Sport

Košarka, NLB liga

Zadar ima sve u svojim rukama!

Zadar ima sve u svojim rukama!

Tračak nade

Premda su Zadrani nakon poraza od Zagreba u Trnskom ustvrdili da više ne odlučuju sami od svojoj sudbini, prevarili su se. Odnosno, prevarila ih je matematika.

Ukoliko momčad Zadra pobijedi na sve četiri preostale utakmice (FMP, Zvezda doma, Olimpija i Vojvodina doma) s tim da Zvezdu dobije sa više od 10 razlike plasirat će se na Final Four NLB lige i tako produžiti nadu za Euroligom. 

Dva su moguća scenarija i u oba Zadar, ponavljamo, mora pobijediti u svim susretima. Ključna utakmica igra se u sljedećem kolu 28.2. kada Crvena Zvezda u Pioniru dočekuje vršački Hemofarm. Srećom, u košarci nema remija i netko od te dvije momčadi mora upisati poraz.

Ukoliko na domaćem terenu pobijedi Zvezda što je izglednije, Hemofarm se izjednačuje sa Zadrom po broju pobjeda i poraza, a budući je Zadar bolji u krugu sa Hemofarmom plasirao bi se među četiri ako pobijedi sve do kraja. 

Ukoliko u Pioniru pobijedi Hemofarm, Zadar će kolo nakon toga Zvezdu u Zadru morati pobijediti da se izjednači s njom po broju pobjeda, a ako uspiju nadoknaditi -10 iz Beograda, i u krugu sa Zvezdom bit će bolje plasirani što garantira Final Four.

Dakle, pobjede u svim susretima do kraja Zadru jamče plasman na Final Four. Osim ako se ne ostvari scenarij da Hemofarm pobijedi sve do kraja i usput Zadar ne uspije sa 11 razlike dobiti Zvezdu u Višnjiku.

Također, svaki eventualni kiks Cibone uz četiri pobjede Zadra jamči plasman na Final Four i bolji plasman od Vukova s Tuškanca. Ali tu Zadar ne ovisi sam o sebi.

Očito je, radimo račun bez krčmara. Ali se navijački nadamo da će krčmar Zmago pronaći formulu kako pobijediti u preostala četiri susreta i tako nastaviti utrku za euroligaškim ugovorom.

Do sljedećeg kola NLB lige i gostovanja Zadra kod FMP-a ima još dva tjedna, u kojima Sagadin ima priliku osvojiti svoj prvi trofej kao trener Zadra, ali što je važnije pripremiti momčad za gostovanje kod FMP-a. Zaista čudna sezona.

Raspored do kraja natjecanja u NLB ligi (domaćinstva su podcrtana):

Zvezda 17-5:             Hemofarm, Zadar, Zagreb, Budućnost

Hemofarm 16-6:       Zvezda, Olimpija, Vojvodina, Split

Cibona 15-6:              Krka, Bosna, Partizan, Helios

Zadar 15-7:                FMP, Zvezda, Olimpija, Vojvodina

Plasman u slučaju istog broja pobjeda: 

Cibona bolja od Zvezde

Hemofarm bolji od Cibone

Zadar bolji od Cibone

Zadar bolji od Hemofarma

Hemofarm - Zvezda - još se ne zna (prvi susret 84-65 za Hemofarm)

Zvezda - Zadar- još se ne zna (prvi susret 89-79 za Zvezdu)


Reci što misliš!