Sport

kup krešimira ćosića

Na Višnjiku najavljena završnica Krešinog kupa: Sve oči uprte su u gradski derbi

Na Višnjiku najavljena završnica Krešinog kupa: Sve oči uprte su u gradski derbi
Mate Krezić

Manje od 24 sata dijeli nas od prvog podbacivanja lopte na završnici Kupa Krešimira Ćosića koja će se do subote igrati na zadarskom Višnjiku. U Zadru su očekivanja uvijek velika, pogotovo kada se igra na vlastitom parketu, no valjat će ići utakmicu po utakmicu, počevši od gradskog derbija u četvrtfinalu.

U najavi završnog turnira prvi se medijima obratio predsjednik HKS-a, Stojko Vranković:

"Izuzetna mi je čast da u ime Saveza mogu najaviti završnicu Kupa Krešimira Ćosića, ovdje u Krešinom gradu i Krešinoj dvorani. Želja nam je da ovih nekoliko dana bude fešta od košarke, svim momčadima želim dobru igru, te navijanje u duhu fair-playa. Nadam se da ćemo zaista uživati u košarci."

Osim trofeja Goodyear (današnje ABA) lige, Danijel Jusup u svojoj riznici trofeja ima i dva Krešina kupa osvojena sa Zadrom i uopće nije upitno kako taj uspjeh želi ponoviti.

"Trofej je trofej. To je nešto za što svi radimo i što svi želimo i to se piše. Svi imamo istu želju, a tko će je ostvariti vidjet ćemo. Mi smo osvojili taj prvi trofej 1998. godine kad se i prvi puta zvao po Krešimiru Ćosiću, protiv Zagreba u Jazinama, a 2003. u Splitu protiv Cibone u finalu. To su lijepa sjećanja i bilo bi dobro da se još koji put ponovi."

Nekoliko riječi o samoj kvaliteti turnira?

"Mislim da momčadi iz ABA 1 i ABA 2  lige objektivno imaju kvalitetu više u odnosu na ostale. Svakako ovim nominalno slabijim sastavima poput Pule i Hermesa treba čestitati što su uspjele ući među osam zato što možda neke momčadi koje su po meni kvalitetnije nisu, dijelom i zbog rasporeda. Tu je Gorica koja je uvijek nezgodna i godinama Zadru stvaraju probleme. Split igra dobro, imaju tu širinu tj. dovoljan broj igrača da odu i do kraja. Pogotovo otkad im se vratio Pavle Marčinković. Cibona je uvijek Cibona koja ima iskustvo osvajanja trofeja i potrebnu kvalitetu. Zadar kao domaćin isto želi što i ostali."

U srijedu u 20:30 Jusupovu momčad očekuje gradski derbi protiv uvijek motiviranih 'zelenih'...

"Zadru je jako teško igrati protiv Sonik-Puntamike i to je tradicionalno. Ove sezone su nas vodili 15 razlike, pa smo uspjeli preokrenuti u završnici. Sonik igra izuzetno motivirano protiv sastava iz višeg ranga i to zato što imaju u svom rosteru dosta iskusnih i koji su igrali na ovoj višoj razini te žele dokazati da još mogu. Tu je jedan poseban motiv kod njih koji se manifestira kroz njihove dobre igre. Imaju to iskustvo i jedan određeni fanatizam koji ih je uvijek krasio tako da je nama vrlo teško igrati takve utakmice, jer imamo imperativ pobjede, a protivnik igra rasterećeno. Moramo biti izuzetno koncentrirani i oprezni, a najbolje je to pokazala njihova posljednja utakmica u prvenstvu koju su odigrali u nedjelju protiv Cibone."

Na klupi nasuprot Jusupove u srijedu će se naći Šime Kraljević koji sa Sonik-Puntamikom radi zaista dobar posao ove sezone...

"Moram biti zadovoljan s obzirom na to da smo prvu sezonu u elitnom rangu hrvatske košarke. Složili smo solidan roster. Ima tu malo iskusnijih igrača koji su predvodnici ovim mlađima tako da mislim da dobro funkcioniramo pogotovo kad se uzme u obzir da treniramo tek jednom dnevno. To nam je mali deficit jer većina ostalih momčadi treniraju dva puta dnevno."

U prvom međusobnom dvoboju ove sezone, Kraljevićev Sonik dobrano je namučio svog 'starijeg brata'.

"Tad se desila i promjena na klupi Zadra. Jusup je preuzeo klupu kolo ili dva prije te utakmice u Jazinama tako da su imali drugačije taktičke zamisli. Išao je trener Zadra pretakati iz jedne u drugu taktiku u tom prijelaznom razdoblju tako da smo iskoristili taj trenutak i bili konkurentni čak 33 minute, no nije bilo za očekivati da ćemo izdržati do kraja. Ipak smo na jednom treningu dnevno, pa nismo uspjeli izdržati još posljednjih sedam minuta. Ovo je protiv Cibone u nedjelju je zato bilo sasvim u redu i da ponovimo tu prezentaciju večeras protiv Zadra bili bi prezadovoljni, a rezultat ćemo vidjeti na kraju kako će ispasti."

I za kraj poruka košarkašima Zadra:

"Ja im želim sreću u svim utakmicama, ali protiv nas baš i ne."

Dosadašnji osvajači Kupa: 

Cibona i Cedevita po 7 naslova
Zadar 6
Split 5
Zagreb 3

Raspored četvrtfinalnih susreta: 

KK Cibona – GKK Šibenka                 13:00
KK Gorica – KK Hermes Analitica    15:30
KK Split – KK Pula 1981                    18:00
KK Zadar – KK Sonik Puntamika     20:30


Reci što misliš!