Sport

Košarka, A1 Liga za prvaka

Derbi koji to više nije

Derbi koji to više nije

Posrnuli velikani već su se dvaput susreli ove sezone, međusobni omjer je 1-1

Prije samo godinu dana susret između Zadra i Cibone bio je smatran jedinim pravim košarkaškim derbijem u Hrvatskoj. Danas je to, ruku na srce, tek drugorazredna košarkaška predstava u kojoj uživati mogu tek oni koji su i u najtežim vremenima ostali vjerni svojim omiljenim klubovima.

Nisu za takvu situaciju krivi igrači, oni se ipak bore na parketu unatoč tome što često nemaju ni za kavu. Nisu tome krivi ni treneri, oni se na klupama ovih klubova često izmjenjuju kao na tekućoj vrpci.

Prstom se često upire u financijsku situaciju, kao da je sama došla na vrata ovih hrvatskih sportskih velikana, dok se neke prijašnje uprave, uglavnom rastrošne, redovito amnestira od bilo kakve krivnje.

Upravo navedena situacija dovela do neočekivane Cibonine blamaže u Jazinama u prvom kolu A-1 Lige za prvaka, kad ih je Borik doslovce izludio agresivnom obranom, te više nego učinkovitim napadom i na kraju zaslužio pobjedu od velikih 23 razlike (86-63). Ako je Borik uspio do te mjere posramiti državnog prvaka, može li i Borikov „stariji brat" izboriti pobjedu? Pa makar i s jednim košem razlike...

Posrnuli velikani već su se dvaput susreli ove sezone, međusobni omjer je 1-1, a oba puta su slavili domaćini. Bili su Zadrani blizu pobjedi u Draženovom domu u sklopu 10. kola NLB lige, no u samoj završnici, kako to ove sezone obično sa Zadrom i biva, ponestalo je snage i pobjedu je odnio aktualni državni prvak.

U 23. kolu, Zadar i Cibona ponovno su se susreli, ovog puta u Krešinom domu. Bila je to prva utakmica Pina Grdovića na klupi Zadra, a njegovi košarkaši  ostvarili su pobjedu koja je u tom trenutku davala tračak nade Zadranima za ostanak u NLB ligi. No, svi znamo kako je to završilo...

U Zadrovoj pobjedi četiri su igrača odigrala utakmicu na visokoj razini, a jedan od njih, Devan Downey, više ne „stanuje" na Višnjiku. Upravo je on bio motor pobjede Zadra zabivši 20 koševa, te podijelivši 8 asistencija, no Grdović  na njegove usluge više ne može računati, prvenstveno svojom vlastitom voljom.

Brandon Brown, koji je u posljednje vrijeme prva violina Zadra, u tu je pobjedu ugradio 22 koša i 7 skokova, dok je Marko Car zabio 19, a Mario Dundović 16. No važnije je napomenuti kako je upravo potonji postigao 3 trice u trenucima kad je Cibona preuzela vodstvo, čime je vratio Zadra u igru, te konačno i odveo do pobjede.

Mogu li Zadrani ponoviti takvu igru s Vladovićem umjesto Downeyja na poziciji razigravača, te priuštiti svojim navijačima slast pobjede protiv velikog rivala nakon gorčine ispadanja iz NLB lige? Saznati ćemo večeras u 20:15 sati, kada je na rasporedu nekad najveći košarkaški derbi u Hrvatskoj...


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.