Sport

košarka, aba liga

Zadar slavio u najvećem hrvatskom derbiju i stigao na korak do ostanka u ABA ligi

Zadar slavio u najvećem hrvatskom derbiju i stigao na korak do ostanka u ABA ligi
Zadar/ Zvonko Kucelin

Pred više od 5000 grlatih navijača u Krešinoj dvorani, košarkaši Zadra došli su do izuzetno važne pobjede nad Cibonom s rezultatom 95-91. U kontekstu borbe za ostanak u ABA ligi, pobjeda koja će možda vrijediti zlata!

Prva četvrtina ne samo da je bila izjednačena rezultatski, već je i igra na obje strane bila gotovo identična. Cibona napadne tricom, Zadar odgovori istom mjerom. Gosti izbore koš i dodatno slobodno bacanje, domaćin također. Ista situacija i na isteku 10. minute. Novačić tricom Cibonu dovodi u vodstvo 22-19, a na drugoj strani Vuković odgovara pa je semafor na isteku prve dionice pokazivao 22-22.

Drugu četvrtinu Zadar je otvorio s izvrsnom igrom i serijom 8-0 u režiji Vukovića, Žorića i Littlea, a točno na polovici četvrtine Božić je pogodio tricu za prvo dvoznamenkasto vodstvo domaćina, 41-30. I tada su stvari krenule nizbrdo...

Markota, Gilbert i Marko Gilbert serijom su 9-0 smanjili na samo 41-39 i stvari su se vratile na početak. A završnica skoro pa ista kao i u prvoj dionici. Ljubičić tricom vraća Cibonu u vodstvu 47-45, a s druge strane uzvraća Vaughn istom mjerom pa je Zadar na polovici susreta imao minimalno vodstvo 48-47. 

Da je bilo malo više strpljenja i da se na onih +11 malo pametnije reagiralo, prednost je mogla biti itekako veća...

S 13 koševa u prvom poluvremenu najbolji je u zadarskim redovima bio Little, dok su po 8 dodali Vaughn i Dašić. Markota je s 11 predvodio Cibonu, a po 8 su dodali Rogić i Gilbert.

Po povratku na parket, Zadrani jednostavno nisu uspijevali pronaći rješenje za Bilinovca koji je u 25. minuti poentirao za 62-57 u korist gostiju i tako klupu Zadra natjerao na time-out. Stvari jednostavno nisu izgledale dobro...

Ali na dogovoru s trenerom su se ipak pomakle s mrtve točke. Serijom 8-2 koju je tricom 'začinio' Little Zadar se uspio vratiti u vodstvo 66-64, a do isteka 30. minute je ostalo još 37 sekundi. Bilo je to dovoljno da Zadrani čak šest puta stanu na liniju slobodnih bacanja, no precizni su bili svega četiri puta. Srećom, niti Bilinovac s druge strane nije bio precizan, pa je prednost domaćina pred posljednju četvrtinu iznosila 70-64.

U odlučujućih 10 minuta Zadar je ušao s jako dobrom igrom, što se brzo reflektiralo i na rezultat. Žorić, Vuković i Marić bili su glavni protagonisti, a upravo je potonji u 34. minuti lijepo položio za novo dvoznamenkasto vodstvo Zadra, 80-70.

Ona kontrola nad igrom koja je izostala u kriznom razdoblju druge dionice više nije predstavljala problem, pogotovo dok je u igri bio Bašić koji, gledajući suhu statistiku, nije odigrao posebno dobru utakmicu, no njegova kontrola nad igrom i loptom je bila vrhunska! Naime, u trenucima dok je on bio u igri, Zadar je ostvario čak 18 koševa prednosti nad protivnikom.

U završnici svakako valja izdvojiti dvije trice Božića koje su zapečatile pobjedu Zadra. Iako je na kraju bilo igre živaca, domaćin je zasluženo stigao do slavlja s rezultatom 95-91.

Nema potrebe naglašavati koliko je ova pobjeda bila važna za očuvanje prvoligaškog statusa u ABA ligi budući da je Krka poražena od Mega Bemaxa, pa je Zadar pobjegao na dvije pobjede više! U dvorani se definitivno osjetilo veliko olakšanje kod svih prisutnih, iako matematički još ništa nije riješeno.

KK Zadar – KK Cibona 95-91 (22-22, 26-25, 22-17, 25-27)

KK Zadar: Bašić 1 (7 as), Marić 5, Žorić 11, Krajina, Vaughn 10, Dašić 14, Vuković 14, Brzoja 3, Špralja, Little 20, Božić 17, Planinić.

KK Cibona: Bilinovac 15, M.Ljubičić 10, Rogić 13, Marić 1, Bundović 7, Gilbert 13, Novačić 9, Prkačin, K.Ljubičić, Pilepić 2, Markota 21.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Rezultati by SofaScore

Reci što misliš!