Sport

Nogomet, Kvalifikacije za SP 2018

Francuska 'razbila' Nizozemsku, Pariz zapljeskao Mbappeu

Francuska 'razbila' Nizozemsku, Pariz zapljeskao Mbappeu
FFF

Danas su diljem Europe odigrane utakmice 7. kola (u skupinama A i B) kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju

Glavni događaj dana bila je utakmica Francuske i Nizozemske koja je samo još jednom naznačila sve probleme nizozemskog nogometa. Nije ovo bio ravnopravan susret, tricolori su dominirali od samog početka, na kraju zasluženo stigli do vrlo visoke pobjede (4:0).

Francuska je povela preko Griezmanna u 14. minuti; sjajni napadač odigrao je dupli pas s Giroudom, pa izašao sam na Cillessena i mirno pogodio. Još veće nevolje za Nizozemsku krenule su u 62. minuti kada je zbog drugog žutog kartona isključen Strootman. Oranje su i do igračkog hendikepa teško parirale razigranim Francuzima, a s igračem manje još su teže uspijevali zadržati loptu u svom posjedu.

Ipak, jedinu ozbiljniju prigodu Nizozemska je imala u 69. minuti, ali je udarac Robbena glavom pravovremeno blokirao Umtiti. U kontranapadu sam je ispred Cillessena stigao Pogba, no vratar Barcelone zaustavio je njegov udarac. Thomas Lemar u 73. minuti sjajnim je udarcem lijevom nogom s 20-ak metara 'probio' Cillessena, tako povisio rezultat na 2:0. Svoj reprezentativni prvijenac veznjak Monaca zabio je baš na dan kada je Arsenal za njegove usluge ponudio 100 milijuna eura.

Ubrzo je igru ušao i Mbappé, pa u predgrađu Pariza (Saint Denis) dobio veliki pljesak domaćih navijača. Nije to bilo sve, tricolori su do visokih 3:0 stigli u 88. minuti. Bio je to brzi kontranapad Francuza, na kraju je Griezmann lijepo asistirao Lemaru koji s pet metara bez problema pogađa praznu mrežu. U samoj završnici Robben je snažnim udarcem pogodio gredu, a odmah je uslijedila kazna. Mbappé je u sudačkoj nadoknadio nakon kombinacije sa Sidibeom zabio za konačnih 4:0.

Portugal je na krilima Cristiana Ronalda stigao do pobjede nad Farskim otocima. Nogometaš madridskog Reala na samom je otvaranju zabio iz sjajnog voleja, a onda i s bijele točke u 29. minuti. Ipak, Farski otoci su do odmora smanjili rezultat, Baldvinsson je iznenadio obranu Portugala, pa prije poluvremena vratio utakmicu u nemirne vode. Cristiano Ronaldo dominirao je i nastavkom, u 57. minuti asistirao je Williamu Carvalhu za 3:1, a onda svojim trećim pogotkom na utakmici riješio prelomio susret. Do kraja susreta za konačnih 5:1 zabio je Nelson Oliveira.

Kvalitetnu utakmicu u Sofiji su odigrale Bugarska i Švedska, a na koncu su slavili domaćini (3:2). Prva četiri pogotka na utakmici (Manolev i Kostadinov za Bugarsku, Lustig i Berg za Švedsku) postignuta su glavom, a pitanje pobjednika riješio je Chochev lijepim udarcem u 79. minuti. Luksemburg je iznenađujuće svladao (1:0) Bjelorusiju, Mađarska na domaćem travnjaku bila bolja (3:1) od Latvije. Švicarska je s dva pogotka Seferovića i jednim Lichtsteinera očekivano svladala (3:0) Andoru, tako zadržala stopostotan učinak u ovim kvalifikacijama. Ovaj je dvoboj zbog velike količine vode na travnjaku bio na kratko i prekinut.

Ostali rezultati: Luksemburg - Bjelorusija 1:0, Bugarska - Švedska 3:2, Švicarska - Andora 3:0, Portugal - Farski Otoci 5:1, Mađarska - Latvija 3:1.


Reci što misliš!