Sport

Košarka, A1 Liga za prvaka

Zadar lakoćom slavio u "dalmatinskom derbiju"

Zadar lakoćom slavio u

Tokom utakmice su ozljede zadobili Jakov Vladović i Šime Olivari

Iako su treneri obiju momčadi, i Splita i Zadra, najavljivali tvrd i neizvjestan dalmatinski derbi, pokazalo se kako Splićani ipak nisu dorasli večeras razigranom Zadru predvođenom Ivom Ivanovom.

Tek do 5. minute utakmica je bila rezultatski izjednačena, kada je Zadar izradio svoju prvu značajniju seriju 6-0 i poveo s 12-6. Otada su domaćini postali praktički nezaustavljivi za mladu splitsku momčad.

Nekoliko kontranapada, te lakih koševa dovelo je do rezultata 26-12 na kraju prve četvrtine u korist Zadar, unatoč ozljedi kapetana Vladovića u 9. minuti.

Zato se izostanak kapetana itekako osjetio na početku druge četvrtine. Splićani su u 3 i pol minute igre napravili seriju od čak 9-0, te se približili na opasnih 26-21 što je Pina Grdovića nagnalo na minutu odmora.

Napokon zdravi Batur konačno je prekinuo seriju Splićana sa 6 vezanih koševa, čime je ponovno vratio svoju momčad u dvoznamenkasto vodstvo (32-21).

Uspjeli su domaćini obraniti stečeno vodstvo do kraja poluvremena, iako je Zadranin u redovima Splita, Roko Čiklić, opasno prijetio. Druga Baturova trica na utakmici postavila je konačan rezultat prvog poluvremena na 44-31.

Sve do sedme minute treće četvrtine Zadrani su marljivo povećavali svoje vodstvo, a u 26. minuti, ono je doseglo svoj tadašnji maksimum pri rezultatu 53-34, nakon pogođenog slobodnog bacanja Brandona Browna. Ipak, Splićani su se do konca četvrtine uspijevaju pribrati i obilato koristiti greške u dodavanjima igrača Zadra. Tako se na kratki odmor pred posljednju četvrtinu otišlo rezultatom 58-47.

"Zaslužena pobjeda Zadra"

Pino Grdović: "Zaslužena pobjeda u utakmici koju smo kontrolirali od početka do kraja, i to bez obzira na ozljede koje su nas zadesile tokom utakmice. Naša pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje, a ništa se ne bi promijenilo ni da je Split imao bolju šutersku večer."

Mladen Vušković: "Čestitam Zadru na pobjedi. Mi smo odigrali jako loše u obrani, a ono što smo podcrtali kao osnovnu stvar, sprječavanje lakih koševa Zadra, nismo ispoštovali. Imali smo i jako lošu šutersku večer, što dokazuje naš postotak šuta za tri poena od samo 7%."

Pet minuta igre u posljednjoj četvrtini bilo je potrebno Zadranima da po prvi puta dođu u vodstvo od preko dvadeset razlike, a to se dogodilo košem Pavla Marčinkovića za 75-54, što je praktički značilo da je dalmatinski derbi riješen u korist Zadra. Susret je završio rezultatom 86-63 za domaćina.

Car je bio najbolji strijelac pobjedničke momčadi sa 21 postignutim košem, Batur i Marčinković su dodali po 15, dok je najbolji pojedinac susreta bio Ive Ivanov sa 14 koševa, 9 skokova i 4 asista. Kod gostiju je najbolji bio prekaljeni veteran Grgurević s 15 koševa, dok je Zadranin Čiklić postigao 12.

Treneru Zadra zasigurno će probleme u narednim danima zadavati ozljede dvojice njegovih igrača, Jakova Vladovića i Šime Olivarija. Na prvi se pogled čini kako je nešto lošije ipak prošao Vladović koji se nakon ozljede nije niti vratio na klupu.

KK Zadar - KK Split 86-63 (26-12, 18-19, 14-16, 28-16)

KK Zadar: Car 21, Vladović 4, Batur 15, Ahmetbašić 4, Dundović, Marčinković 15, Olivari, Ivanov 14 (9sk, 4as), Brown 12, Pelczmann, Vlaić 1.

KK Split: Subotić 4, Čiklić 12, Katić 9, Dijan 4, Babić 4, Markulin, Režić 4, Najev 1, Matić, Sobin 6, Grgurević 15, Mahalbašić 4.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.