Sport

košarka, ht premijer liga

Susjedski derbi trajao samo 25 minuta, Zadar u nastavku pregazio Šibenku

Susjedski derbi trajao samo 25 minuta, Zadar u nastavku pregazio Šibenku
Z.Kucelin/KK Zadar

Nakon 25 minuta teške borbe, košarkaši Zadra ipak su prelomili susret protiv Šibenke i tako u susjedskom derbiju upisali pobjedu s rezultatom 103-76 i tako zadržali prvo mjesto na ljestvici koje je ostalo nakratko kompromitirano nakon današnje pobjede Cibone nad Hermes Analiticom.

U početnoj petorci Zadra našli su se Palokaj i Planinić umjesto očekivanih Allena i Vukovića, pa su gosti iskoristili minute njihova uigravanja te su tijekom većeg dijela prve dionice bili bolji suparnik na terenu. U jednom su trenutku poveli i s čak 8 koševa viška, 14-6, no kad su se Zadrani razigrali, vrlo brzo su smanjili zaostatak na samo pola koša (13-14), dok je četvrtina završila vodstvom Šibenke 20-18.

Nakon točno 3 minute igre u drugoj dionici Uljarević je pogodio tricu za izjednačenje 24-24, da bi Ahmed polaganjem već u sljedećem napadu priskrbio svojoj momčadi i prvo vodstvo na utakmici. Nakon još samo minute igre Zadar je koševima Fundića i Uljarevića poveo i s 30-24, pa je gostujući trener Dželalija pozvao minutu odmora.

Još samo dva zadarska napada po povratku na teren bila su dovoljna za dvoznamenkasto vodstvo Zadra (34-24). Poveo je Zadar i s 37-24 tricom Ahmeda, no uslijedila je serija 6-0 gostiju za smanjenje domaćeg vodstva na 37-30 malo manje od 2 i pol minute do kraja poluvremena. Trener Jusup pozvao je minutu odmora kako bi pripremio što bolju završnicu prve polovice susreta.

U svome naumu nije uspio jer Šibenčani su do kraja poluvremena uspjeli smanji i na 5 koševa zaostatka, iako je Zadar imao nekoliko prilika to popraviti no nije uspio. Rezultat je stoga nakon 20 minuta igre glasio 40-35.

Zadarske je strijelce na polovici susreta predvodio Ahmed s 10 koševa, dok je Uljarević dodao 8, a Planinić 7. Kod gostiju je s 14 koševa najefikasniji bio Nakić.

Zadar se u trećoj dionici vrlo brzo vratio na dvoznamenkastu prednost koja je krajem 24. minute utakmice iznosila i 51-38 nakon serije 9-0 Planinića, Junakovića i Ahmeda. Međutim kratko je trajalo zadarsko veselje jer koševima su zaredali Vuko i Mileković za samo 53-47 u korist domaćina nakon 6 minuta igre u drugom poluvremenu.

Šibensko veselje trajalo je još i kraće! Dvojac Mavra-Fundić vratio je Zadru dvoznamenkasto vodstvo, a put ka pobjedi utabao je Gilbert tricom za 72-54 u posljednjoj minuti treće dionice. Bio je to ujedno i ukupan rezultat nakon 30 minuta igre.

U samom uvodu posljednje dionice Ahmed se pobrinuo da Zadar ode i na 20 koševa viška i u tom je trenutku postalo jasno kako je susjedski derbi okončan, a jedino otvoreno pitanje koje je ostalo bilo je kojom će razlikom Zadar slaviti.

Semafor je na koncu pokazivao 103-76 a Zadrane su do pobjede sa po 20 koševa predvodili Ahmed i Planinić. Mladom centru nadodajmo još i pomalo nevjerojatnih 16 skokova! Zaista sjajni Nakić predvodio je Šibenku s 26 koševa. Možda bi se netko u Zadru trebao malo potruditi oko tog iznimno talentiranog igrača te ga pokušati dovesti u svoje redove. Čisto prijedlog, ako smijemo...

Nakon 18 odigranih utakmica Zadar se sa 16 pobjeda i samo jednim porazom nalazi na čelu prvenstvene ljestvice, dok samo pobjedu manje ima Cibona, tako ova pobjeda itekako ima svoju težinu u smislu plasmana pred doigravanje. Naravno, dodatni gušt proizlazi iz činjenice kako je pobjeda ostvarena protiv mrskog rivala.

Što se tiče sljedećih izazova, Zadru u subotu slijedi gostovanje u Ljubljani kod Cedevita Olimpije u sklopu ABA lige, a samo dan kasnije kod Hermes Analitice u sklopu domaćeg prvenstva.

KK Zadar – GKK Šibenka 103-76 (18-20, 22-15, 32-19, 31-22)

KK Zadar: Uljarević 10, Allen (DNP), Ivanov 4, Siriščević, Ahmed 20, Palokaj, Vuković 2, Junaković 9 (4 as), Mavra 11 (6 as), Fundić 16, Planinić 20 (16 sk), Gilbert 11.

GKK Šibenka: Mileković 5, Šarić 4, Vuko 19, Bašić 3, Vraneš 8, Ivišić 2, Nakić 26, Vlaić 3, Jurković 6, Vladović.


Reci što misliš!