Sport

Nogomet, Bundesliga

Guardiola otkrio zabludu: Mrzim tiki-taku! Barca to nikada nije igrala

Guardiola otkrio zabludu: Mrzim tiki-taku! Barca to nikada nije igrala

Trener Bayerna Pep Guardiola izdao je novu biografiju koju potpisuje njegov prijatelj i novinar Marti Perarnau. Riječ je o djelu koje opisuje njegovu prvu sezonu u minhenskom Bayernu.

Jedna od zanimljovosti koja se može pročitati je njegov "prijezir" koji ima prema tzv. tiki-taki, modelu igre koji je u Barceloni upravo on doveo do savršenstva.

Ljubiteljima nogometa dobro je poznata činjenica kako je upravo takva igra Pepove Barcelone temeljila na posjedu lopte (uz niz ostalih važnih karakteristika...), no sada je na vidjelo izašla činjenica kako sam Guardiola ne podnosi takav način igre u slučaju da on nema isključivu namjeru u nekom trenutku okomito napasti vrata protivnika.

"Mrzim takvu igru s puno dodavanja samo da se držao posjed, svu tu tiki-taku," bjesnio je Pep na igrače Bayerna nakon neuvjerljive pobjede protiv bundesligaša Nürnberga.

"To je sve sr... i nema svrhu. Loptu morate dodavati s jasnom namjerom što želite s njom učiniti i kako napasti protivnički gol. Tu se ne radi o beskonačnim nepotrebnim dodavanjima."

Drugog je dana Pep, piše dalje, pokušao igračima Bayerna još preciznije objasniti svoj stav.

"Morate pronaći svoj nogometni DNA. Mrzim tiki-taku. Tiki-taka znači dodavanja bez svrhe i smisla. Barca nikada nije igrala tiki-taku. To je izmišljotina i ne vjerujte ni riječi. U svim momčadskim sportovima tajna je napraviti pritisak na jednoj strani terena tako da se protivnik smete i ne može se braniti. Preokupirate jednu stranu, navučete protivnika, kako bi na drugoj ostalo prostora za napad. Zato imamo puno dodavanja, da bismo privukli protivnike, namamili ih i onda brzo zadali udarac na drugoj strani. Takva naša igra mora biti i to nema veze s tiki-takom," završio je predavanje svojim igračima (posredno i čitateljima biografije) Guardiola.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.