Sport

Nogomet, SP 2010.

SP: Elf održao nogometno predavanje Gordom Albionu

SP: Elf održao nogometno predavanje Gordom Albionu

Potpuno razbijena Capellova družina

U sasvim neočekivanom ishodu za utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva Njemačka je u Bloemfonteinu pobijedila Englesku 4-1 izborivši četvrtfinale na uvjerljiv način.

Iako su Englezi razočarali više no što su Nijemci oduševili, pamtit će se da se momčad Joachima Löwa poigravala s momčadi Fabija Capella. Unatoč tome, jedan je težak sudački previd izravno utjecao na rezultat jer pri vodstvu Njemačke s 2-1 Englezima nije priznat regularan pogodak njezina najboljega nogometaša u ovom dvoboju Franka Lamparda. Tada, u 38. minuti, urugvajski suci, a pogotovo drugi pomoćnik Mauricio Espinosa, nisu primijetili da se Lampardov lob preko Manuela Neuera najprije odbio od grede iza gol-crte, i to barem 20-30 centimetara, prije no što se opet od grede lopta odbila u teren i u Neuerovo naručje.

Englezi su, inače, na 2-1 smanjili samo minutu ranije, golom glavom stopera Matthewa Upsona na ubacivanje Stevena Gerrarda.

I prvu izglednu priliku nakon toga, u 52. minuti, imali su Englezi. Sjajan udarac Lamparda s preko 20 metara završio je na gredi.

Bilo je to, u periodu od nekih 15-ak minuta, sve što su Englezi odigrali. Prije i poslije postojala je samo Njemačka.

Miroslav Klose u svom je 99. nastupu za reprezentaciju već nakon 20 minuta "elf" doveo u vodstvo iskoristivši ispucavanje vratara Neuera. Ubacio se ispred Matthewa Upsona, istrpio duel i plasirao loptu pred Jamesa. Zabio je time 12. svoj pogodak na Svjetskim prvenstvima izjednačivši se s legendarnim Brazilcem Peleom. Ispred njega još su samo Ronaldo (15), Gerd Müller (14) i Just Fontaine (13).

Samo 12 minuta kasnije nakon sjajne akcije Özila, Klosea i Müllera na 2-0 je povisio Lukas Podolski, koji je, kao i Klose, zabio svoj drugi gol na ovom Mundijalu. Kao i velik dio nezaustavljivih akcija Nijemaca u prvom poluvremenu, i ova je slobodno tekla lijevom obrambenom stranom engleske polovine terena.

Iz dviju kontri, koje su Englezi dopustili katastrofalno se organiziravši nakon prekida u njemačkoj polovici terena, najprije je Schweinsteiger (67. minuta), a potom i Özil (70.), asistirao Mülleru, koji je sjajnu igru zaključio s dva prekrasna pogotka i zasluženo ponio epitet igrača utakmice.

Ostat će vječno pitanje zašto je Capellova momčad cijeli ovaj turnir, a pogotovo dvoboj s Nijemcima, odigrala amaterski. Sraz osmine finala odigrali su Englezi revijalno. U njihovoj igri, što je začudučujuće za Capellove momčadi, nije bilo niti minimalne razine taktičke discipline. Ukupno je na cijeloj utakmici inače strogi urugvajski sudac Larrionda dosudio svega 13 prekršaja (7 njemačkih, 6 engleskih), te samo dva žuta kartona. Igrali su jednako ležerno, kao u prijateljskom dvoboju, i Nijemci, ali je njima to pogodovalo više.

Engleskoj je ovo najteži poraz u povijesti Svjetskih prvenstava. Dosad su gubili samo s dva gola razlike, i to u dvama navratima: protiv Urugvaja (4-2) 1954. i Brazila (3-1) 1962. godine.

Bila je ovo tek druga utakmica na ovom SP-u s tri gola do poluvremena. Dogodilo se to dosad samo na dvoboju drugog kola skupine B između Argentine i Južne Koreje (također 2-1, pa 4-1). 

Svjetsko nogometno prvenstvo, osmina finala:

Njemačka – Engleska 4-1 (Klose 20, Podolski 32, Müller 67, 70 / Uppson 37)


Reci što misliš!