Sport

Jedrenje, SK

Jedrenje, SK: Šareni rezultati hrvatskih posada

Jedrenje, SK: Šareni rezultati hrvatskih posada

Vrlo težak dan na regatnim poljima u zaljevu Palma de Mallorce, prvog dana regate Svjetskog kupa. Flota je na more isplovila tek oko 13 sati jer se tek tada vjetar počeo razvijati.

Tijekom dana zapuhalo je oko deset čvorova, dosta nestabilnih u smjeru, što je donijelo vrlo zahtjevne uvjete za jedrenje, malo tko je u ponedjeljak uspio odraditi konstantna dva plova, pa su rezultati dosta šareni.

Nakon dva jedrenja u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić zauzimaju 23. mjesto. Nakon nešto slabijeg 23. ulaza u prvom plovu, u drugom su bili šesti.

- Nije bilo najbolje otvaranje regate. Imali smo odlične startove, ali u prvom plovu smo bili malo neodlučni s taktikom, nismo se odlučili samo za jednu stranu već smo vozili kroz sredinu po refulima, što je ispalo lošije. Borili smo se u sredini flote i nismo mogli puno bolje. Drugi plov smo riskirali malo više nego u prvom, odmah smo bili među vodećima, tako da smo opet uz dosta borbe i izmjena pozicija u vrhu ušli šesti - kaže Igor Marenić.

Ženski dvojac u istoj klasi, Enia Ninčević i Romana Župan, nakon dva su jedrenja 28. U oba plova ušle su 26. u cilj. Djevojke su imale razloga za zadovoljstvo, jer su iznimno dobro jedrile niz vjetar, što im je prije bio problematični dio regate.

- Zanimljiv dan na moru. U prvom plovu smo nakon relativno lošeg starta dobro završile jer smo dobro jedrile niz vjetar, tu smo se izvukle. Drugi plov smo startale odlično, prve, pregazile smo preko Francuskinja i Nizozemki, ali kasnije smo se izgubile, jer smo se pomiješale s muškim posadama i tu smo puno izgubile i okrenule prvu oznaku među zadnjima. Međutim, opet smo sve dobile niz vjetar, odgovara nam val, i tu smo se izvukle obje regate - rekla je Romana Župan.

U Laseru je ugodno iznenadio mladi Filip Jurišić koji u konkurenciji 138 kormilara zauzima jako dobro 22. mjesto. U prvom plovu je bio izvrstan treći, dok je u drugom ušao 20. u cilj, s time da je u prvom dijelu plova bio i peti. Tonči Stipanović upisao je danas dva 19. ulaza, ukupno je zasad 56., požalio se na nedostatak brzine.

- Jedrim u ovom europskom Laseru, da se naviknem na njega, jer će se u njima jedriti i Olimpijske igre, ali nedostaje mi definitivno brzine. Na treninzima u Splitu to nije toliko došlo do izražaja, ali ovdje s ovim kratkim valom i u velikoj floti gdje ima puno manevara je to bio veliki problem. U drugom sam današnjem plovu imao izvrstan start i bio sam u poziciji da pobijedim regatu, no zbog nedostatka brzine sam samo gubio pozicije - nezadovoljan je s opremom bio Stipanović.

Pavle Kostov i Petar Cupać su nakon tri plova za 49er na 25. mjestu. Izvrstan prvi plov u kojem su bili treći, u drugom su nakon slabog starta zabilježili 27. mjesto, dok su u trećem plovu dana bili deseti.

- Rezultati jesu malo šareni, ali ovdje smo u prvom redu došli popraviti ono što nas trenutačno muči u brodu. Ovdje smo već 15 dana, trenirali smo s najboljim posadama svijeta i puno smo naučili. Imali smo danas odličnu brzinu, tako da smo zadovoljni - ističe Kostov.

Među 27 posada klase Zvijezda nakon prvog dana Marin Lovrović i Dan Lovrović su na 17. mjestu. Niže u poretku ih drži diskvalifikacija radi preuranjenog starta u prvom plovu, dok su u drugom bili odlični peti. Za braću Lovrović ovo je prva zajednička velika regata, nakon što je prestao jedriti olimpijac iz Kine 2008. godine Siniša Mikuličić. Stariji brat Marin i mlađi Dan zajedno treniraju tek dva mjeseca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.