Sport

Košarka, ABA Liga

Cedevita poderala Zagreb sa 46 razlike

Cedevita poderala Zagreb sa 46 razlike

Samo otvaranje susreta obilježio je Miro Bilan s četiri uzastopna koša, a Draper se nadovezao svojim košem za uvodnih 6-0 Cedevite. Ovom dvojcu uskoro se priključuju Owens i Opačak, pa je u petoj minuti već velikih 12-3 za domaće. Do kraja prve četvrtine i početkom druge njihova prednost kreće se između pet i devet poena razlike te je u 13. minuti na semaforu 29-20. Tada se ulazi u jednu prilično rastrganu fazu utakmice s puno osobnih pogrešaka u kojoj se puno bolje snalaze Mravi. U tom razdoblju tehničku pogrešku zbog "širenja ruku" na sudačku odluku zaradio je Baždarić, a Zagreb je sve to iskoristio kako bi serijom 11-0 prvi puta prešao u vodstvo.

Iako je u tim trenucima imao povoljan rezultat, igra Zagreba nije nudila mnogo optimizma njihovim poklonicima. Kasun je brzo ušao u probleme s osobnim pogreškama, Simon i Mulaomerović nisu izgledali pretjerano raspoloženo, a jedini njihov igrač koji se pokazao u pozitivnom svjetlu bio je Papa Diasse. Uz to, na ruku im je išao i loš šut Cedevite, koja je u prvom poluvremenu promašila mnogo otvorenih i dobro izrađenih pokušaja za tri poena, no bilo je jasno kako to neće trajati cijelu utakmicu. Već do poluvremena Cedevita se trgnula i na odmor otišla s 39-35, a 5-0 serija po povratku iz svlačionica vratila ih je u sigurne vode.

Koš Papa Diassea za 41-47 u 24. minuti vratio je bar na trenutak nadu Zagrebu, ali onda je uslijedilo nešto što je teško opisati riječima. Gledatelji u Domu sportova svjedočili su brutalnom iživljavanju Cedevite nad hrvatskim prvakom, u kojem su do kraja susreta, dakle gotovo 17 minuta, ubacili 56 koševa (!), a primili tek deset. Sve je počelo s četiri uzastopna poena Bilana, pa atraktivnom blokadom Owensa prilikom polaganja Ožbolta, te dvije trice Opačka koje zaključuju treću četvrtinu sa 70-44.

Niti malo se Anzulovićeva momčad nije sažalila nad svojim gradskim susjedima, već ih je naprotiv odlučila maksimalno poniziti. Dok su navijači u crvenim majicama skandirali "pogledajte semafor", Opačak, Car, Draper, Baždarić, Vukušić i Warren neumorno su "trpali" u protivnički koš sve što im je stiglo pod ruku. Neutralnim promatračima i poklonicima hrvatske košarke vjerojatno je tužno bilo gledati kako hrvatski predstavnik u Euroligi izgleda kao kadetska momčad nekog niželigaškog kluba. Sirena koja je označila kraj susreta zaustavila je Zagrebovu noćnu moru i Cedevitin uragan na nestvarnih 97-51, koji su ujedno i realan pokazatelj stanja na parketu, posebice u drugom poluvremenu.

Opačak i Warren susret su okončali s po 17 pogodaka svaki, Draper je ubacio 13 uz šest asistencija, a Car 12 uz pet asistencija. Jako dobru partiju pružio je i Bilan, koji je skupio deset poena uz šest skokova. U redovima Zagreba nakon takvog rezultata teško je ikome dati prolaznu ocjenu, ali ako se baš nekog mora izdvojiti, onda je to Papa Diasse koji je ubacio 19 poena uz 13 skokova. Simon je ubacio 12, ali uz 2/9 iz igre, Mulaomerović je imao 0/5 iz igre, a Kasun 0/3.

Cedevita s ovom pobjedom i omjerom 4-1 ostaje u potjeri za Maccabijem i Olimpijom na vrhu ljestvice, dok je Zagrebov četvrti poraz u natjecanju potvrdio kako im na neko vrijeme predstoji druženje s momčadima na začelju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.