Sport

Sutra počinje još jedno veliko prvenstvo

Fantela i Marenić love četvrto europsko zlato!

Fantela i Marenić love četvrto europsko zlato!

Na Europskom prvenstvu 49er-a i Svjetskom juniorskom prvenstvu Finna nije se jedrilo.

U Finskoj bonaca, u Nizozemskoj prejak vjetar. Sutra u Ateni počinje Europsko prvenstvo za olimpijske dvojce u klasi 470. Šime Fantela i Igor Marenić love četvrti naslov europskih prvaka.

Vrijeme je hirovito u Hrvatskoj, ali čini se da nije ništa drugačije ni diljem Europe, barem na ovom sjevernom dijelu gdje se u ovom trenutku održavaju dva velika natjecanja koja pratimo. Nije se jedrilo drugog dana Europskog prvenstva za 49er u Helsinkiju, bonaca.

Jedrenja nije bilo također ni u Hoornu na Svjetskom juniorskom prvenstvu Finna, koje je stiglo do četvrtog dana natjecanja, ali iz potpuno drugog razloga, vjetar je bio prejak.

Sutra počinje još jedno veliko prvenstvo. Olimpijski dvojci klase 470 okupili su se u Ateni na Europskom prvenstvu. Šime Fantela i Igor Marenić odradili su pet dana treninga i spremni dočekuju EP, na kojem će loviti svoj četvrti naslov europskih prvaka, odnosno svoje peto odličje na prvenstvima starog kontinenta. Zlatni su bili 2009., 2011. i 2012., brončani lani.

Dobro se osjećamo, samopuzdanja imamo i spremni dočekujemo EP. Ove godine smo odradili puno regata, puno smo trenirali, sad treba još samo dobro pročitati uvjete na regatnom polju i naravno dati sve od sebe - kazao je jednostavno Šime Fantela.

Sezona je bila, možemo reći, uobičajeno odlična za ova sjajne momke. Kao najvrijedniji rezultat dosadašnjeg dijela sezone ističemo pobjedu na regati Svjetskog kupa u Španjolskoj.

- U vrhu smo Svjetskog kupa cijele sezone, drago nam je što smo pobijedili upravo u Palma de Mallorci, koja nam dosad baš nikako nije legla i gdje nas uglavnom nije išlo prijašnjih godina. Dobra sezona, nadamo se da će tako i ostati! - kaže Šime.

Muška flota u Ateni broji 73 posade, uz Fantelu i Marenića jedri još jedna vrlo mlada posada, Šime Sorić i Marin Jakovčev. U konkurenciji 51 ženske posade su naravno olimpijke Enia Ninčević i Romana Župan.

Naš najbolji rezultat na EP bilo je četvrto mjesto 2012. godine u Škotskoj. Ova godina bila nam je dosta naporna, puno se radilo, ulozi su veliki, naš glavni cilj, kao i većini jedriličara, je ispuniti olimpijsku normu na SP u Španjolskoj u rujnu.

U našoj disciplini je to vrlo teško, male su kvote. U Atenu smo stigle s novom jedrilicom, moramo je dobro testirati i pripremiti. Naravno, želimo ovdje napraviti što bolji rezultat, EP će nam svakako biti jedan od pokazatelja kako stojimo za norme - razmišlja Enia Ninčević.

Sutra, četvrtak 10. srpnja, prvi je dan jedrenja. Regata traje do 15. srpnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.