Sport

Skok u dalj

Dwight Phillips skočio petu dužinu svih vremena

Dwight Phillips skočio petu dužinu svih vremena

Phillips je za ovu sezonu najavio pohod na rušenje svjetskog rekorda sunarodnjaka Mikea Powella

Američki skakač udalj Dwight Phillips na atletskom je mitingu u američkom Eugeneu, država Oregon, doskočio do fenomenalnih 8.74 metra.

Pobijedio je Panamca Irvina Saladina, olimpijskog pobjednika iz Pekinga, koji je skočio 8.63. Pobjednička je dužina peta najbolja u povijesti discipline. Nitko nije skočio tako daleko punih 15 godina.

Phillips je za ovu sezonu najavio pohod na rušenje svjetskog rekorda sunarodnjaka Mikea Powella, koji je na Svjetskom prvenstvu u Tokiju 1991. godine srušio rekord Boba Beamona (8.90) s Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine preskočivši 8.95, te njime u posljednjoj seriji finala pobijedio Carla Lewisa.

Uz Powela, Lewisa i Beamona, samo još Robert Emmiyan ima dužinu dalju od Phillipsa.

- Vjerujem da sam spreman za svjetski rekord - izjavio je nakon osobnog rekorda 31-godišnji Amerikanac, osvajač zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, te na Svjetskim prvenstvima u Parizu (2003.) i Helsinkiju (2005.).

Phillips je dužinu preskočio u trećoj seriji, i to po vrlo nepovoljnim uvjetima, s vjetrom u prsa od 1.2 metra u sekundi.

Na istom je natjecanju, na stotinu metara, nastupio Jamajčanin Asafa Powell. Podijelio je drugo mjesto s prosječnim vremenom 10.07. Pobijedio ga je Amerikanac Michael Rodgers s osobnim rekordom (9.94).


Reci što misliš!