Sport

košarka, aba liga

Hrvatski klubovi su očajni, ali Zadranin je trenutno najbolji igrač ABA lige!

Hrvatski klubovi su očajni, ali Zadranin je trenutno najbolji igrač ABA lige!
Igookea/Nenad Vuruna

Pogled na tablicu ABA lige nakon odigrana tri kola sumoran je za ljubitelje hrvatske košarke.

Jedina dva kluba koja do sada nisu upisala niti jednu pobjedu su Cibona i Zadar, a Cedevita je svoju jedinu pobjedu upisala protiv Zadra. Da su igrali protiv nekog drugog kluba, po mogućnosti srpskog u Zagrebu, možda bi 'Vitamini' također bili bez pobjede.

No, ovdje nećemo o klubovima koji svoje navijače uspijevaju razočarati svakom novom utakmicom, već o jedinoj svijetloj točki hrvatske košarke u regionalnoj košarci – Tomislavu Zubčiću. Hrvatski reprezentativac odigrao je sjajno prve tri utakmice u dresu Igokee, a trenutno je najbolji igrač regionalnog natjecanja.

Zadranin je već u prvom kolu pokazao da će biti veliko pojačanje momčadi iz Aleksandrovca. Protiv Mege je ubacio 29 poena uz šut 9/18 te imao 4 skoka, 3 blokade, 2 ukradene i 2 izgubljene lopte što je bilo dovoljno za valorizaciju 31, ali Zubčić nije konkurirao za MVP-a kola jer ABA liga ima pravilo kako najkorisniji igrač jedne runde natjecanja može biti samo onaj čija je momčad u tom kolu pobijedila. A Igokea je od Mege izgubila rezultatom 80:79.

U drugom kolu je zato Igokea pobijedila Cibonu u Zagrebu (86:84), a Zubčić je svojem bivšem klubu postigao 24 poena uz šut 7/18 te 3 skoka i 2 ukradene lopte. To mu je 'tek' donijelo valorizaciju 22, ali zato je hrvatski reprezentativac sinoć odigrao maestralnu partiju. Protiv Budućnosti je Zubčić na parketu bio 29 minuta te ubacio 32 poena uz šut 9/17, a posebno je bio impresivan u šutu za tri poena gdje je pogodio 6 od 7 pokušaja. Dodao je tome i 10 skokova, 4 ukradene lopte te po 1 asistenciju i izgubljenu loptu. Dovoljno za valorizaciju 41, najbolju u cijelom kolu, ali kako je Igokea izgubila od Budućnosti (85:78) titulu MVP-a kola odnio je Nemanja Vranješ (Mornar) čija je valorizacija 33, odnosno puno manje od Zubčićeve.

Ako već nije odnio niti jednu titulu MVP-a pojedinog kola, Zubčić je trenutno vodeći u utrci za MVP-a sezone. Prosječno ima valorizaciju 31,33, a iza njega su Dragan Apić iz FMP-a (valorizacija 30,67) te Luka Božić iz Zadra (valorizacija 27). Hrvatski reprezentativac trenutno je i najbolji strijelac regionalnog natjecanja s prosječno 28,3 poena, a nije loš ni u skokovima gdje zauzima 13. mjesto s prosječno 5,7 skokova po utakmici. U vodstvu je i po broju ukradenih lopti (2,7 po utakmici), drugi je po broju pogođenih trica (3,7) i slobodnih bacanja (8 po utakmici).

"Nikada u karijeri nisam bio u sustavu, niti kod trenera koji je do kraja iskoristio sve moje potencijale", rekao je Zubčić nakon utakmice protiv Cibone, a izgleda kako je ta rečenica itekako točna. 


Reci što misliš!