Sport

Nogomet

Kranjčar: Mamić me htio uništiti jer nisam dao da nas igrače zove pičkama!

Kranjčar: Mamić me htio uništiti jer nisam dao da nas igrače zove pičkama!

U Hajduku mu je, kaže pristojni dečko hrvatskog nogometa, bilo kao u najljepšem snu

Niko Kranjčar prekinuo je medijsku šutnju koja je trajala pune dvije godine. U razgovoru s novinarom Nikicom Vukašinom, u startu je otkrio zašto je tako dugo odbijao hrvatske novinare. Odgovor nije teško pretpostaviti, javlja index.hr .

"Jednostavno sam tako odlučio, u jednom se trenutku prelomio. Bio sam pogođen svakodnevnim negativnim pisanjem o meni i ocu, tim pričama o nepotizmu. Za sve što nije bilo kako se na SP-u očekivalo, krivci su bili Kranjčari. Nisam odgojen tako da uzvraćam udarce pa sam odlučio da je najbolje šutjeti, pustiti neka piše što god tko hoće, a moje je da igram. Bilo je teško i bolno trpjeti kako se razapinje i mog oca i mene. Osim toga, i dalje sam bio medijska igračka, nije bilo kluba u koji me nisu prodavali, pa onda brzo objavljivali da mi je transfer propao, a sve je bilo bez osnove. Vrijeme šutnje mi je, sad kad se osvrnem, baš trebalo da očistim glavu i sve prebolim."

Na pitanje zašto je iz Dinama odlučio otići baš u Hajduk, Kranjčar je u razgovoru koji donosi Jutarnji list odgovorio:

"Jasno mi je da je to bila senzacija, ali moja je savjest čista. Ja nisam ni iz kakvog revolta ili interesa otišao iz Maksimira na Poljud, nego sam de facto otjeran iz Dinama. Ali, dinamovac sam uvijek bio, ostat ću do kraja života i nitko mi to ne može oduzeti. Znam da mi dio Dinamovih navijača to nikad neće oprostiti i ne žele prihvatiti činjenicu da nisam otišao svojom voljom, ali što mogu? S tim se mora živjeti."

"U Hajduku kao najljepšem snu"

U Hajduku mu je, kaže pristojni dečko hrvatskog nogometa, bilo kao u najljepšem snu.

"Split me je primio fantastično. Onakav doček i prijem za dojučerašnjeg kapetana Dinama... To je bilo kao najljepši san. Splitu i Hajduku uvijek ću biti zahvalan, i to razdoblje pamtit ću cijeli život. Tamo sam dobio podršku, ljubav i sigurnost."

Kranjčar je opisao i sam trenutak prelaska u redove najvećeg rivala.

"Nije bilo ni teško jer kad su me ostavili u Zagrebu, a svi su ostali otišli na pripreme, bilo mi je jasno da mogu nestati kao nogometaš, da je zapravo cilj uništiti me. Platio sam ja jer kao kapetan momčadi nisam dao da se pljuje po igračima nakon što smo izgubili prvenstvo u Zadru, nisam pristao da nas se zove ‘pič......', a kad se pobjeđuje, da su oni ‘gore' najzaslužniji. Onda je došao onaj Mamićev prijedlog da nam se svima smanje ugovori. U redu, rekao sam, smanjite mi ugovor, ali i odštetu kada budem odlazio. I tada je eksplodirao, počeo pravi obračun sa mnom. Morao sam otići, a mogao sam samo u Rusiju, gdje je još bio otvoren prijelaz, ili u Hajduk. Kad sam dobio signal da me Split želi, u sekundi sam odlučio."

"Oprostio sam Ćorluki"

Svom prijatelju i reprezentativnom kolegi Vedranu Ćorluki nije zamjerio što ga je potonji izvrijeđao tijekom proslave naslova.

"U općem slavlju svi mogu zapjevati i ono što zapravo ne žele. Tako sam i ja to shvatio, a on me poslije nazvao, ispričao se i nema tu ničega. Mi smo prijatelji, u reprezentaciji smo zajedno, družimo se. U svemu tome što se događalo, a događalo se i ružno, ja zapravo nikome nisam ništa uzeo za zlo."

Kranjčar junior opisao je i današnji odnos sa Zdravkom Mamićem, čovjekom za kojeg kaže da ga je otjerao iz najveće ljubavi, zagrebačkog Dinama.

"Pozdravim ga i javim se kad ga sretnem u avionu, na aerodromu. Mlađi sam i odgojen tako da prvi pozdravim. Znam što je sve govorio, izjavljivao ružno o obitelji Kranjčar, pa i ono ‘da nas sve nabije...', ali to je njegov stil, a ja imam svoj način života i odgoja. To mi je ljeto bilo strašno teško, ali sve je ipak ispalo dobro. U najjačoj sam ligi svijeta, osvojili smo najcjenjeniji engleski trofej, pred nama je Europsko prvenstvo. To su velika zadovoljstva jer Portsmouth nije klub s vrha, ali osvojio je tako važan trofej, a jedan Arsenal tri godine ništa! Hrvatska je na Euru, a nema Engleske - zemlje koja ima najjače klubove, najbolje uvjete i nudi najveći novac. I u toj zemlji četiri hrvatska igrača igraju u Premier ligi."

"Možemo napraviti senzaciju"

U nastavku intervjua Niko je izrazio veliki optimizam uoči Eura. Kranjčar smatra da Hrvatska može napraviti senzaciju i otići pa čak i do kraja. Jedini hendikep je nedostatak Eduarda koji je reprezentaciju zadužio svojim golovima. Iako su mu prigovarali da ga je otac stavljao u momčad samo zbog toga što mu je sin, Niko smatra da je svojim igrama pokazao da takvim pričama nema mjesta.

"Tijekom SP-a u Njemačkoj govorili su i pisali da igram jer mi je tata izbornik i stalno je iznad mene visjela nekakva sumnja. Sad mi otac nije izbornik, a kod Bilića igram standardno i bolje nego onda. Zaboravilo se da smo kvalifikacije za SP prošli bez poraza, da smo odlično igrali protiv Brazila i tek nesrećom izgubili. I još jedan detalj: ključna utakmica na kraju bila je s Australijom i trebala nam je pobjeda, zar ne? Ja sam izišao iz igre kod 2-1 za nas, a ušao je Modrić!", zaključio je Kranjčar u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list.

 

 


Reci što misliš!