Sport

Košarka, EuroCup

Zadrani pakiraju kofere i pravac - Torino!

Zadrani pakiraju kofere i pravac - Torino!

Odlične rola Gečevskog na otvaranju, Farmera kada se rješavala utakmica i Roka Stipčevića cijelim tijekom utakmice

Košarkaši Zadra osigurali su nastup na završnom turniru osam najboljih momčadi ovosezonskog natjecanja u EuroCupu pobjedom nad turskim Turk Telekomom.

Velik je to uspjeh zadarske momčadi, koja prvi put nakon sezone 2000/01. ima prigodu čak i osvojiti ovaj vrijedni europski kup te se tako plasirati u Euroligu sljedeće sezone.

Predvođeni odličnim Gečevskim i Macurom na otvaranju utakmice, te sve boljim Farmerom u trenucima kada se rješavao pobjednik, odličnim Rokom Stipčevićem tijekom cijele utakmice košarkaši Zadra u nepotrebno stresnoj završniici bili su bolji od dobrih Turaka.

Ne smije se zaboraviti niti odličan doprinos ostalih igrača, ali i povratak  i odlično navijanje oko 4.000 navijača Zadra.

Tijek utakmice iz prijenosa uživo.



 

KK Zadar - Turk Telekom

94-86



Prva četvrtina (31-20)

Zmago Sagadin je izveo petorku u sastavu Stipčević, farmer, johnson, Maura i Gečevski, a gostujući strateg je na perket poslao Blakneyja, Wrighat, Yarangiume, Ozcana i Langa.

Zadar je bolje otvorio susret i nakon samo minutu i pol vodi 7-0 sa pet koševa Gečevskog (2+3) i dva bacanja Johnsona. Prve koševe gostiju postigao je Blakney, a odmah potom dva poena dodaje i Lang, a seriju Turaka nastavlja Wright u kontri. 

Seriju Turaka prekinuo je Stipčević tricom, a uzvraća Wright u još jednoj kontri. Macura zakucavanjem podiže na 12-8 nakon točno pet minuta, a Splićanin nastavlja svoju seriju još jednim polaganjem i dodatnim bacanjem, pa klupa gostiju poziva minutu odmora četiri minute prije kraja prve.

Todor Gečevski pogađa svoju drugu tricu za plus deset (18-8) tek što su se momčadi vratile na parket. Wright smanjuje sa linije sl. bacanja, a uzvraća Ružić prvim koševima. 

Wright se ne zaustavlja, zabija osmi koš, ali Stipčević pogađa tricu, nadovezuje se dobra rola u obrani pa Ružić sa dva bacanja postavlja 25-12 dvije minute prije kraja prve četvrtine.

Dudley smanjuje iz reketa, Farmer pogađa petu zadarsku tricu za 28-13. Acik i Erdogan smanjuju (0-4 serija), ali Tome Ružić uzvraća koš faulom (2+1) pa je rezultat 31-18. Acik realizira dva bacanja nakon diskutabilnog prekršaja Prostrana pa se na prvi odmor odlazi sa rezultatom 31-20.

Druga četvrtina (25-20)

Četvrinu sa četiri uzastopna koša iz reketa otvara Dudley, a uzvraća Gečevski na četvrtu asistenciju Stipčevića. Pars još smanjuje nakon napadačkog skoka, a uzvraća Rančić (35-26) nakon ulaza.

Erdogan pogađa jedno bacanje, a Johnson na još jednu asistenciju Stipčevića zabija za dva.  Erdogan gubi loptu u napadu pa Rančić u kontri podiže na 39-27 na ulasku u 15. minutu susreta.

Wright teže ozlijeđen

Početkom posljednje dionice u borbi za loptu došlo je do sudara Farmera i Wrighta u kojem je potonji izvukao deblji kraj. Nakon nekoliko minuta pružanja pomoći na terenu, izvrsni Wright je na nosilima iznesen s terena i prevezen u zadarsku Opću bolnicu.

Prema prvim informacijama koje posjedujemo, radi se o težoj ozljedi križnih ligamenata koljena i ako je dijagnoza točna Wrighta čeka operativni zahvat  i duže izbivanje s terena.

Acik Tutku i Rančić pogađaju trice, a nakon još jedne izgubljene lopte Turaka Perić zakucava u kontri za 44-30.

Nastavlja se igra koš na koš, za Turke zabijaju Pars i Tutku, a za Zadar Gečevski i Stipčević.

Turci rade seriju 0-4 koševima Dudleya i Yarangumea pa je dvije minute prije poluvremena 48-38. Stipčević zaustavlja seriju gostiju tricom za 51-38.

Tutku pogađa za dva, a Zadar u posljedenjem napadu zabija čak 5 poena. Prvo Farmer pogađa tricu pet sekundi prije kraja, a onda Johnson krade loptu pod košem i zabija za 56-40.

Treća četvrtina (18-24)

Tricom Farmera i polagenjem u kontri Macure Zadar odmah na početku drugog poluvremena odlazi na 21 razlike. Macura zakucava napadčki skok nakon promašene trice Stipčevića i već je 23 koša prednosti, 63-40, pokazalose kasnije i najveća prednost Zadrana na večerašnjoj utakmici.

Sve dobro što je Zadar napravio Turci su poništili serijom 6-0 u samo dvije minute, pa je Sagadin prisiljen pozvati minutu odmora nakon tri minute igre pri rezultatu 63-46.

Wright pogađa jedno od dva bacanja, a Gečevski uzvraća svojim 14. košem. Period loše igre Zadra se nastavlja, Wright zabija koš i realizira dodatno bacanje, a nakon promašaja Gečevskog za tri, Acik Tutku pogađa još jedno bacanje za seriju 11-2 u kojoj se Turci vraćaju na 65-51.

Wright pogađa još jedno bacanje, Perić promašuje polaganje na drugoj strani. Wright je ponovo fauliran i ovaj put pogađa oba za 65-54.

Stipčević poentira nakon lijepog prodora, a nakon dobre obrambene reakcije Rančića Johnson polaže u kontri za povratak na 15 razlike (69-54, tri minute do kraja treće četvrtine).

Dudley zabija s poluodstojanja, a Farmer to poništava tricom. Dudley nastavlja svoj niz 16. košem, a Gečevski na drugoj strani pogađa dva bacanja pa je rezultat 74-58.

Dudley i Wright nerješiva su enigma za Zadrane, pogađaju u seriji (0-4) pa Telekom dolazi na 74-64. Wright nastavlja sa izvođenjem sl. bacanja, ponovo pogađa oba i sad je na učinku od 19 koševa. U posljednji period ući će se rezultatom 74-64. Centaski par Dudley - Wrght zabio je kombinirano 37 koševa u 30 minuta. 

Četvrta četvrtina (20-22)

Wright nastavlja svoj show, centri Zadra mu jednostavno ne mogu parirati u ovom trenutku, Turci su na samo minus 8. Farmer zabija dva bacanja i vraća Zadar na plus deset, a Johnson zabija jedno bacanje.

Dugo se igra bez koša u posljednjoj četvrtini, Macura koji je vrijedan za Zadar u skoku zaradio je petu osobnu, a Turcima se teže ozlijedio Wright kojije do tog trenutka zabio 21 koš i bio dominantan u skoku.

Blekney zabija tricu, ali uzvraća Farmer svojim 16. košem za 79-69, šest minuta prije kraja.

Blakney zabija još jednu tricu, Perić uzvraća zakucavanjem za 81-72. Acik Tutku pogađa tricu za minus šest, četiri i pol minute do kraja. Farmer pogađa dva bacanja za 83-75.

Gečevski pogađa za deset razlike, ali Acik Tutku odmah vraća. Farmer zabija ulaz, Pars zabija, igra se koš na koš, Tutku zabija za dva, Farmer zabija tricu, Dudley dvicu, a Blakney tricu za 92-86, 40 sekundi do kraja.

Turci promašuju tricu za potpuni povratak, a Stipčević pogađa dva bacanja za konačnih 94-86 i prolazak Zadra na završnicu EuroCupa u Torinu.


Zadar - Turk Telekom 94-86 (31-20, 25-20, 18-24, 20-22)

KK Zadar:  Rančić 7, Perić 4, Stipčević 15 (8 as), Marčinković, Johnson 9, Prostran, Gečevski 20, Olivari, Ružić 7, Macura 9, Car, Farmer 23

Turk Telekom: Blakney 11, Erdogan 3, Ermis, Wrihgt 21, Yarangume 2, Ozcan, Acik 19, Akpintar 2, Dudley 20, Lang 2, Pars 6


Reci što misliš!