Sport

Taekwondo

Tri odličja predstavnika Taekwondo kluba Zadar

Tri odličja predstavnika Taekwondo kluba Zadar

Ana Smolić osvojila je zlato, Mate Bogović srebro, a Božica Ilinović broncu

Na nedavno održanom 13. Međunarodnom taekwondo turniru Croatia Openu u Zagrebu među 750 natjecatelja iz 25 europskih zemalja svoje mjesto našlo je i pet predstavnika Taekwondo kluba Zadar (Božica Ilinović, Ana Smolić, Danijel Smolić, Mate Bogović, Nikola Bojo) koji tamo nisu bili samo prolaznici.

Dapače, njih troje osvojilo je medalje. Osvajači su Ana Smolić, zlato, Mate Bogović, srebro te Božica Ilinović, bronca. Turnir Croatia Open po svojoj kvaliteti pripada u one najvišeg A ranga u Europi, koji su uz rame europskom prvenstvu i rezultat ostvaren na njima itekako se gleda.

Oni najbolji, točnije osvajači medalja dobivaju kategorizaciju od Olimpijskog odbora kao vrhunski sportaši druge i treće kategorije. Jasno, najbolje prođete ako budete prvi i uistinu se vrijedi potruditi na svim tim turnirima kojih u Europi u tom rangu ima desetak biti među onim najboljima.

Tri medalje otišle u Zadar

Nastupe svojih boraca u Zagrebu među svom tom elitom prokomentirao je njihov trener Mladen Uskok.

„Možda je najbolje da kažem nešto više o nastupu svakog od njih pojedinačno. U kategoriji do 72 kg imali smo dva predstavnika, Danijela Smolića i Matu Bogovića. Danijel je poražen odmah u prvoj borbi od protivnika koji se stvarno pokazao boljim. Ne mogu Danijelu ništa zamjeriti, korektno je odradio svoj meč, ali njegov protivnik je zasluženo pobijedio i nastavio natjecanje.

Mate Bogović je bio izvrstan, u svom petom meču, onom finalnom zaustavio ga je predstavnik Rusije iako je i Mate imao šansu da osvoji zlato. Očigledno su i četiri teške borbe koje je odradio do finala ostavile traga na njegovoj svježini te je posustao korak do zlatne medalje. Međutim, Mate je još jednom potvrdio da je u Hrvatskoj u toj kategoriji bez premca i da je spreman na velike stvari i da s pravom pretendira na mjesto u reprezentaciji.

U kategoriji do 78 kg imali smo Nikolu Boju koji je u prvom kolu izgubio od jednog Poljaka. Nisam zadovoljan njegovim pristupom, bio je dosta neozbiljan a to se vidi i po njegovom ostvarenom rezultatu.

Naše dvije cure Božica Ilinović i Ana Smolić bile su odlične. Božica Ilinović je u kategoriji do 47 kg stigla do brončane medalje. Pružila je dobre borbe, vratila se taekwondou nakon dvije godine stanke i u budućnosti od nje očekujem još i više.

Ana Smolić (59 kg) naš jedini juniorski predstavnik na Croatia Openu (svi ostali seniori) samo je još jednom potvrdila svoju premoć i kvalitetu u odnosu na ostale. Odradila je četiri meča i u sva četiri stigla je do glatkih pobjeda i zlatne medalje".

Kada pogleda i rezimira cjelokupni nastup svojih boraca u Zagrebu, Uskok može biti jako zadovoljan, pet boraca osvojilo je tri odličja.

„U svakom slučaju sam zadovoljan jer konkurencija je bila iznimno jaka. Eto, jedino sam se možda nadao da bi Bogović mogao stići do zlata ali naporni prijašnji mečevi uzeli su danak tome. Sam ovaj turnir dobra je odskočna daska za dalje, oni najbolji ulaze u uži reprezentativni krug i nastup ovdje bio je samo još jedna dobra potvrda njihove trenutne forme. Tu mislim na Anu Smolić i Matu Bogovića koji su već u sastavu reprezentacije te normalno očekujuem i dalje njihovo participiranje tamo i odlazak na druge jake međunarodne turnire".

Bregeš je kriv za Anin loš rezultat na EP

Osvrnuo se Mladen Uskok i na nedavni nastup Ane Smolić na EP koje je bilo održano u Bakuu.

„Od njenog nastupa očekivao sam uistinu puno i mislim da je bila spremna za nešto takvo i postići. Odlično smo trenirali cijelo ljeto i Ana je bila vrhunski pripremljena za sve izazove koji su je tamo očekivali.

Nažalost, ispala je u prvom kolu i to nakon što je na početku treće runde vodila sa 2:1 svoju protivnicu. Nakon toga Ana je naprosto stala, a njena protivnica je na kraju slavila sa uvjerljivih 6:2. To mi izgleda nemoguće jer Ana je takav borac koji kada vodi, meč mirno privodi kraju što se ovog puta nije dogodilo. Po meni, kriva je taktika trenera Hrvoja Bregeša koji ju je tamo vodio. Nije joj davao pametne savjete i ona je ispala iz natjecanja vrlo rano što se nije smjelo dogoditi.

Na sljedećoj sjednici taekwondo saveza tražit ću da mi podnesu izvješće o radu Bregeša, jer ne želim da ju on više vodi. Neposredno uoči njihovog odlaska u Bakuu on je na završnim pripremama u Bjelovaru od svih boraca tražio da na papiru napišu koje je njihovo najjače oružje, specijalka. To je smiješno, pa zašto je on onda trener ako ne zna prepoznati i uvidjeti koje su kvalitete a što mane njegovih boraca".

Idemo po nove medalje

Odmora u Taekwondou klubu Zadar nema, pred njima su novi izazovi i natjecanja na kojima Uskok očekuje nove medalje i potvrdu svega onoga što rade na treninzima.

„Uskoro počinje nova sezona a nas već 8. prosinca očekuje državno kadetsko prvenstvo u Otočcu. Tamo ćemo ići sa šest ili sedam predstavnika, nadam se novim medaljama jer sa svih natjecanja na kojima nastupamo kući se vratimo s odličjima pa ne vidim razloga da tako ne bude i dalje", završio je Mladen Uskok.


Reci što misliš!