Sport

boks

Sramotno: Danas braća Filipi, tko je na redu sutra?

Sramotno: Danas braća Filipi, tko je na redu sutra?

Nebulozne situacije i samovolja onih koji su u mogućnosti da odlučuju u hrvatskom sportu, nažalost, dosta su česte. Oni, koji uvijek ispaštaju su sportaši, jedini koji bi u cijeloj priči trebali biti važni.

Hoćemo li možda ovim tekstom nešto promijeniti ili ne, pitanje je, neka javnost sudi. Međutim, najnovija tragikomična situacija događa se u hrvatskom boksu.

Za koji dan počinje u ukrajinskom Harkivu EP-o, točnije, održavat će se od 14. do 25. lipnja.  „Siguran“ putnik bio je i teškaš, Josip Bepo Filipi (BK Gladijator Zagreb), aktualni državni prvak, te jedan od vodećih boksača engleskih British Lionheartsa u svjetskoj WSB ligi.

Kažemo bio, jer Bepo kao državni prvak tu europsku smotru ipak neće vidjeti. Tako je odlučio izbornik Leonard Pijetraj, alfa i omega hrvatskog boksa.

Kako nam je rekao, prvaci s netom završenog seniorskog državnog prvenstva nisu s tim naslovom osigurali i odlazak na ovu smotru.

„Prvenstvo Hrvatske je bilo loše, konkurencija je bila slaba. Biti prvak države ne znači da će taj isti i ići na EP-o ako ja procijenim da nije spreman. Da prvak Hrvatske ide automatizmom onda ne bi trebao postojati izbornik. Ja sam odgovoran i odlučujem tko će ići“.

Odlučio je izbornik tako organizirati i javne sparinge, ili ti ga izborne mečeve, ali ne za sve, već samo za teškaše, prvaka Bepa Filipija i trećeplasiranog s PH, Alena Babića koji je slučajno ili ne član izbornikovog kluba (BK Leonardo). Ishod da Vam kažemo, ne treba, prosudite sami.

Slučajnost je još veća kada se zna da je u cijeloj priči izostavljen i drugoplasirani s državnog prvenstva Toni Filipi, inače aktualni viceprvak Europe za uzrast do 22 godine koji je ove godine osvojio i jedan od jačih europskih turnira, mađarski Debrecen. Na putu do zlata dobio je bivšeg seniorskog viceprvaka Europe, Igora Jakubowskog.  Sve su to izgleda ipak drugorazredna ostvarenja, ili je možda još uvijek “zelen”, premlad.

Što o svemu ovome kaže, bivši izbornik Marijo Šivolija Jelica.

„Ja sam uvijek imao kriterij da na veliko natjecanje ide prvak Hrvatske ili eventualno srebrni ako je imao primjedbu da je bolji od zlatnog. Isti bi dobio šansu pokazati to na izbornom sparingu ili meču. Govorimo o prvaku ili doprvaku a ne brončanom ili niže rangiranom boksaču na državnom prvenstvu.

Boksački izbornik ima u tekućoj godini jednog ili dva najbolje rangirana boksača od kojih izabere boljeg u datom trenutku a ne trećeg ili četvrtog. U ovom  slučaju korektno, prvi i drugi imaju daleko najbolje rezultate u tekućoj godini i izbor uopće nije težak. Ako jest, onda se u prvi plan gura vlastiti interes“.

Viđenje sitaucije dao je i prvi čovjek BK Gladijator, Tomo Kadić.

„Prvenstvo je bilo nedavno, Bepo je prvak, Toni Filipi je drugi, a Alen je treći i umjesto za Europsko mi smo se morali spremati za izborni sparing, koji nije imao veze s ničim. Ne trebaju nam suci oni se ne cijene, ne trebaju vam ni zlatne medalje kad i ovako kao prvaci služite kao sparing partneri. Ovoj priči nije tu kraj.

Recimo kako mi imamo i dvije srebrne medalje u 64 kg Mihael Jugović i u 75kg Lovro Krmpotić. Naime, Mihael je dobio mogućnost konkurirati tek nekoliko dana prije prvenstva, jer izbornik nije sastavio nikakav plan priprema niti se znalo tko ima pravo ući u uži kadar. Lovro pak nije dobio nikakvu priliku iako prvak u kategoriji do 75 kg nije želio nastupiti na EP. Jednostavno ne znam što da kažem, vjerujte mi. Hrvatski boks je postao taoc pojedinaca i njihovih interesa“.

Koju poruku poslati na kraju? Nemojte imati svoje snove, nemojte ih živjeti, zašto? Ili, hodajte kroz život pognute glave. Što znači uništiti nekome san, život, izgleda ništa. I ovako je sve prolazno.


Reci što misliš!