Sport

Nogomet

Mourinho: Pametuju mi "stručnjaci" koji nikada nisu sjedili na klupi

Mourinho: Pametuju mi
AP Images

Portugalac se vraća u Sevillu, na mjesto gdje je sve počelo prije 15 godina kad je s Portom osvojio svoju prvu LP

Jose Mourinho vraća se na mjesto sreće, na mjesto u kojem je sve krenulo. U Sevillu. Prije 15 godina, portugalski je stručnjak osvojio u Sevilli prvi europski naslov, s Portom, kasnije mu je to pošlo za rukom i s milanskim Interom, ali taj finale sa Celticom 2004. godine bio je prekretnica, prijelomna točka.

Danas Mourinho u Sevillu dolazi kao "neprijatelj", s Manchester Unitedom pokušat će izboriti što povoljniji rezultat za uzvrat osmine finala Lige prvaka.

"Svaka momčad kad prođe u četvrtfinale Lige prvaka ima šansu. Ja nikad nisam pomislio da ću osvojiti LP s Interom ili Portom, ali kad uđeš u četvrtfinale, misliš da bi se nešto moglo dogoditi, promijeni se dinamika. Svaka momčad u četvrtfinalu osjeća da ima šansu. Zato je taj korak od osmine finala prema četvrtfinalu vrlo bitan", smatra Mourinho.

On je u dosadašnjoj karijeri vodio 170 utakmica kao trener u europskim natjecanjima. Iskustvo je ogromno, a usporedio je Portugalac i ovu sadašnju momčad Man. Uniteda s momčadima s kojima je osvajao Ligu prvaka.

"S Portom kad sam osvojio, imali smo vrlo mladu momčad, neiskusnu na ovoj razini natjecanja, s puno igrača koji su prvi put igrali u Ligi prvaka. S Interom je bilo dijametralno suprotno, bila je to momčad s dosta igrača iznad 30 godina, s puno iskustva na onoj najvišoj razini, ali bez uspjeha sve dotad. Sadašnja moja momčad je negdje između toga, imamo iskusne i manje iskusne igrače, ali ponavljam, san o osvajanju Lige prvaka javlja se tek od četvrtfinala. Sad je osmina finala i moramo se samo fokusirati na vrlo teškog suparnika", ističe Portugalac.

Dvaput su ga na službenoj pressici pitali oko Paula Pogbe koji je zbog bolesti propustio susret FA kupa kod Huddersfielda, ali Mourinho nije dao konkretan odgovor. No, Francuz je s momčadi i prema informacijama s Otoka, mogao bi nastupiti večeras. Mourinho nije želio ni pričati o tome da Pogba preuzme odgovornost u nokaut fazi.

"Nije fer pričati o odgovornosti pojedinaca. Ne volim čak ni činjenicu da neki igrač koji je koštao X milijuna nema jednaku odgovornost kao onaj koji je koštao 3 puta više. Odgovorni su svi. A ja ne odlučujem tko će igrati na temelju godina, plaće, visine odštete...", kaže Jose koji je otkrio da su Alexisa Sancheza mogli čekati do ljeta, ali su ga željeli odmah jer im je bitan za Ligu prvaka.

Prva prepreka je Sevilla.

"Ako me pamćenje dobro služi, ovdje sam ostvario neke jako važne pobjede, ali doživio i neke poraze. No nisam osoba koja misli da to ima utjecaja. Ovo je dvoboj dvije podjednake momčadi, s podjednakim šansama za prolaz. Mi želimo učiniti sve da prođemo i uvjereni smo da u dvije utakmice to možemo", tvrdi Mourinho.

Pomalo sarkastično odgovorio je na pitanje može li sve riješiti odmah u prvoj utakmici, pogotovo jer je Sevilla izgubila jednu od zadnjih 36 utakmica kod kuće.

"Ne mislim da im možemo zabiti šest pogodaka ovdje... Mogao bih da imam Ronalda i Messija na vrhuncu forme. Sevillin trener Montella je Talijan, a oni znaju organizirati svoje momčadi defenzivno."

Kad je već spomenuo defenzivu, bocnuo je Mourinho svoje kritičare na Otoku.

"U Engleskoj, neki stručnjaci koji nikad nisu bili na klupi, pametuju da braniči ne bi nikad trebali braniti, da bi veznjaci trebali uvijek napadati... To je moguće samo u Engleskoj s ovom generacijom stručnjaka, prenosi Goal.com


Reci što misliš!