Sport

kup krešimira ćosića

Zadar u potpunosti nadigrao Split i plasirao se u finale Krešinog kupa gdje već čeka - Cibona!

Zadar u potpunosti nadigrao Split i plasirao se u finale Krešinog kupa gdje već čeka - Cibona!
Z.Kucelin/KK Zadar

Prema svim očekivanjima i najavama, u finalu Krešina kupa gledat ćemo najveći hrvatski košarkaški derbi – okršaj između Zadra i Cibone. U poslijepodnevnom programu Cibona je finalni susret izborila u dvoboju protiv Gorice, dok je Zadar isto učinio protiv Splita s rezultatom 85-75.

Fanatičnom su borbom Zadrani otvorili utakmicu i takav je pristup ekspresno donio nagradu, jer domaćin je susret kontrolirao otpočetka. Junaković je još jednom bio na visini zadatka, a povremeno su mu pomagali Planinić, Ivanov i Allen, tako da je nakon nešto manje od 7 minuta igre Zadar stigao do dvoznamenkaste prednosti 20-9.

Splitska je zonska obrana u preostalom vremenu donekle poremetila zadarske planove, pa se prednost minimalno istopila te je rezultat nakon 10 minuta igre glasio 24-15 u korist domaćina.

Samo tri minute igre u drugoj dionici bile su dovoljne da Zadar preko Vukovića, Ahmeda i Mavre stigne do vodstva 33-17 i time prisili gostujućeg trenera Skelina na svoj već drugi time-out. Ništa korisno od toga jer po povratku na parket Washington je pogodio jedno slobodno bacanje, a Ahmed svoju već drugu tricu i Zadar je poveo s dvostrukom prednošću, 36-18.

U preostalim minutama prvog poluvremena na parketu se vodila dosta izjednačena borba u kojoj je Zadar uspio minimalno povećati svoju prednost zahvaljujući polaganju Junakovića u posljednjem napadu domaćina za ukupnih 45-26 nakon 20 minuta igre. 

Upravo je Šibenčanin predvodio zadarske strijelce na poluvremenu s 12 koševa, dok su Ahmed i Ivanov dodali po 9. Kod gostiju je pak s 8 koševa najefikasniji bio Bajo.

Već na poluvremenu je bilo jasno kako Split jednostavno nema s čime zaprijetiti i ugroziti zadarsku prednost, koja je cijelim tijekom druge polovice susreta iznosila negdje oko 20 koševa viška.Jako dobro raspoložene tribine su se stoga više zabavljale zazivajući pobjedu nad Cibonom u finalnom susretu nego zbivanjima na terenu. A tko im može uopće zamjeriti kada se na trofej čeka već predugih 12 godina, a na ovaj najdraži i godinu duže!

Naravno, u zadarsku se igru, kako to obično biva kod ovako uvjerljive prednosti, uvukla doza opuštanja, pa i egzibicije. Međutim, najbitnije je da pobjeda niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje, a rezultat je na koncu glasio 85-75. Iako rezultat nipošto ne sugerira zadarsku dominaciju u večerašnjem susretu, svak tko je gledao utakmicu vidio je kako je Split ostao bez ikakve šansu za povoljan ishod.

Zadrane je do pobjede vrijedne finala Krešinog kupa predvodio Ahmed s 14 koševa, po 12 su dodali Vuković i Junaković, a po 10 Allen i Fundić. Po 9 su postigli Ivanov i Planinić. Kod Splićana su po 13 postigli Gabrić i Vranković, a 12 je dodao Kovačević.

Završnica Krešinog kupa u petak nam donosi dan odmora, a u subotu slijedi veliko finale. Najveći hrvatski derbi započinje u 17.30. Bolja pozivnica vam ne treba!


Reci što misliš!