Sport

Korupcija

Utakmica Zadra i Hajduka iz travnja namještena?

Utakmica Zadra i Hajduka iz travnja namještena?

U Hrvatskoj je navodno namješteno čak 14 utakmica Prve hrvatske nogometne lige

U povijesti europskog nogometa nikad veći skandal. Zbog sumnje da su namještene, istražuje se 200-tinjak europskih nogometnih utakmica. Igrane su u Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Mađarskoj i Austriji, prenosi HTV .

Sumnjiva utakmica Zadar - Hajduk

U Hrvatskoj je navodno namješteno čak 14 utakmica Prve hrvatske nogometne lige. Među njima i ona između Zadra i Hajduka odigrana u travnju. Da nije riječ samo o indicijama, potvrđuje informacija da je opsežnu kriminalističku obradu zatražio i USKOK.

UEFA u srijedu na hitnom sastanku okuplja glavne tajnike nacionalnih saveza i tajnike disciplinskih komisija. Nakon toga očekuju prve konkretne poteze.

Sve je pokrenulo njemačko državno odvjetništvo u suradnji s nogometnim savezom i UEFA-om. Sporne su utakmice u devet europskih liga, među kojima je i Prva hrvatska nogometna liga, tri utakmice Lige prvaka i 12 utakmica Kupa UEFA. Nogometni su mafijaši, zasad se zna za njih 200-tinjak, na taj način zaradili nekoliko milijuna eura. Otkriveni su zahvaljujući novom FIFA-inom sustavu ranog upozorovanja na sumnjiva klađenja.

Tvrtka sa sjedištem u Zürichu prati tijek uplata na sve moguće parove, na vrijeme upozorava nogometne vlasti o neuobičajeno visokim uplatama, okladama u zadnji čas, golemim uplatama na autsajdere. Sumnjive su i utakmice s mnogo golova i očite pogreške sudaca.

Uhićeno je 17 osoba, a u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Velikoj Britaniji u premetačinama je pronađena veća količina novca.

Peter Limacher, šef disciplinske komisije UEFA-e, izrazio je zadovoljstvo rezultatima istraga. No s druge strane šokiran je opsegom manipulacija utakmicama.

Hrvat vođa "kladioničarske bande"

U Njemačkoj je jedno od žarišta istražnog postupka Berlin. Ondje je do prije nekoliko godina operirala tzv. hrvatska kladioničarska mafija, odnosno braća Šapina. U aferu su, navodi tužiteljstvo u Bochumu, ponovno upleteni nakon što su 2005. već bili osuđeni zbog namještanja rezultata nogometnih susreta.

Na utakmicu Zadra i Hajduka je navodno jedan uhićeni  Turčin uložio 70 tisuća eura, ali u kombinaciji s drugim utakmicama. Pošto ishod nije išao po planu na svim terenima, nije došlo do dobitka.

U međuvremenu optuženi igrač Osnabrücka Thomas Reichenberger uoči utakmice ovog vikenda preko stadionskog se mikrofona obratio navijačima i zakleo se da je nevin i da nikada nije bio upetljan u kladioničarske skandale.

Zanimljivo je da je prema informacijama radija Bamberg među uhićenim osobama i 28-godišnji hrvatski košarkaš Ivan Pavić koji je kao igrač s Bambergom osvojio naslov njemačkog prvaka, a sada radi kao menadžer. Je li manipulirano i na koji način s košarkaškim utakmicama, još nije potpuno jasno.


Reci što misliš!