Sport

Taekwondo

Predstavljamo: Taekwondo klub Zadar

Predstavljamo: Taekwondo klub Zadar

Trebaju proći pune dvije godine dok se djeca ne okušaju u borbama

Na prostoru bivše vojarne Franka Lisice smješten je i Taekwondo sportski centar u čijem sastavu se nalaze Taekwondo klub Zadar, dvorana za mali nogomet te moderno opremljena teretana.

U taekwondo dvorani redovno pod vodstvom trenera Mladena Uskoka treniraju svi polaznici kluba, oni koji tek dobivaju prva saznanja o taekwondou te oni iskusniji koji su tu već dugi niz godina. Dosta je i novih članova koji su se tek upisali u školu taekwondoa.


- Odaziv djece svake godine je zadovoljavajući, trenutno je u klub stiglo tridesetak novih polaznika dok neki još dolaze i ja ih očekujem još najmanje desetak. Upisi još traju tako da oni koji žele svoje dijete dovesti do nas to mogu napraviti svaki dan. Inače, treninzi za najmlađe odvijaju se tri puta tjedno, ujutro i popodne ovisno o tome kada djeca imaju nastavu u školi.

Izuzev tih najmlađih koji su tek sada pristigli u klub, ukupna brojka članova kluba je i više nego dobra.

- TK Zadar broji ukupno oko devedeset članova i mislim da je to lijepa brojka. Najveći broj zauzimaju oni najmlađi, tu su i rekreativci dok je oko dvadeset i pet onih koji učestvuju na natjecanjima.

Oni najmlađi koji tek dođu i žele trenirati taekwondo, jasno, kreću od samih početaka.

- Naravno, najviše se radi na samim osnovama, tehnikama obrane i napada, kretanje, nakon tri četiri mjeseca uče se osnovni borbeni elementi tipa kontranapada, izmicanja. Zatim, počinju i slobodne borbe bez dodira dok nakon odrađene prve godine početnici prelaze u napredniju grupu i nastavljaju rad u drugim terminima u odnosu na nove početnike.


U drugoj godini škole taekwondoa već se počinju raditi oni konkretni borbeni treninzi s udarcima u tijelo, dolazi do pravog kontakta, radi se s zaštitnom opremom na vreći, na raznim fokusarima, udaračima, u biti prevladavaju pravi sportski treninzi.

Određen period ipak treba proći dok ti mladi ne stasaju i oni koji se od njih odluče za natjecateljski taekwondo ne počnu sa borbama.

- Ako se radi o klincima onda trebaju proći pune dvije godine dok se neki od njih ne bi okušali u borbama. Ipak, sve to ovisi o njima samima i ako ja osjetim da je neki od njih spreman na borbu a da pritom neće biti ozlijeđen, ja mu ju ponudim ali sve to bude bez prisile.

Uvijek su različita mišljenja o tome kad je najbolje dijete dovesti u neki sport, a pogotovo u borilački.

- Najniža dob po meni je kada dijete krene u prvi razred osnovne škole makar sam ja imao slučajeva da su neki roditelji doveli i mlađu djecu. Većina njih ipak je odustala nakon izvjesnog vremena od taekwondoa pogotovo kad su na red došli oni zahtjevniji treninzi.

Po meni najbolja dob je kada dijete ima devet godina. Već tada ono je ozbiljno, razumije o čemu se radi i može se s njim početi provoditi prava škola taekwondoa. Ipak, ima i one djece koja ranije sazriju pa su spremniji za rad dok nekima treba proći malo duži period za nešto takvo, sve je stvar pojedinca.

Za TK Zadar se može reći da je to klub koji dosta često svoje polaznike vodi na razna natjecanja, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.


- Upravo tako, redovni smo sudionici velikog broja natjecanja a najviše je onih u konkurenciji kadeta na koje redovno vodimo svoje predstavnike te prosječno godišnje odradimo desetak turnira. U velikom slučaju i biramo turnire na kojima ćemo nastupiti iz razloga što se ti dečki do svoje osamnaeste godine u velikoj mjeri i zasite borbi a dosta njih onda kada bi trebali još više zagristi, jednostavno odustaju od taekwondoa i prestanu s aktivnim treniranjem, tako da i ta natjecanja doziramo u određenoj mjeri.

Činjenica je i to da je TK Zadar prepun osvajača državnih medalja isto kao što u svojim redovima ima i europsku kadetsku prvakinju Anu Smolić.

- Ana je naš najtrofejniji predstavnik, njoj uz rame je i Mate Bogović dok su tu i još Danijel Smolić, Nikola Bojo, Antonio Čačić, Karla Štura, bila je tu i Rea Ivičić sve redom borci koji su osvajali medalje na državnim natjecanjima za nas.

Novi veliki izazov je pred prvom perjanicom kluba Anom Smolić koju očekuje nastup na EP u Bakuu.

- Ana se trenutno nalazi na završnim pripremama za to natjecanje u Bjelovaru a put Bakua odlaze 22- listopada. Dobar dio priprema Ana je odradila samnom u klubu a jednu od posljednjih provjera je imala u Koreji gdje je na jakom međunarodnom natjecanju osvojila odlično treće mjesto. Mislim da je spremna za ostvariti dobar rezultat, čak i medalju ali bolje je još pričekati to prvenstvo jer nisam baš ljubitelj nekih prognoza uoči velikih natjecanja.


Reci što misliš!