Sport

Olimpijske igre 2024.

Di Montezemolo vođa projekta Rim OI 2024.

Di Montezemolo vođa projekta Rim OI 2024.

Nakadašnji čelnik momčadi Ferrarija Luca Di Montezemolo postavljen je za vođu projekta kandidature Rima za domaćinsto Olimpijskih igara 2024. godine.

Talijanski nacionalni olimpijski odbor (CONI) imenovao je u utorak 67-godišnjeg Lucu Di Montezemola čelnim čovjekom projekta kandidature Rima za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, a za njegovog zamjenika postavljen je Luca Pancalli, predsjednik Talijanskog paraolimpijskog odbora.

"Vjerujem da nitko u Italiji nema toliku popularnost u inozemstvu kao Di Montezemolo. Prepun sam entuzijazma i pozitivnih osjećaja. Pred nama je težak izazov, ali uvjeren sam da možemo pobijediti", rekao je za svog izabranika predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora Giovanni Malago koji će već u srijedu s Di Montezemolom otići u radni posjet predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu.

Osim što je 23 godine s uspjehom vodio Ferrarijevu momčad u Formuli 1, Di Montezemolo je poznat i kao predsjednik organizacijskog odbora Svjetskog nogometnog prvenstva kojem je Italija bila domaćin 1990. godine. Di Montezemolo je u listopadu prošle godine napustio Ferrari, ali je već sljedećeg mjeseca postavljen na čelo talijanske nacionalne zrakoplovne tvrtke Alitalia.

Rim je bio domaćin Igara 1960., a kandidirao je i za domaćinstvo 2004., međutim, u posljednjem glasačkom krugu je izgubio dvoboj s Atenom. Talijani su željeli ući u utrku za domaćinstvo OI 2020., ali su odustali od te kandidature zbog pomanjkanja javne podrške.

O domaćinu OI 2024. odlučivat će se na Skupštini MOO-a 2017., a zasada su, osim Rima svoje kandidature istaknuli ili najavili Boston (SAD), Pariz (Francuska), Istanbul (Turska), Južnoafrička Republika te Berlin ili Hamburg (Njemačka). Posljednji rok za prijavu kandidatura je 15. rujna ove godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.