Sport

boćanje, 2.hbl

Virski boćari došli na dva boda zaostatka za drugoplasiranom momčadi Druge HBL

Virski boćari došli na dva boda zaostatka za drugoplasiranom momčadi Druge HBL
K.Škrbić

S posljednjeg gostovanja prošle nedjelje virski su boćari u povratku preko Virskog mosta prošli pjevajući, jer su iz Postranja na otok donijeli tri ključna boda za ostvarenje imperativa uoči svake sezone – opstanka u ligi.

Rezultatom 14:10 pobijedili su najslabiju momčad Druge HBL, ali kako su imali čak tri gostujuće utakmice u nizu, s mini turneje po hrvatskom jugu vratili su se s ukupno velika četiri boda. Taj četvrti ili prvi bod na gostovanjima otkinut je jednom od drugoligaških favorita, momčadi Župa dubrovačka HE (12:12), pa kasnija pobjeda protiv Postranja ima dodatnu težinu. Jedini poraz Virani su doživjeli kod Otoka (10:14) u meču koji je mogao i drukčije završiti, ali su svi neizvjesni susreti treće ruke okončani u punat razlike, i svi su otišli na stranu domaćina. 

Uoči susreta 12. kola kojega će Bluzeri odigrati na domaćem boćalištu Crvene kuće u Zadru protiv Naklica, virska squadra mirno spava i još ljepše diše. Vir je šesti na tablici s 19 bodova, ali ga od drugog mjesta kojega trenutno drži cetinski Otok, dijeli samo dva boda, dok je od Naklica na sedmom mjestu udaljen cijelih devet bodova. A to je daleka galaksija.  

- Moglo je bolje, ali i četiri osvojena boda su dobar rezultat. Imali smo protiv Otoka priliku za bod, možda i za pobjedu, ali nemamo razloga za nezadovoljstvo. Pobjeda i remi s tri uzastopna gostovanja lijep su rezultat kojega trebamo potvrditi novom domaćom pobjedom - kaže prvo ime virskog boćanja Darko Bašić. Upravo je Bašić u Postranju svojoj momčadi donio ukupnu pobjedu nakon trijumfa u pojedincu treće ruke protiv Nikole Penda (13:7). Bio je to 14 bod u susretu za Bluzere, do kojega su došli nakon uvjerljivih 12:4 iz prve dvije ruke. Iako konačnih 14:10 pokazuje da je u susretu postojalo ponešto drame, zapravo nikakve neizvjesnosti nije bilo.

- Izgubili smo sve ostale partije u trećoj ruci, ali kako sam u svom susretu pojedinca stalno imao četiri-pet punata razlike, nije bilo straha za konačni rezultat. U treću ruku smo ušli kombinirajući momčad kako bi svi dobili šansu. Vjerovali smo da nakon 12:4 sigurno možemo doći do pobjede - prenosi virski boćar strategiju završnice. Tako je voditelj Igor Vučetić uzeo predah, pa je Ante Nemarić odigrao pojedinca, Božo Deša i Luka Buterin nastupili su u paru, dok se u sastavu trojke našao i Željan Soldo. Prvo ime tog dvoboja bio je Nemarić s tri pobjede u trojkama (13:5 s Dešom i Buterinom), brzinskom (29:25) i štafetnom izbijanju (39:35 s Buterinom). Iako je ove sezone s 38 punata u brzinskom protiv Župe dubrovačke (38/47) već oborio vlastiti rekord u brzinskom izbijanju, sada mu je i najslabijih ovosezonskih 29 punata bilo dovoljno za trijumf. Ukupno je virski boćarski wunderkind pritefterio sedam pobjeda u brzincu (63,6 posto uspješnosti) s 360 pogođenih boća (nikad boljih 32,7 u prosjeku), odnosno 71,7 posto preciznosti (360/502). Brojke su ove sezone najbolje ikad.   

- Suparnik je u Postranju napravio svega 26, pa nije bilo potrebe za forsiranjem rezultata jer sam na teren izašao nakon njega. Sudac mi je čak i svirao četiri prijestupa. Nisam siguran da su bili, ali nije ni bitno. Sve u svemu, odigrali smo dobro i zasluženo pobijedili - prenosi Nemarić zbivanja s utakmice u Prološcu. Ovaj leggero dojam koji ostavlja najbrži čovjek virske momčadi, koji pomalo zaslužuje nadimak Flash umjesto wunderkinda, ostrašćuje se na spomen nastavka sezone.

- Dobro guramo u sezoni. Zasad smo šesti, ali ako dobijemo Naklice idemo prema vrhu tablice. A onda borba - kaže Nemarić. Kakva borba?

- Možda za sam vrh, nikad se ne zna - optimistično zaključuje. Eto, neka to bude završna misao.   

"VIR" JE VELIKI FAVORIT PROTIV "NAKLICA"

Naklice u sljedećem 12. kolu dolaze Viranima u goste s relativno skromnih 10 bodova iz 11 susreta, a sve su ih osvojili u prašini svoga boćališta. U gostima imaju pet glatkih poraza, pa Bluzerima vjerojatno neće predstavljati teško iskušenje. No u sportu nikad ništa nije sigurno.

- Neću reći kako je to jedna od dvije ili tri domaće utakmice koje bi trebale biti lakše, već da je riječ o onim utakmicama koje moramo dobiti kako bi tri-četiri kola prije kraja riješili pitanje opstanka. To je osnovni cilj u svakoj sezoni - najavljuje Bašić bodovni imperativ protiv Naklica. U prvom dijelu sezone Naklice su pobijedile Vir 13:11, u susretu kojega su Bluzeri počeli igrati tek nakon početnih 10:0 za domaće. Na kraju su odlučivale sitne niti, ali sličan scenarij u Crvenim kućama ne bi se trebao ponoviti. Prošle sezone Virani su protiv Naklica bili uvjerljivi (18:4) u večeri u kojoj su briljirali Bašić te virski stoljetni boćarski hrastovi Ante Kapović, Nedo Buškulić i Milivoj Liverić.  


Reci što misliš!