Sport

Jedrenje

Stipanović, Fantela/Marenić u borbi za postolje Svjetskog kupa

Stipanović, Fantela/Marenić u borbi za postolje Svjetskog kupa

Palma de Mallorca i Trofej princeze Sofije omiljeni su među jedriličarima zbog sjajnih uvjeta za jedrenje.

Živo je u Palmi već oko dva mjeseca, tradicionalno se u zimskim mjesecima okupi velika flota na pripremama, dio hrvatskih jedriličara također je iskoristio španjolsko gostoprimstvo kako bi se što bolje pripremili za proljeće u Europi, odnosno ono što ih očekuje u rujnu - svjetsko prvenstvo u Santanderu i kvalifikacije za Olimpijske igre 2016.

Čak 21 hrvatski jedriličar je na startnoj listi, svi koji imaju ozbiljne ambicije i koji žele pitanje olimpijske norme riješiti već ove godine su u Palma de Mallorci. Svjetski kup počeo je u listopadu u kineskom Qingdau, nastavio se u prosincu u Melbourneu, u siječnju u Miamiu, da bi sa četvrtom regatom stigao u Europu. Palma de Mallorca je četvrta postaja Svjetskog kupa 2013./14., posljednja će biti francuski Hyeres krajem mjeseca, gdje će biti proglašeni ukupni pobjednici. Tonči Stipanović u Laseru, te Šime Fantela i Igor Marenić u konkurenciji su za postolje.

Bit će zanimljivo po prvi put ući u regatu kao prvi sa ISAF ljestvice, nije mi to nikakav pritisak, prošlo je dosta od Miamia i jedva čekam da natjecanje počne. Dosta smo trenirali zadnja dva mjeseca, imali smo super uvjete, osjećam se spremno i nadam se da ću to i pokazati dobrim jedrenjem. - najavio je Stipanović, koji je pobijedio dvije od tri dosadašnje regate Svjetskog kupa, tj. obje na kojima je nastupio. Bio je najbolji u Kini i SAD-u, u Australiji nije nastupio. Uz Stipanovića u samcu Laseru će se nadmetati još četiri hrvatske kormilara - Daniel Mihelić, Filip Jurišić, Toma Višić i Bogoslav Bugarin.

Šime Fantela i Igor Marenić bili su drugi na prve dvije regate, četvrti u Miamiu. - Dobro smo trenirali u Palmi, bilo je dosta vjetrovito, čeka nas veliki izazov, predzadnja regata Svjetskog kupa ove godine, prva od dvije europske koje su uvijek tradicionalno najjače u kalendaru. Radujemo se startu - kao i obično sa smiješkom je komentirao Šime Fantela.

Hrvatska dosad još nikad nije imala pobjednika Svjetskog kupa, niti su naši jedriličari zapravo jedrili cijeli ciklus, budžeti su mahom bili nedovoljni. Na regatno polje će i svjetska prvakinja u ženskom samcu Laser Radialu Tina Mihelić. Za Tinu je nakon svjetskog zlata osvojenog u listopadu u Kini ovo prvo veliko međunarodno natjecanje. Uz Tinu pratit ćemo i tri mlade kormilarke, Anu Zelić, Anđelu de Micheli Vitturi i Sandru Lulić. Ženski dio hrvatskog izaslanstva u Palmi zaokružit će olimpijke u dvojcu Enia Ninčević i Romana Župan.

U Finnu će biti zanimljivo gledati i mali hrvatski ogled između Ivana Kljakovića Gašpića i Milana Vujasinovića. Kao što je poznato svaka zemalja na OI u jedrenju ima pravo na jednog predstavnika u svakoj disciplini. Milan Vujasinović, početnik u Finnu, u svojoj je prevoj sezoni lani pokazao da se ima namjeru dostojno boriti za to jedno mjesto, koje je u prošla dva olimpijska ciklusa uzeo Ivan Kljaković Gašpić. U kvartetu hrvatskih finaša u Palmi su i Josip Olujić i Dan Lovrović.

Dobro pripreme odradili su Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, a nakon akademskih obvezajedrenju će se ponovno više posvetiti daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela. Prvi dan natjecanja je ponedjeljak 31. ožujka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.