Sport

Košarka, ACB liga

Odlični Banić doveo Bilbao na vrh ljestvice ACB lige

Odlični Banić doveo Bilbao na vrh ljestvice ACB lige

U nedjelju je odigrano 15. kolo španjolske košarkaške ACB lige, a najjače je odzvonio poraz Barcelone kod Menorce 68-85.

Sjajnima igrama i dalje se diči Bilbao koji je pobjedom protiv Perasovićevog Estudiantesa 73-67 došao na prvo mjesto ljestvice.

Igrač utakmice je bio Zadranin Marko Banić koji je postigao 12 poena uz stopostotni šut (za dva 4/4, slobodna 4/4), te je imao 6 skokova, sve za valorizaciju -24. Solidno je vrijeme na parketu iskoristio i drugi Hrvat kod domaćina Drago Pašalić (7 poena i 2 skoka).

Najzaslužniji za veliku i visoku pobjedu Menorce su bila dva hrvatska košarkaša, a posebno ta čast ide Mariju Stojiću koji je ubacio 18 poena i imao 8 skokova. Barcelona nikako nije imala rješenja za nekadašnjeg igrača Zagreba koji je za dva poena gađao 4-8, za tri 2-3, dok je pogodio i sva četiri slobodna bacanja.

Drugi najbolji strijelac Menorce je bio Marino Baždarić (13 poena, uz šut 4-6, uz 4 skoka). Kod gostiju nitko nije bio posebno raspoložen, a bolji među prosječnima je bio Mario Kasun sa 8 poena i 4 skoka.

Fuenalbradi je pobjedu u gostima kod Murcije 73-72 donio Marko Tomas. Njegovih 17 poena (ali i šut za tricu samo 1-6) bili su uteg na vagi za pobjedu Fuenlabrade.

Sve manje igra Davor Kus za Unicaju koja je bila uvjerljiva protiv Gran Canarije u Malagi (101-86). Kus je za 17 minuta postigao samo 6 poena uz tri promašene trice.

Stanko Barać je opet bio solidan u pobjedi Pamese protiv Cajasola 88-79. Hrvatski centar je postigao 7 poena, te je imao 5 skokova.

Iako su do sredine treće četvrtine gosti bili u vodstvu, momčad Nevena Spahije preokrenula je rezultat i upisala 10. pobjedu u španjolskom prvenstvu.

Kao što se i očekivalo, Tau Ceramica i Joventut su u pretposljednjem susretu 15. kola odigrali napetu i zanimljivu utakmicu. Na kraju je slavila momčad koju vodi bivši hrvatski izbornik Neven Spahija s 80-73.

Sve do sredine pretposljednje četvrtine gosti su imali prednost koja je u pojedinim trenucima iznosila i više od 10 koševa razlike. Dok njegovoj momčadi nije išlo, Neven Spahija je zaradio i tehničku grešku zbog prigovora na sudački kriterij.

No, svojim prvim i jedinim košem na utakmici, i to tricom, hrvatski reprezentativac Zoran Planinić donio je vodstvo svojoj momčadi (58-56), a Tau tu prednost do kraja više nije ispuštala.

Planinić nije bio šuterski raspoložen, ali je odlično vodio igru Tau Ceramice. Upisao je 8 asistencija i 6 skokova, dok je najučinkovitiji kod domaćina bio Igor Rakočević s 23 koša.

Uvjerljivo najbolji pojedinac u redovima Joventuta bio je Rudy Fernandez s 27 koševa i 7 asistencija. 


Reci što misliš!