije asistencije Pašalića u uvjerljivoj pobjedi Atalante protiv Valencije
AP Images

Nogometaši Atalante i RB Leipziga ostvarili su pobjede u prvim susretima osmine finala nogometne Lige prvaka pobijedivši Valenciju sa 4-1, te Tottenham sa 1-0.

Pobjedu momčadi iz Bergama, koja svoje europske utakmice ove sezone igra na milanskom San Siru, donijeli su Hans Hateboer (16, 62), Josip Iličić (42) i Remo Freuler (57), dok je gol za goste zabio Dennis Čerišev (66).

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić pružio je sjajnu partiju za talijanski sastav upisavši dvije asistencije, kod drugog i četvrtog gola, a iz igre je izašao u sudačkoj nadoknadi.

Atalanta je bila jedno od najugodnijih iznenađenja natjecanja po skupinama. Nakon prva četiri kola skupine C osvojila je samo jedan bod uz razliku pogodaka 3-12. Međutim, u zadnja dva kola je upisala dvije pobjede i probila se na drugo mjesto iza Manchester Cityja, a ispred Šahtara i Dinama. Pobjednički niz nastavila je i protiv Valencije u susretu u kojem je mogla i uvjerljivije slaviti.

Domaćin je već u osmoj minuti mogao do vodstva, nakon što je Pašalić izašao sam ispred Jaumea Domenecha. Hrvatski veznjak je imao fantastičnu priliku, pucao je poluvisoko, no španjolski vratar je sjajno reagirao.

Ipak, samo osam minuta kasnije Atalanta je povela. Papu Gomez je ubacio u sredinu gdje je Hateboer bio najspretniji zabivši za 1-0. "Šišmiš" su mogli izjednačiti u 30. minuti, no Ferran Torres je pogodio vratnicu. Daleko bolju igru domaćin je okrunio drugim golom u 42. minuti, a sjajno je s ruba kaznenog prostora pogodio Iličić na Pašalićevo dodavanje.

Korak bliže plasmanu u četvrtfinale Atalanta je stigla u 57. minuti jednako lijepim golom Freulera sa 16 metara, a pravi potop Španjolaca nastavio se u 63. minuti kada je Hateboer zabio svoj drugi gol na utakmici na sjajno dodavanje hrvatskog veznjaka.

Golijada se nastavila u 66. minuti kada je Dennis Čerišev samo dvije minute nakon što je ušao u igru, smanjio na 1-4. Čerišev je u 70. minuti mogao zabiti i drugi pogodak, ali je Pierluigi Collini obranio njegov udarac.

U drugom susretu večeri RB Leipzig je u Londonu pobijedio oslabljeni Tottenham sa 1-0, a gol odluke zabio je Timo Werner iz kaznenog udarca u 58. minuti.

Bio je to okršaj Josea Mourinha i "baby Mourinha", kako zovu mladog njemačkog stručnjaka Juliana Nagelsmanna, a na koncu Portugalac može biti sretan jer su Spursi i dobro prošli.

Nijemci su fantastično otvorili utakmicu i u prve dvije minute imali su tri velike prilike pritom pogodivši vratnicu. Nakon 30-tak sekundi pucao je Patrik Schick, ali pored gola, no minutu kasnije Leipzig je u jednom napadu imao dvije sjajne prilike. Sijevalo je sa svih strana, no Hugo Lloris je spasio domaćina obranivši udarce Tima Wernera, a potom i Angelina skrenuvši loptu u vratnicu.

Gosti su u prvom poluvremenu imali još nekoliko prilika zaključivši prvi dio sa čak 13 udarca, dok je Tottenham imao tek jednu priliku, u osmoj minuti je pucao Steven Bergwijn, ali je Peter Gulacsi obranio.

Leipzig je u 57. minuti ipak, zasluženo poveo, a pogodak je zabio Werner iz kaznenog udarca kojeg je skrivio Davies srušivši Laimera.

U 63. minuti Schick je imao zicer za 2-0, ali je Lloris ponovo bio sjajan. Domaćin je najbliže izjednačenju bio u 73. minuti kada je Lo Celso odličmno pucao iz slobodnog udarca, no Gulacsi je skrenuo loptu u okvir gola.

Spursima je ovo četvrti nastup u osmini finala Lige prvaka. Do sada su dva puta prošli dalje, a jednom ispali. Lani su u osmini finala preskočili Borussiju Dortmund doguravši do finala u kojem su izgubili od Liverpoola. Prije devet godina su pobijedili Milan, a u četvrtfinalu ispali od Real Madrida, dok su 2018. u osmini finala ispali od Juventusa.

Njemački sastav je tek treći put u Europi. Prošle sezone nije prošao skupinu u Europskoj ligi, dok je godinu prije toga ispao u četvrtfinalu EL od Marseillea.

Uzvratni susreti su 10. ožujka.

U utorak je Atletico Madrid pobijedio europskog prvaka Liverpool sa 1-0 golom Saula Nigueza u 4. minuti. U drugom susretu večeri Borussija Dortmund pobijedila PSG sa 2-1, a junak utakmice bio je mladi norveški napadač Erling Braut Haaland postigavši dva gola (69, 77), dok je pogodak za goste zabio Neymar u 76. minuti.

Idućeg utorka na rasporedu su susreti Napoli - Barcelona, te Chelsea - Bayern, a u srijedu 26. veljače Lyon - Juventus i Real Madrid - Manchester City.

 


Reci što misliš!