Sport

Nogomet, Kvalifikacije za EP 2016

Srbija: Odluka UEFA-e među udarnim vijestima, izvanredna sjednica u Nogometnom savezu

Srbija: Odluka UEFA-e među udarnim vijestima, izvanredna sjednica u Nogometnom savezu

Odluka Disciplinske komisije Europske nogometne federacije (UEFA) da prekinutu utakmicu između Srbije i Albanije registrirala rezultatom 3-0 za Srbiju, ali i da srpsku reprezentaciju kazni s oduzimanjem tri boda, te uz dvije utakmice igranja bez publike na domaćem terenu - vijest je dana u vodećim srbijanskim elektroničkim medijima i portalima tiskanih medija.

Sudeći po prvim reagiranjima i dojmovima iz medija, odluka UEFA-e je očekivana, budući se nagađalo o informacijama iz neslužbenih izvora kako, navodno, "postoje snažni pritisci" na europsku federaciju da se Srbiju čak izbaci iz daljih kvalifikacija za Euro 2016.

Odluka Disciplinske komisije UEFA-e objavljena je tijekom prijepodneva i izazvala je veliku pozornost, a Nogometni savez Srbije (FSS), za popodne je najavio sjednicu nakon koje se očekuje službeno priopćenje.

"Pisano obrazloženje donijetih odluka Kontrolne i disciplinske komisije UEFA bit će dostavljeno FSS-u u narednih pet dana, pa ćemo tada znati na osnovu kojih činjenica su izrečene kazne", navodi se na internetskoj stranici FSS, uz objašnjenje da obje strane imaju tri dana da najave žalbu, a potom još pet dana da ih dostave nadležnom tijelu UEFA-e.

U rijetkim prvim reagiranjima koja bilježe mediji u Beogradu, dužnosnici nogometnog saveza bili su suzdržani, pa tako ni dopredsjednik FSS-a Goran Milanović nije želio govoriti o odluci UEFA-e. "Nisam zadovoljan. Ne bih ništa više rekao, FSS će se službeno oglasiti", rekao je Milanović agenciji Beta.

U međuvremenu, na sportskom portalu lista Blic u tijeku je anketa s pitanjem "je li kazna UEFA-e pravedna?". Na ponuđena pitanja oko 41 posto sudionika smatra da je "sve korektno osim oduzimanja bodova", 38 posto kaznu Srbiji smatra prestrogom, uz ocjenu da je Albanija profitirala, za opciju "Srbija je dobro prošla" izjasnilo se oko 10 posto anketiranih, dok oko 10,5 posto vjeruje da "kazna odgovara onome što se dogodilo na terenu".

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. listopada u 42. minuti pri rezultatu 0-0 kada se iznad travnjaka stadiona Partizana pojavio mali leteći objekt na daljinsko upravljanje s albanskom zastavom. Srpski nogometaš Stefan Mitrović uhvatio je zastavu, a na njega su potom nasrnuli albanski nogometaši u pokušaju da mu je otmu. Na teren je potom utrčalo nekoliko navijača i nastala je opća tučnjava, pa je sudac utakmice Martin Atkinson iz Engleske odlučio prekinuti dvoboj.

Disciplinska komisija UEFA-e registrirala je tu utakmicu rezultatom 3-0 za Srbiju, ali je istovremeno kaznila srpsku reprezentaciju s oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. Srbija je kažnjena i s dvije utakmice igranja pred praznim tribinama, te 100.000 eura, a istim iznosom kažnjen je i Albanski nogometni savez. Obje strane imaju rok od pet dana za žalbu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.