Sport

Tenis

US Open: Kvitova ispala, Šarapova teško dalje uz pomoć tate

US Open: Kvitova ispala, Šarapova teško dalje uz pomoć tate

Francuskinja Marion Bartoli, 11. nositeljica US Opena, pobijedila je u osmini finala petu nositeljicu, Čehinju Petru Kvitovu 1-6, 6-2, 6-0, dok je Ruskinji Mariji Šarapovoj u ogledu sa sunarodnjakinjom Nadijom Petrovom pomogao kišni prekid.

U meču s 12 breakova, Bartoli je dobila 12 od zadnjih 13 gemova, odnosno 25 od 32 poena u trećem setu. Kvitova, prošlogodišnja pobjednica Wimbledona, ove godine je igrala u polufinalu Australian Opena i Roland Garrosa, te u četvrtfinalu Wimbledona, ali na US Openu nikada nije prošla dalje od osmine finala.

Bartoli će u četvrtfinalu igrati protiv 3. nositeljice, Ruskinje Marije Šarapove, koja je svladala sunarodnjakinju Nadiju Petrovu 6-1, 4-6, 6-4 nakon dva sata i 14 minuta igre. Može se reći da je Šarapovu poslužila sreća, jer je kiša prekinula meč na jedan sat i 13 minuta kod vodstva Petrove 2-0 u trećem setu. Šarapova se nakon stanke vratila puno jača, što je apostrofirala i Petrova.

- Trebate pitati Mariju što se dogodilo. Ne znam što joj je prolazilo kroz glavu. Kontrolirala sam prije prekida igru i držala meč u svojim rukama, a Marija je bila neodlučna i nije mogla pronaći svoju igru. Prekid joj je omogućio da se pregrupira, donio joj je vrijeme za razmišljanje i mogućnost savjetovanja s trenerom. Nakon toga je počela opet igrati odličan tenis. Sreća je definitivno bila na njezinoj strani - rekla je Petrova.

Šarapova nije bila oduševljena takvim komentarima...

- Sjajno. Ali, ja sam pobijedila pa ona može pričati štogod želi, meni je to u redu.

Trener Thomas Hogstedt rekao joj je tijekom stanke kako njezin otac Jurij želi pričati s njom...

- Nazvala sam ga, jer nisam željela odgoditi taj razgovor nakon meča. Nisam željela imati taj razgovor nakon meča. Rekao mi je samo da sam početkom drugog seta izgubila svoju energiju i da se moram vratiti na teren i žestoko se boriti. To sam i učinila, nisam željela otići s terena bez borbe.

Bio je to 11. meč Marije Šarapove ove godine u tri seta. Dobila je svih 11...

- To je odlična statistika, iako mi niti najmanje nije bila na pameti, jer je svaki od tih mečeva druga priča, u drugim okolnostima. Ponekad sporo krenete pa se vraćate nakon izgubljenog prvog seta, ponekad padnete u drugom i vraćate se u trećem. Nije bitno kako počenete meč već kako ga završite. Bez obzira trajalo jedan sat ili tri sata, ja nikada ne odustajem do zadnjeg poena. To je moj mentalitet - rekla je Šarapova.

Australka Samantha Stosur, braniteljica naslova, zaustavila je niz 18-godišnje Britanke Laure Robson, 89. tenisačice svijeta koju vodi naš Željko Krajan. Robson je prethodno eliminirala Kim Clijsters i Na Li, ali protiv Australke ipak nije imala dovoljno oružja za nastavak odličnog niza. Stosur je iskoristila tek devetu meč-loptu u pobjedi 6-4, 6-4. Robson je u prvom setu povela 2-1, pa izgubila servis u idućem gemu u kojem je imala 40-15. Kod 4-4 je Britanka propustila dvije break-prilike. U drugom setu je Stosur povela 5-2, Robson se vratila na 4-5, ali nije uspjela na svom servisu još produljiti meč.

Za polufinale će Stosur igrati protiv 1. nositeljice, Bjeloruskinje Viktorije Azarenke, koja je sa 6-2, 6-2 pobijedila Gruzijku Anu Tatišvili. Azarenka je prvi puta u karijri izborila četvrtfinale US Opena.

US Open, tenisačice, osmina finala:

Azarenka (1) - Tatišvili 6-2, 6-2

Stosur (7) - Robson 6-4, 6-4

Šarapova (3) - Petrova (19) 6-1, 4-6, 6-4

Bartoli (11) - Kvitova (5) 1-6, 6-2, 6-0


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.