Sport

Nogomet, Kvalifikacije za SP

"Engleska će pobijediti Ukrajinu i osvojiti maksimalnih 30 bodova, ali tek onda počinje posao"

Mnogi vide Engleze u finalu SP-a

"Ukrajina će biti iznimno težak protivnik ali je izgledno kako će u Dnipropetrovsku slaviti gosti." uvjeren je Kevin McCarra, kolumnist uglednog Guardiana koji se javlja iz ukrajinske nogometne prijestolnice.

Analizirajući impresivni Capellov marš kroz kvalifikacije, ovaj list podsjeća međutim kako to ne mora ništa značiti niti nagovjestiti jednako uvjerljiv nastup na Svjetskom prvenstvu, gdje mnogi navijači i prodavači aranžmana za Južnoafričku republiku Englesku već vide u finalu.

Podsjeća se na primjer dva finalista proteklog SP-a: Francusku koja je u kvalifikacijama prosula čak deset bodova i bila drugi najgori europski pobjednik skupine, dok je aktualni svjetski prvak Italija putem do Njemačke izgubila sedam bodova.

"Engleska ne zna potčiniti protivnika i sačuvati čistu mrežu"

Guardian ne upada u trijumfalističko raspoloženej niti je opijen izvrsnim skorokm u kvalifikacijama ("SP je potpuno novi kontekst u kojem prijašnji rezultati ne važe") i navodi manjkavosti u engleskoj igri: nesposobnost da se protivniku nametne način igre kakav odgovara Capellovoj ekipi, ako i podataka da su Englezi uspjeli sačuvati mrežu netaknutom jedino protiv Kazahstana i Andore.

Ono što posebno brine je ranjivost Rija Ferdinanda (on i John Terry su izajedno držali englesku obranu u samo 6 od 18 utakmica Capellove selekcije) koji je zbog problema s leđima krenuo na tretman kod osteopata.

Ima li Engleska svog Zoffa?

Golman je sljedeća bolna točka engleske momčadi. Robert Green nije napravio nikakve ozbiljne pogreške tijekom, "ali se nije ni nametnuo kao vođa" komentira McCarra.

David James tako s 39 godina ostaje prvi izbor i dok se mnogi tješe kako je Italija osvojila SP s 40-godišnjim Dinom Zoffom, Guardian napominje da taj slučaj i je tako glasovit zbog raritenosti podviga.

Problem postoji i u napadu koji je zabio 31 kvalifikacijski gol

Secirajući engleske redove, ovaj komentator je našao manjkavosti u napadu, usprkos tome što je Engleska supererikasna u aktualnim kvalifikacijama. "Potreban je širi izbor jer previše toga ovisi o vezi između Rooneya i Heskeya koju bi netko od suparničkih igrača i trenera lako mogao presjeći".

Osim "predatora" pred golom, Capello traži i ljude koji će stvoriti višak na bokovima pa se željno očekuje dokaz koliko na najvećeoj sceni mogu pokazati Walcott, Ashley Young i Milner.

"Engleska je izborila SP ali to samo znači da je Capello u novoj fazi, koja zahtjeva mnogo posla, ali i promjena u momčadi" zaključak je komentara.


Reci što misliš!