Sport

Vaterpolo, najmlađi klub u županiji

Predstavljamo: Vaterpolo klub Albamaris Biograd

Predstavljamo: Vaterpolo klub Albamaris Biograd

Vaterpolo u Biogradu na moru ima tradiciju dugu preko 60 godina. Glavni nositelj te tradicije je vaterpolo klub Biograd, koji je čak dva puta ulazio u prvu ligu bivše države.

Klub je uvijek imao amaterski status, s ciljem da većinu igračkoga kadra čine domaći igrači, koji su usavršavali svoje vaterpolsko znanje uz pomoć dvojice-trojice iskusnih igrača "sa strane". Tako su u Biogradu, tijekom ljetnih mjeseci kad se igrala druga liga, svoja iskustva prenosili treneri i igrači poput Z. Šimenca, Kovačevića, Čorića, Benkovića, Kuštraka, Hrestaka, Brkića, Gulina, Šupe, Jurčevića, Ševerdije, Brlečića, Franičevića...koji su bili nadogradnja kralješnici koju su činili igrači iz Biograda i okolice.

Formiranjem 1. B. lige prije nekoliko godina VK Biograd je ušao u gotovo profesionalne vode i sve se više okretao igračima iz većih sredina (Zagreb, Split, Šibenik...) kojima je vaterpolo profesija i koji su cijelu godinu u trenažnom procesu. Domaći igrači, koji su vaterpolo mogli uz svoje poslove igrati samo ljeti, time su polako nestajali iz kluba. Budući da VK Biograd 1. B. ligu kao domaćin igra na zatvorenom bazenu u Šibeniku od veljače do lipnja, ljeti na lijepo uređenom biogradskom bazenu nije više bilo seniorskih utakmica, što je bio gubitak i s turističkog aspekta jer se na ljetnim utakmicama pod reflektorima na tribinama znalo natiskati i do tisuću ljudi.

Sve te promjene nagnale su nekolicinu biogradskih entuzijasta i nekadašnjih igrača VK Biograda, na čelu s Petrom Jurićem, da osnuju drugi klub, koji bi se natjecao ljeti i tako vratio dio šarma kojim je vaterpolo u Biogradu desetljećima obogaćivao turističku ponudu.

U ljeto 2009. polako se rađala ideja o VK Albamaris (jedno od povijesnih imena grada Biograda), a vrlo brzo krenulo se u osnivanje kluba. Nekoliko mjeseci kasnije klub je i formalno zaživio s gotovo 30-ak članova skupštine, od kojih su većina htjeli biti i igrački aktivni.

U jesen 2009. vikendima se počelo organizirano odlaziti na treninge u zadarskom Višnjiku, gdje su igračima Albamarisa sparirali veterani Zadra, Croatia iz Turnja... Ubrzo je donesen statut kluba, klupski grb, a Albamaris je od Hrvatskog vaterpolo saveza uvršten u natjecanje treće lige u skupini Šibenik-Zadar.

Polako se kompletirao igrački kadar, koji bez iznimke čine isključivo igrači iz Biograda. Albamaris je prije nekoliko tjedana završio svoju debitantsku sezonu u trećoj ligi s tri pobjede i remijem iz osam utakmica, kao četvrti od pet momčadi. Bliži pogled u tablicu pokazat će kako je Albamaris za drugoplasiranim Gusarom zaostao tek jedan bod.

No važniji rezultat od suhe statistike iz tablica jesu odlične utakmice koje je Albamaris odigrao, pune tribine bazena u Biogradu na svim domaćim utakmicama te druženja i fešte s igračima iz suparničkih momčadi. Albamaris je organizirao i turnir u čast pokojnom biogradskom vaterpolistu Branimiru Kolanoviću, a dobre je rezultate ostvario na turnirima u Primoštenu i Tisnome. Iako je sezona tek završila, vaterpolisti Albamarisa će nakon kratke pauze nastaviti s treninzima u Zadru i pripremati se za iduću trećeligašku sezonu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.