Sport

Košarka, EuroCup

Blums i Salgado nisu dopustili potpuni preokret Zadrana

Blums i Salgado nisu dopustili potpuni preokret Zadrana

Zadar napušta Torino uzdignuta čela, iako ostaje gorak okus u ustima - moglo se je i više od časnog poraza

Košarkaši Zadra junački su se borili, ali nisu uspjeli nadoknaditi prednost koju je Bilbao napravio u prvih deset minuta večerašnje utakmice. Premda su se Zadrani na isteku u treće četvrtine potpuno vratili u susret tricom Rančića, u posljednjih deset minuta nedostajalo je prije svega igrača na klupi, a odmah potom sreće, sudačke naklonosti i koncentracije pa je Bilbao slavio rezultatom 76-67.

Zadar je u susret četvrtfinala EuroCupa krenuo u velikom grču, a iskusni Bilbao to je kaznio preko litvanske veze Blums - Seibutis (5+2) i nakon samo dvije minute poveo sa 7-0. Sagadinova momčad nije imala rješenje za čvrstu obranu čovjek na čovjeka baskijske momčadi, nisu Zadrani uspjevali ni izraditi pošten šut, dok Bilbau to nije bio problem na statičnu 2-3 zonu Zadra pa je potpuno otvorenu tricu pogodio Velazquez za 10-0 nakon točno četiri minute.

Nakon Sagadinove minute odmora Seibutis je odveo Baske  i na 12-0 sa linije slobodnih bacanja, a Zadar je konačno odgovorio nakon dvije sole akcije Farmera u kojima je Amerikanac prvo položio za dva, a potom u sljedećem napadu iznudio faul na šutu i pogodio jedno bacanje.  Prva trica Zadra došla je u šestoj minuti i to nakon prve izrađene akcije za Gečevskog koji pogađa iz kuta za 12-6.

Na 6-0 seriju Zadra Bilbao je odgovorio serijom 8-1 pa se u posljednje dvije minute ušlo rezultatotm 20-7 za Bilbao. Bezidejnost Zadrana u napadu nije obeshrabrila njihove vjerne navijače koji nisu prestajali navijati, ali njihovo ufanje igrači na terenu nisu uslišili pa je Bilbao na prvi odmor otišao sa velikih 24-11 koje je postavio Drago Pašalić sa linije slobodnih bacanja.

Baski su u prvih deset minuta stvorili veliku razliku pred nastavak susreta zahvaljujući koncentriranoj igri na oba kraja terena, uz odličan šut iz igre 7/11 i 8/8 sa linije slobodnih bacanja. Nervozni Zadar je iz igre pogodio 4 od 12 lopti, i samo 2 od 8 slobodnih bacanja.

Nakon druge trice Gečevskog i zakucavanja Macure na asistenciju kapetana Zadra, Sagadinova se momčad spustila na -8 (26-18), mogao je Zadar i na minus pet,  ali je Johnson promašio otvorenu tricu što je Bilbao kaznio koševima Pašalića i Blumsa i ponovo pobjegao na preko deset razlike sredinom druge četvrtine.



Zadrova obrana je konačno profunkcionirala u tom dijelu utakmice, Bilbao nije uspio završiti dva napada zaredom pa su Perić i Farmer smanjili na 30-23. Nakon dva bacanja Seibutisa, Farmer je lijepo probio i položio uz prekršaj, ali i promašio šesto slobodno bacanje Zadra dok su Baski uredno nastavili kažnjavati Zadrane sa istog odstojanja, budući su Zadrani ušli u bonus već nakon četiri minute igre.

Da se Zadar neće predati nagovjestili su Rančić ubačajem sa poluodstojanja i Perić koji je atraktivno zakucao jedan napadački skok i doveo Zadar na 35-29. Bilbao je nakon toga konačno promašio dva bacanja (Markota) pa je Perić u sljedećem napadu mogao dovesti Zadar na četri poena zaostatka, ali je promašio lagan šut sa dva metra i prilika je propala. Bilbao je do poluvremena preko Velazqueza sa četiri koša  povratio svoju prednost i na odmor otišao sa zasluženih 39-31.

Drugo poluvrijeme započelo je indentično kao prvo, tricom Blumsa.  Perić je nakratko vratio jednim bacanjem da bi Banić povećao prednost Baska na 12 razlike svojim prvim koševima. Na dotad najvećih 15 razlike Bilbao je odveo Guardia potpuno otvorenom tricom nakon nepune tri minute igre.

Da utakmica već u trećoj četvrtini ne izgubi na neizvjesnosti pobrinuli su se Perić, Ružić i Johnson sa šest uzastopnih koševa kojima su vratili Zadar na minus devet (49-40) u 25. minuti. Nakon nekoliko  pogrešaka na obje strane, Ružić je svojim šestim košem smanjio na minus sedam, a da se Zadar ne približi više pobrinuo se Pašalić koji je iznudio sumnjivu osobnu Perića u skoku i pogodio dva bacanja.

Nakon toga bijesni Perić pogađa u napadu, a Ružić nakon dobre obrane stavlja dvicu iz kuta i Zadar je na ulasku u posljednje dvije minute na samo minus pet pa klupa Bilbaa mora pozvati minutu odmora.

Baskima  koji su potpuno izgubili napadački ritam ni to ne pomaže da se konsolidiraju pa Perić na drugoj strani pogađa tricu za samo minus dva (51-49).  Baski nakon toga bježe na 53-50, ali Damir Rančić s istekom četvrtine pogađa tricu iz drugog pokušaja i u delirij baca Tornado koji fanatično bodri svoje ljubimce.



U zadnjih deset minuta ušlo se sa izjednačenim rezultatom i psihološkom prednošću na strani Zadra. Baski su se odlijepili na plus pet nakon sumnjvog  koš faula Guardije na ulasku u 33. Minutu. Gečevski je nakon toga napravio petu osobnu,  Blums pogodio tricu, Rančić na drugoj strani promašio s istog odstojanja i zaslužio tehničku nakon koje je Blums odveo Bilbao na velikih +10  sedam minuta prije kraja (65-55).  

Zadrani nisu izgubili glavu nakon toga pa je Stipčević prvo zabio tricu, a nakon greške Pašalića na minus pet je smanjio Johnson. Blums je zabio za plus sedam, no Zadru se to nije svidjelo, Stipčević  je pogodio jedno bacanje, a nakon toga Perić zakucao uz faul te pogodio slobodno i eto Zadra na minus tri (67-64), četiri minute prije kraja.  

Salgado je iznudio petu Ružića, stavio dva bacanja, a nakon prekršaja Macure ponovio isto pa je Bilbao ponovo pobjegao na sedam razlike. Stipčević je nakon toga pogodio uz prekršaj, stavio bacanje, doveo Zadar na minus četiri, ali je onda i on radi izmišljenog petog faula posjednut na klupu.



Salgado je stavio još dva, Farmer promašio isforsiran šut, a Lewis na drugoj strani pogotkom za dva odveo Bilbao na nedostižnih 75-67 dvije minute prije kraja.

Zadar na parketu više nije imao raspoloženog igrača, osim možda Perića, ali Farmer je privatizirao loptu i ionako mala prilika za povratkom je propala.


iurbentia Bilbao Basket - KK Zadar  76-67 (24-11, 15-20, 14-22, 23-14)

iurbentia Bilbao Basket:  Hampl , Guardia 9 (10 sk), Recker , Seubutis 8, Savović , Banić 2, Salgado 10, Vasquez 7, Lewis 4, Pašalić 12, Markota 3, Blums 21

KK Zadar: Rančić 7, Perić 17, Stipčević 9, Johnson 5, Prostran , Gečevski 7, Olivari , Ružić 9, Popović , Macura 2, Car , Farmer 11, 


Reci što misliš!