Sport

Formula 1

Webber: Kako god završilo u Brazilu, ja ću već u utorak šetati pse

Webber: Kako god završilo u Brazilu, ja ću već u utorak šetati pse

Australski 37-godišnji vozač iz Red Bulla Mark Webber u nedjelju će na stazi Interlagos u Brazilu odraditi svoju posljednju utrku u karijeri u Formuli 1.

Webber je tijekom karijere ostvario devet pobjeda u Formuli 1. Kada bi u Brazilu dohvatio jubilarnu, desetu, to bi bio najljepši mogući scenarij za kraj.

No, teško da će tako i biti, jer je Webberov klupski kolega iz Red Bulla, njemački četverostruki uzastopni svjetski prvak Sebastian Vettel u nezaustavljivom naletu. Na zadnjoj utrci koja se po prvi put vozila u Austinu, saveznoj državi Teksas, a na kojoj je Webber osvojio treće mjesto, Vettel je postao prvi vozač u povijesti koji je osvojio osam utrka zaredom u istoj sezoni.

Ukupno je Vettel ove sezone pobijedio na 12 utrka i još jedna pobjeda mu nedostaje kako bi izjednačio rekord Michaela Schumachera koji je 2004. godine ostvario 13 pobjeda. Isto tako, Nijemac eventualnom pobjedom može izjednačiti 60 godina star rekord od devet pobjeda zaredom koji je postavio Talijan Alberto Ascari, ali on je to učinio u dvije sezone, 1952. i 1953. godine.

Vettel će, prema tome, itekako biti motiviran u Brazilu, a Webber ove godine nije dobio još niti jednu utrku, iako se sedam puta penjao na pobjedničko postolje. Najbliži pobjedi bio je u Maleziji, kada je Vettel ignorirao naloge momčadi za držanje pozicije i prešao je Australca.

Njihov odnos je hladan, ali profesionalan. Možda bi se na Interlagosu Webber mogao ''osvetiti'' za Maleziju.

- Mark ne bi želio da mu pobjeda u Brazilu bude poklonjena. Bilo bi stvarno krasno kada bi uspio pobijediti na oproštaju od karijere u Formuli 1. Ali, Sebastian će loviti svoje rekorde, pa bi ta utrka mogla ponuditi zanimljivu borbu za prvo mjesto između njih dvojice - reći će Christian Horner, šef Red Bulla.

Vettel će na Interlagosu biti favorit, kao i uvijek. Webber je na toj stazi pobijedio 2009. i 2011. godine, dok je 2010. godine bio drugi. Tvrdi da će u slučaju lošeg rezultata na ovogodišnjem izdanju utrke u Brazilu njegovo razočaranje biti kratkog vijeka.

- Ostao mi je još ovaj tjedan do kraja karijere. Kako god završilo, otići ću vrlo zadovoljan i ponosan na moja ostvarenja u ovom sportu. Kada sam otišao iz Australije, nikada nisam mislio da ću napraviti ovakvu karijeru, ostvariti ovakve rezultate, raditi sa svim sjajnim ljudima s kojima sam radio i utrkivati se protiv izvrsnih vozača na najvećim svjetskim stazama. Naučio sam jako puno o svemu, o samome sebi... Kada izađem iz bolida, otvorit ću novo poglavlje u životu i dobro ću se osjećati. Kako god završila utrka u Brazilu, ja se u nedjelju vraćam u Veliku Britaniju, a već u utorak ujutro ću šetati svoje pse - rekao je Mark Webber, najstariji vozač u Formuli 1 sa 37 godina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.