Sport

Košarka, NLB liga

Zašto je Olimpija pod FIBA-inom suspenzijom?

Zašto je Olimpija pod FIBA-inom suspenzijom?

Ljubljanska Olimpija za novu sezonu dovela je čitavu jednu novu momčad, no u prvom kolu protiv Igokee trener Jure Zdovc mogao je koristiti tek nekolicinu njih

Razlog tome je Fibina suspenzija koju je svjetska košarkaška federacija udarila Olimpiji dok ne riješi dugove prema Saši Ožboltu i Vladi Ilievskom.

Obojica su igrali u prvom kolu, čak uz Damira Markotu bili su ponajbolji u redovima Zmajčeka, no “posao je posao” i oni vjeruju da nemaju drugog izbora naplatiti ono što im je Olimpija obećala potpisom ugovora.

A iznosi koje traže nipošto nisu mali. Sam Fibin arbitražni sud objavio je dokumente u kojima se navodi Olimpijin dug prema dvojici igrača, a on prelazi pola milijuna eura! Najveći dio duga otpada na Makedonca Ilievskog, čak 349,773 eura, od čega oko 270.000 eura ide na plaću, a ostalo su bonusi. 

I dok su obojica s momčadi u Zadru, gdje je Olimpija igra protiv viceprvaka Hrvatske, redakciju Dela nazvala je njihova zastupnica Mira Poljo koja je potvrdila informaciju da njenim klijentima najslavniji slovenski klub duguje pola milijuna eura.

Dosad se nisam oglašavala, ali stvorila se klima da će Ožbolt i Ilievski biti krivi za moguću propast kluba, a ne nesposobna uprava u posljednjih 10 godina. Pritisak je ogroman, no njih dvojica i dalje treniraju s momčadi, iako bi  mogli sjediti kući i čekati novac”, kazala je za Delo Mira Poljo koja je u dugogodišnjoj karijeri zastupala čak i velikog Tonija Kukoča.

Ozbiljan euroligaš trebao bi imati sponzore koji bi im omogućili izlaz iz dugova, a ne novac moliti od gradonačelnika. Olimpija ima danas 18 igrača u rosteru, od kojih je veliki broj pojačanja. Pošto sam dugo u ovom poslu i znam kako se kreću stvari, neki od tih igrača nisu došli bez traženja iznosa ispod 200.000 eura. Znači, klub za njih ima novac, ali za nas nema? Žao mi je zbog Olimpijinih problema, ali ne može se ljude vući za nos”, dodala je u emotivnom monologu Mira Poljo. 

Slovenski mediji pišu kako su Ožbolt i Ilievski tek otvorili “Pandorinu kutiju”. Ako se njihovim putem povedu i ostali kojima Olimpija duguje, a njih nije malo, bojimo se da bi o Olimpiji mogli pričati kao o bivšem klubu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.