Sport

Nogomet, Europa Liga

Europa liga: Basel izbacio Tottenham

Europa liga: Basel izbacio Tottenham

U posljednjoj uzvratnoj četvrtfinalnoj utakmici Europa lige, koja je odlučena nakon jedanaesteraca, Basel je na svom St. Jakob Parku savladao Tottenham.

Nakon regularnih 90 minuta i produžetaka rezultat je bio identičan kao u Londonu, 2-2, da bi na penale nogometaši Basela slavili 4-1 i izborili svoj prvi polufinale u europskim natjecanjima.

Oba gola za Tottenham zabio je Clint Dempsey, a onaj otvarajući na susretu za vodstvo Tottenhama 1-0 postigao je u 23. minuti. Krasno je prizemnom loptom u prostor obranu Basela presjekao Jan Vertonghen, a Dempsey je zaobišao Baselovog vratara Yanna Sommera i poslao loptu u mrežu.

Potom se vraća Basel i dvama golovima dolazi na rub plasmana u polufinale. Već četiri minute nakon gola Dempseyja zabija Mohamed Salah nakon asistencije Marca Strellera. Golu domaćina prethodila je pogreška Tottenhamove obrane koja je izgubila loptu duboko na svojoj polovici. Basel je s 2-1 poveo u 49. minuti preko Aleksandra Dragovića koji je iz blizine pospremio odbijanac, nakon što mu je prethodno vratar "spursa" Brad Friedel odbio loptu ravno na nogu. Konačnih 2-2 u regularnom dijelu susreta postavio je Dempsey prizemnim udarcem malo iskosa s desne strane nakon dodavanja Toma Huddlestonea.

U sudačkoj nadoknadi susreta izravan je crveni karton zaslužio Tottenhamov branič Verttonghen zbog rušenja Strellera, pa je Basel u dodatnih 30 minuta imao brojčanu nadmoć. Istu međutim nije uspio iskoristiti unatoč dominaciji, a najbliže golu bio je 98. minuti kada je Mohamed El-Nenny dalekometnim udarcem uzdrmao vratnicu Friedelovog gola. No, golova u produžetku nije bilo, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Basel je pri svom prvom izvođenju jedanaesteraca u UEFA-inim natjecanjima imao više strpljenja i mirnoće, te su svi njegovi izvođači bili precizni. Zabili su tako Fabian Schär, Marco Streller, Fabian Frei, te Marcelo Diaz, dok je kod Tottenhama jedini precizan bio Gyfli Sigurdsson. Udarac Toma Huddlestonea zaustavio je Baselov vratar Yann Sommer, dok je udarac Emmanuela Adebayora otišao visoko preko gola.

Europa liga, četvrtfinale, uzvratne utakmice:

Basel - Tottenham 4-1 na penale, 2-2 (Salah 27, Dragović 49 / Dempsey 23, 82), prva utakmica 2-2


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.