Sport

Košarka, A1 Liga za prvaka

Zadar razbio "Mrave" za prvu ovogodišnju pobjedu u međusobnim susretima

Zadar razbio

Nakon 4 ovosezonska poraza od Zagreba, Zadrani su napokon stigli do pobjede i to na izrazito uvjerljiv način

Pred gotovo 2000 gledatelja u Krešinom domu, Zadar je po prvi put ove sezone slavio nad Zagrebom, i to s ogromnih 18 razlike (80-62). Car je predvodio pobjedničku momčad sa 23 ubačaja.

Pred sam početak susreta, zadarski su košarkaši, po uzoru na nogometaše, na teren istrčali u majicama s likom generala Ante Gotovine i tako dali svoju podršku nepravomoćno osuđenom hrvatskom generalu.

Sedam je uvodnih minuta Marko Car lomio Zagrepčane predvođene opasnim Simonom, no tek je uz pomoć Marčinkovića i Browna i njihovih uzastopnih trica, odveo svoju momčad na prvo osjetnije vodstvo 19-11.

"Kontrolirali smo svih 40 minuta"

Pino Grdović: Odigrali smo odličnu utakmicu i to punih 40 minuta, za razliku od našeg susreta u Zagrebu gdje smo pali u posljednjoj četvrtini. Opet se pokazalo kako nam je momčadska forma u velikom usponu, bez obzira na veliki broj ozlijeđenih igrača, što samo pokazuje kako u nama ima još "rezerve".

Mladen Erjavec: Čestitam Zadru na odlično odrađenih 40 minuta. Mi smo bili potpuno bez energije i volje u obrani, što se u Zadru nikako ne smije dogoditi. Razigrali smo tako Cara i Browna i odmah ušli u veliku nervozu koja nas je stajala puno promašenih šuteva. Još jedan razlog našeg poraza vidim i u ranoj ozljedi Marija Kasuna.

Kasun je nakratko smanjio vodstvo Zadra košem iz reketa, no na drugoj strani terena raspoloženi Car pogađa i treću tricu Zadra u nizu, pa je semafor pokazivao već velikih 22-13. Do kraja četvrtine još je poentirao Batur pa se na odmor otišlo vodstvom Zadra 24-13. 

Nisu Zadrani posustali ni u drugoj četvrtini, pa su u nekoliko navrata poveli i sa 14 razlike, no Heytvelt sa dvije trice smanjuje na okruglih 10 (34-24) u 15. minuti.

Marko Car u tom je trenutku otišao na zasluženi predah, a tamo gdje on stao, nastavili su Marčinković i Ahmetbašić. Prvo je Marčinković nakon atraktivnog polaganja pogodio i dodatno slobodno bacanje, a potom je je Ahmetbašić poentirao nakon skoka u napadu i semafor je već pokazivao 43-27 za domaćine minutu pred kraj poluvremena.

Na predah se ipak otišlo rezultatom 45-31 zahvaljujući koševima Simona i Žorića s jedne, te Cara s druge strane. Već u prvom poluvremenu Car je nakrcao koš Zagreba sa 16 koševa, dok je Marčinković nadodao 12.

U dva su navrata Zadrani stigli i do velikih 18 razlike u trećoj četvrtini, no Simon se ponovno pokazao kao vrlo neugodan igrač po Zadrane, pa je u tom periodu Zagrepčane držao u kakvom-takvom rezultatskom priključku serijom svojih ubačaja. Rezultiralo je to smanjenim vodstvom Zadra (63-51) pred posljednjih 10 minuta utakmice.

Krenuo je Zadar žustro u posljednju četvrtinu kako bi što ranije otklonio sumnje oko pobjednika susreta. U početne tri minute izradili su seriju 7-0 za vodstvo 69-51 i time prisilili trenera gostiju na minutu odmora.

Car je nastavio biti napast po koš Zagreba, a kad su mu se priključili još Ivanov, Batur i Marčinković, pitanje pobjednika bilo je u potpunosti razriješeno jer Zadar je dvije minute pred kraj poveo s ogromnih i potpuno zasluženih 80-59, a susret je okončan rezultatom 80-62.

Car je po tko zna koji put predvodio Zadrane na parketu sa 23 ubačaja, a izvrsnu ispomoć imao je u Marčinkoviću sa 15 koševa i 8 skokova. Batur i Brown postigli su po 13, a Ivanov 12 koševa kod Zadra. U redovima Zagreba jedini je raspoložen bio Krunoslav Simon sa 23 koša.

Napomenimo i kako se Zagrebu još u prvoj četvrtini teško ozlijedio Mario Kasun, na kojega "Mravi" po svemu sudeći neće moći računati na duže vrijeme. Također napomenimo i kako se na rosteru Zadra, uslijed mnogobrojnih ozljeda u momčadi, po prvi puta pojavio i mladi Roko Jurlina, koji će na prve minute ipak morati još malo pričekati...

KK Zadar - KK Zagreb CO 80-62 (24-13, 21-18, 18-20, 17-11)

KK Zadar: Car 23 (4 as, 4 uk.l), Batur 13, Ahmetbašić 4, Ramljak, Dundović, Marčinković 15 (8 sk), Olivari, Ivanov 12 (10 sk), Brown 13 (8 sk), Pelczmann, Vlaić, Jurlina.

KK Zagreb CO: Mašić, Halilović, Simon 23, Babić 3, Kasun 2, Renfroe 6, Bubalo, Novačić, Žorić 10, Rančić 7, Heytvelt 11.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.